Veľký letný manuál pre rodičov a deti
Leto sa nám onedlho prehupne do druhej polovice a ešte nás určite čakajú poriadne horúčavy. Pripomeňme si preto základné pravidlá letného režimu, nakoľko práve vysoké teploty predstavujú veľké riziko prakticky pre každého z nás. V lete tak prichádzame do stretu s prehriatím organizmu, ako aj so zdravotnými komplikáciami v podobe zvýšenej telesnej teploty. Môže nás potrápiť malátnosť, ospalosť, bolesti hlavy, závraty, nevoľnosť, či zvracanie. Dodržiavaním pravidiel prevencie vieme všetko zvládnuť oveľa ľahšie a vyhnúť sa väčším problémom.
Pitný režim
- základom pitného režimu je čistá pitná voda, doplnená o minerálne vody
- sladené nápoje treba obmedzovať pre nadbytok cukru a kofeínu
- počas horúčav pite minimálne 2 až 4 decilitre tekutín na 10 kilogramov hmotnosti
- vlažné nápoje, nie ľadové, pite priebežne v menších dávkach ešte pred pocitom smädu
Prečítajte si: Zásady letného jedálneho lístka pre deti
Stravovanie a výber potravín v lete
- strava má byť ľahko stráviteľná, s nižšou energetickou hodnotou, súčasne však musí poskytovať dostatok živín
- do stravovania by ste mali zaradiť dostatok celozrnných výrobkov, ovocia a zeleniny, nízkotučných mliečnych výrobkov, rýb, hydiny, zemiakov a strukovín
- obmedziť alebo vylúčiť by ste mali jedlá a potraviny bohaté na tuky, najmä nasýtené tuky a jednoduché sacharidy
- v lete je obzvlášť dôležité dopĺňanie vitamínov a minerálnych látok
- jedzte častejšie a v menších dávkach
- vyhýbajte sa ľahko kaziacim sa potravinám, ktoré môžu byť zdrojom infekcie
Príprava a skladovanie potravín
- umývajte a čistite všetky plochy a zariadenia používané na prípravu jedál
- chráňte priestory kuchyne a jedlo pred hmyzom, hlodavcami a inými zvieratami
- umývajte si ruky pred manipuláciou s potravinami a často aj počas prípravy jedla
- dôkladne si umývajte ruky po použití toalety
- oddeľujte surové potraviny a uvarené pokrmy
- oddeľte surové mäso, hydinu a morské živočíchy od ostatných potravín
- používajte rozdielne náradie a pomôcky na manipuláciu so surovými potravinami
- uskladňujte jedlo v nádobách – obaloch, zabránite tak kontaktu medzi surovinami a pripravenými jedlami
- buďte dôkladní pri varení a ohrievaní pokrmov
- potraviny dostatočne tepelne upravte, predovšetkým mäso, hydinu a morské živočíchy
- uvarené jedlá dôstatočne prihrievajte
- neskladujte jedlá príliš dlhý čas, dokonca ani v chladničke
- pri cestovaní uprednostnite potraviny, ktoré si nevyžadujú chladenie, prípadne ich počas cesty uskladnite v prenosnej chladničke
Pozor pri pobyte vonku
- letné oblečenie by malo byť ľahké, vzdušné, voľnejšieho strihu, skôr svetlých farieb a z prírodných materiálov
- v čase od 10 do 16 hodiny obmedzte pobyt vonku a nezdržiavajte sa na slnku
- v horúčavách nepodceňte riziko úpalu – prehriatie organizmu, vzniká aj bez priameho slnečného žiarenia
- počas leta je potrebné sa chrániť v exteriéri vhodnou pokrývkou hlavy, slnečnými okuliarmi a ochranným krémom s vysokým ochranným faktorom proti UV žiareniu
- nikdy nenechávajte deti a zvieratá čakať v zaparkovanom vozidle, ani ak ste presvedčení, že sa vzdialite iba na chvíľu
- nespoliehajte sa na pootvorené okná vozidla, k prehriatiu organizmu dochádza rýchlo, čo môže mať smrteľné následky
Prečítajte si: Slovenské deti vodu milujú. Na čo dávať pozor a čo k vode zobrať so sebou?
Bezpečné kúpanie
- navštevujte oficiálne prevádzkované kúpaliská a vodné plochy, ktorých kvalita je monitorovaná úradmi verejného zdravotníctva
- nenechávajte deti bez dozoru dospelej osoby
- dodržiavajte zásady správania sa na kúpaliskách, pokyny prevádzkovateľov i výstražné upozornenia v blízkosti prírodných vodných plôch
- všímajte si okolie, vrátane výskytu príznakov ochorenia u ostatných návštevníkov
- držte si odstup od ľudí s príznakmi respiračného ochorenia alebo s podozrivou vyrážkou na tele
- po každom kúpaní sa čo najskôr dôkladne osprchujte, vyperte plavky a prezlečte sa do suchého oblečenia
- nevstupujte do neznámej stojatej či tečúcej vody
- vstupujte do vody postupne, vyhýbajte sa prudkému ochladeniu organizmu
- neskáčte do vody tam, kde je to zakázané, môžete ublížiť nielen sebe, ale aj iným ľuďom
Tienenie, vetranie a klimatizácia v interiéri
- domovy a pracoviská zabezpečte pred prehrievaním žalúziami alebo roletami
- odpojte čo najviac elektrických zariadení, ktorých používanie nie je v tom čase nevyhnutné, zo zariadení môže sálať teplo, vďaka čomu dochádza k zohrievaniu vzduchu v interiéri
- ak je to možné, vypnite umelé osvetlenie v domácnosti alebo na pracovisku
- najvhodnejším a najprirodzenejším spôsobom na zvýšenie prúdenia vzduchu v izbe je vetranie
- odporúča sa vetrať priestory v nočných alebo v skorých ranných hodinách, počas dňa neotvárajte okno, pokiaľ to nie je nevyhnutné
- ak sa rozhodnete používať ventilátory, je potrebné ich umiestniť a nasmerovať mimo prítomných osôb
- prúd vzduchu dlhší čas nasmerovaný do tváre prispieva k zápalom očí, uší, dutín, k bolestiam zubov a ďalším zdravotným problémom
- pri použití klimatizácie pozatvárajte dvere a okná
- udržujte v čistote klimatizačnú jednotku, filtre a vzduchové prieduchy
Zdroj foto: Pixabay