Začnite písať

Uncategorized

Viete, pri akých témach sa mamičky vedia poriadne pohádať?

Mamičky sú skvelou komunitou priateliek. Žien, ktoré si majú čo povedať, poradia, pomôžu. No nájdu sa aj témy, pri ktorých si skáču do vlasov. Keď sme u akčných mám zisťovali, či sú to tie, ktoré napadli aj nám, trafili sme do čierneho. Dva tábory sa vytvorili pri zmienke o dojčení alebo umelej výžive. A mamy sa podelili aj pri uvoľnenej alebo úzkostlivej výchove. No a do tretice sa nevedia zhodnúť, či je dosť dobrá mama tá, ktorá uteká do roboty, pretože by mala byť predsa doma pri deťoch.

Dojčenie zdravé pre matku aj dieťa, ale…

Dve skupiny proti sebe sú v tomto prípade skutočne zbytočné. Určite ste veľa o zdraviu prospešnom dojčení čítali, a aj na sebe a dieťatku spoznali jeho výhody. No ani matka, ktorá využíva možnosť umelej výživy, nie je o nič horšia a môže mať na to svoje dôvody. Pravdaže je krásne, menej nákladné a ešte aj pohodlnejšie dojčiť a pocit splynutia matky s dieťaťom je nezabudnuteľný a výnimočný. Tiež je v súčasnosti skvelé, že je podpora dojčenia lepšia ako v minulosti. Ale aj pri dojčení vznikajú spory. Napríklad, či už nie je dieťa priveľké na dojčenie alebo či je vhodné, dojčiť na verejnosti. Na druhej strane mohlo podávanie umelej výživy vzniknúť zo zdravotných dôvodov matky, kedy nebolo iného východiska. Nech už sú teda dôvody akékoľvek, nechajme rozhodnutie a možnosti len a len na matky a skúsme pochopiť, že mamy, ktoré by dojčiť chceli a nemôžu, táto skutočnosť zabolí.

Prečítajte si: Prvá pomoc pre rodičov s Máriou Laušovou: Pitný režim, prehriatie a úpal

Čistá špina, bio potraviny alebo ako sa priority menia každým ďalším dieťaťom

Poväčšine maminky prvého dieťatka vnímajú sterilitu prostredia, v ktorom drobec vyrastá, ako základ zdravého vývoja. Povysávané koberce, pozmývaná podlaha, vyčistené hračky, prevarená voda a iné neporušiteľné zásady. Taká je predstava, tak je to podľa nich správne. A to je v poriadku. Presne tak ako keď možno maminky viacerých detí, príchodom na svet každého z nich, menej rozmýšľajú o bio surovinách, nechajú dieťa bez problémov vyliezť na strom a na ihrisko ho pustia v zimnej čiapke, aj keď je letné počasie. Prečo? Pretože to jednoducho neriešia. Takýto pohľad majú na postoj malého jedinca k samostatnosti. Či už ste matky úzkostlivé alebo benevolentné, v prvom rade svoje deti ľúbite a vychovávate ich najlepšie ako viete. Vychovávate ich v oboch prípadoch s láskou.

Matky na materskej nie sú lenivé a matky v práci nie sú kariéristky

Byť doma s dieťaťom do určitého veku, je pre dieťa prospešné, ale neublíži mu ani dobré načasovanie pracujúcej matky. Každú mamu totižto napĺňa niečo iné. Ani v jednom prípade si nie je čo závidieť. Mamy na materskej sú v jednom kolotoči. Niekde medzi hračkami, kuchyňou a vyťahanými teplákmi. Majú často málo peňazí a strácajú samé seba. Matky, ktoré nastúpia do práce už po pár mesiacoch po pôrode, možno nemali na výber. A možno nechceli prísť o dobré pracovné miesto alebo ich práca natoľko baví, že prídu z nej domov nabité takou pozitívnou energiou, že čas venovaný dieťaťu, využijú na 200 % a plnohodnotne. Ani pri treťom „rozpore“ nie je potrebné dvíhať varovný prst nad rozdielmi a určovať, aká mama je tá najlepšia.

Prečítajte si: Výber dobrej a zdravej školskej tašky od A po Z

Mamy zostanú vždy mamami

Vzťah matky a dieťaťa je jedinečný a nezameniteľný a nie je podstatné, či dojčíte alebo máte na výchovu príliš voľný pohľad. Umelé mlieko neprekáža a z roboty sa k polročnému dieťatku môže vracať šťastná mama. Dajte na svoj inštinkt a na to, čo vám v role matky sedí najviac. Neporovnávajte sa. Každá mama je unikát. Milujte svoje deti a vytvorte im pokojné detstvo plné radosti.

Zdroj foto: Pixabay

 

 

Zanechaj nám svoj komentár