Začnite písať

RECEPTY ZDRAVIE

Zásady letného jedálneho lístka pre deti

Letné jedlo by malo byť ľahko stráviteľné a s nižšou energetickou hodnotou. Ťažké a mastné jedlá sa neodporúčajú. Leto praje stravovaniu, ktoré neuberá energiu zaťažovaním tráviaceho systému. Vyvážená a pestrá strava si vyžaduje dostatok celozrnných výrobkov, ovocia a zeleniny. Vhodné sú tiež ryby, hydina, či zemiaky. V letných mesiacoch dopĺňajte viac vitamínov a minerálov.

Menšie dávky jedla sú v lete vítané

V lete skúste deťom podávať jedlá radšej v menších dávkach. Nemali by jesť ani veľa, ale ani málo. Pozor na odmietanie jedla v extrémnych horúčavách, pravidelnosť je dôležitá. Langoš na kúpalisku alebo veľkú zmrzlinu deťom pokojne doprajte, no nemali by sa v detskom jedálničku vyskytovať pravidelne. Myslite na pravidelnú, zdravú a racionálnu stravu.

Čo má obsahovať letný jedálny lístok pre deti?

Do jedálnička zaraďte sezónne ovocie a zeleninu, mliečne výrobky, ryby, hydinu, strukoviny, zemiaky a celozrnné výrobky. Nezabúdajte na správne tepelné spracovanie. Ideálne pre leto je varenie, dusenie a pečenie. Vyprážanie a fritovanie vynechajte.

Dostatok tekutín je základ

Koľko je tak akurát? Na každé kilo váhy minimálne 60 ml vody. Okrem vody môžeme deťom pripraviť aj bylinkový čaj, vylisovať ovocie alebo zeleninové šťavy zmiešať s vodou. Nápoje by mali byť izbovej teploty.

Prečítajte si: 12 tipov na hry s deťmi v aute

Akým potravinám sa vyhýbať?

Sýtené drinky plné cukru obsahujúce farbivá, konzervanty, či kofeín z detského letného jedálnička vyraďte. Pozor tiež na perlivé minerálky, čierny a zelený čaj. Veľmi opatrne so zmrzlinou. Výrobky z mäsa a vajec dávajte deťom konzumovať len tepelne upravené. Nepreháňajte to s ľadom a ponúkajte deťom radšej ovocie, ktoré sa dá olúpať. Vyhnete sa tak žalúdočným problémom.

Varenie počas letných mesiacov

Všetci dobre vieme, že variť v letných horúčavách je nesmierne náročné, ale aspoň jedno teplé jedlo denne, by naše deti konzumovať mali. Suchá strava po celý deň je pre dieťa absolútne nevhodná.

Vitamíny a výživové doplnky

Probiotiká priaznivo ovplyvňujú črevnú mikroflóru a pomáhajú pri prípadných hnačkách alebo zápchach. Pri dostatočnom príjme sezónneho ovocia a zeleniny nie je potrebné užívať iné špeciálne vitamínové doplnky. Ak však deti ovocie a zeleninu odmietajú, potrebujú dopĺňať vitamíny A, C a E. Vitamín A sa nachádza v mrkve, paradajkách, malinách, marhuliach, masle či rybách. Céčko v ovocí – čierne ríbezle, jahody, citrusové ovocie, kivi, maliny, černice, ale aj v zelenine – paprika, karfiol, kel, kaleráb, zemiaky. Vitamín E nájdeme v rastlinných tukoch a olejoch, zelenine, orechoch, obilných klíčkoch.

Prečítajte si: Ako sa zbaviť nevoľnosti pri cestovaní?

Výživné letné raňajky

Na raňajky skúste deťom pripraviť pohánkové lievance s tvarohom a čučoriedkami alebo domáce müsli s jogurtom a jahodami. Ak majú chuť na vajíčka, praženica s jarnou cibuľkou bude skvelou voľbou. A čo tak špaldový alebo kváskový chlebík s bryndzovou, mrkvovou, prípadne cviklovou nátierkou? Potešiť malých nezbedníkov môžete aj ovsenou kašou s kokosovým mliekom a sezónnym ovocím.

Ľahký letný obed

Krémové zeleninové polievky sú ľahké a zasýtia. Zeleninové rizoto je dobre stráviteľné a kuracie soté s cícerom zas výživné. Vhodné sú aj avokádovo-bazalkové cestoviny, či kuracie prsia s hráškovo-mätovou omáčkou a ryžou. Pokiaľ dostanú deti chuť na sladké, pripravte im tvarohové guľky s ovocím.

Rýchla letná večera

Upečte si spoločne batátové hranolky s tvarohovým dipom. Alebo pripravte slané špaldové palacinky s kozím syrom a špenátom. Raz dva máte hotovú tiež zeleninovú omeletu. No a tvarohové palacinky s ovocím sú rovnako vhodné a ešte aj chutné.

Zdroj foto: Pixabay

Zanechaj nám svoj komentár