Začnite písať

Uncategorized

Veľký letný manuál pre rodičov a deti

Leto sa nám onedlho prehupne do druhej polovice a ešte nás určite čakajú poriadne horúčavy. Pripomeňme si preto základné pravidlá letného režimu, nakoľko práve vysoké teploty predstavujú veľké riziko prakticky pre každého z nás. V lete tak prichádzame do stretu s prehriatím organizmu, ako aj so zdravotnými komplikáciami v podobe zvýšenej telesnej teploty. Môže nás potrápiť malátnosť, ospalosť, bolesti hlavy, závraty, nevoľnosť, či zvracanie. Dodržiavaním pravidiel prevencie vieme všetko zvládnuť oveľa ľahšie a vyhnúť sa väčším problémom.

Pitný režim

  • základom pitného režimu je čistá pitná voda, doplnená o minerálne vody
  • sladené nápoje treba obmedzovať pre nadbytok cukru a kofeínu
  • počas horúčav pite minimálne 2 až 4 decilitre tekutín na 10 kilogramov hmotnosti
  • vlažné nápoje, nie ľadové, pite priebežne v menších dávkach ešte pred pocitom smädu

Prečítajte si: Zásady letného jedálneho lístka pre deti

Stravovanie a výber potravín v lete

  • strava má byť ľahko stráviteľná, s nižšou energetickou hodnotou, súčasne však musí poskytovať dostatok živín
  • do stravovania by ste mali zaradiť dostatok celozrnných výrobkov, ovocia a zeleniny, nízkotučných mliečnych výrobkov, rýb, hydiny, zemiakov a strukovín
  • obmedziť alebo vylúčiť by ste mali jedlá a potraviny bohaté na tuky, najmä nasýtené tuky a jednoduché sacharidy
  • v lete je obzvlášť dôležité dopĺňanie vitamínov a minerálnych látok
  • jedzte častejšie a v menších dávkach
  • vyhýbajte sa ľahko kaziacim sa potravinám, ktoré môžu byť zdrojom infekcie

Príprava a skladovanie potravín

  • umývajte a čistite všetky plochy a zariadenia používané na prípravu jedál
  • chráňte priestory kuchyne a jedlo pred hmyzom, hlodavcami a inými zvieratami
  • umývajte si ruky pred manipuláciou s potravinami a často aj počas prípravy jedla
  • dôkladne si umývajte ruky po použití toalety
  • oddeľujte surové potraviny a uvarené pokrmy
  • oddeľte surové mäso, hydinu a morské živočíchy od ostatných potravín
  • používajte rozdielne náradie a pomôcky na manipuláciu so surovými potravinami
  • uskladňujte jedlo v nádobách – obaloch, zabránite tak kontaktu medzi surovinami a pripravenými jedlami
  • buďte dôkladní pri varení a ohrievaní pokrmov
  • potraviny dostatočne tepelne upravte, predovšetkým mäso, hydinu a morské živočíchy
  • uvarené jedlá dôstatočne prihrievajte
  • neskladujte jedlá príliš dlhý čas, dokonca ani v chladničke
  • pri cestovaní uprednostnite potraviny, ktoré si nevyžadujú chladenie, prípadne ich počas cesty uskladnite v prenosnej chladničke

Pozor pri pobyte vonku

  • letné oblečenie by malo byť ľahké, vzdušné, voľnejšieho strihu, skôr svetlých farieb a z prírodných materiálov
  • v čase od 10 do 16 hodiny obmedzte pobyt vonku a nezdržiavajte sa na slnku
  • v horúčavách nepodceňte riziko úpalu – prehriatie organizmu, vzniká aj bez priameho slnečného žiarenia
  • počas leta je potrebné sa chrániť v exteriéri vhodnou pokrývkou hlavy, slnečnými okuliarmi a ochranným krémom s vysokým ochranným faktorom proti UV žiareniu
  • nikdy nenechávajte deti a zvieratá čakať v zaparkovanom vozidle, ani ak ste presvedčení, že sa vzdialite iba na chvíľu
  • nespoliehajte sa na pootvorené okná vozidla, k prehriatiu organizmu dochádza rýchlo, čo môže mať smrteľné následky

Prečítajte si: Slovenské deti vodu milujú. Na čo dávať pozor a čo k vode zobrať so sebou?

Bezpečné kúpanie

  • navštevujte oficiálne prevádzkované kúpaliská a vodné plochy, ktorých kvalita je monitorovaná úradmi verejného zdravotníctva
  • nenechávajte deti bez dozoru dospelej osoby
  • dodržiavajte zásady správania sa na kúpaliskách, pokyny prevádzkovateľov i výstražné upozornenia v blízkosti prírodných vodných plôch
  • všímajte si okolie, vrátane výskytu príznakov ochorenia u ostatných návštevníkov
  • držte si odstup od ľudí s príznakmi respiračného ochorenia alebo s podozrivou vyrážkou na tele
  • po každom kúpaní sa čo najskôr dôkladne osprchujte, vyperte plavky a prezlečte sa do suchého oblečenia
  • nevstupujte do neznámej stojatej či tečúcej vody
  • vstupujte do vody postupne, vyhýbajte sa prudkému ochladeniu organizmu
  • neskáčte do vody tam, kde je to zakázané, môžete ublížiť nielen sebe, ale aj iným ľuďom

Tienenie, vetranie a klimatizácia v interiéri

  • domovy a pracoviská zabezpečte pred prehrievaním žalúziami alebo roletami
  • odpojte čo najviac elektrických zariadení, ktorých používanie nie je v tom čase nevyhnutné, zo zariadení môže sálať teplo, vďaka čomu dochádza k zohrievaniu vzduchu v interiéri
  • ak je to možné, vypnite umelé osvetlenie v domácnosti alebo na pracovisku
  • najvhodnejším a najprirodzenejším spôsobom na zvýšenie prúdenia vzduchu v izbe je vetranie
  • odporúča sa vetrať priestory v nočných alebo v skorých ranných hodinách, počas dňa neotvárajte okno, pokiaľ to nie je nevyhnutné
  • ak sa rozhodnete používať ventilátory, je potrebné ich umiestniť a nasmerovať mimo prítomných osôb
  • prúd vzduchu dlhší čas nasmerovaný do tváre prispieva k zápalom očí, uší, dutín, k bolestiam zubov a ďalším zdravotným problémom
  • pri použití klimatizácie pozatvárajte dvere a okná
  • udržujte v čistote klimatizačnú jednotku, filtre a vzduchové prieduchy

Zdroj foto: Pixabay

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár