Začnite písať

AKČNÉ TIPY INŠPIRÁCIE RODIČOVSTVO

Ako by mal vyzerať jedálniček dojčaťa?

Správna výživa dojčiat je kľúčová pre ich zdravý rast a vývoj. V prvých šiestich mesiacoch je pre dieťatko najdôležitejšie mlieko, či už materské alebo umelé. Po šiestich mesiacoch prichádza obdobie, kedy sa do stravy dieťaťa začína zavádzať aj pevná strava. V článku vám priblížime ako by mala vyzerať strava dieťaťa od narodenia až po prvé narodeniny.

Obdobie mliečka

Do 6. mesiaca by bábätko malo prijímať len mliečko. Materské mlieko od matky alebo jeho umelú náhradu, ktorá dnes už tiež obsahuje všetky potrebné živiny pre správny vývoj dojčaťa. Ak dieťatko nie je dojčené, môžete s prvými príkrmami začať aj skôr, od 4.- 5. mesiaca.

Prečítajte si: Od júna na Slovensku funguje nonstop služba doktor na telefóne určená pre všetkých poistencov VŠZP

Začíname s pevnou stravou

Od 6. mesiaca by dieťa malo začať postupne prijímať aj pevnú stravu. Pri zavádzaní pevnej stravy je dôležité postupovať postupne a opatrne. Začnite jedným novým potravinovým zdrojom každý týždeň a sledujte, ako dieťa na nové jedlo reaguje. Začnite s jemnými a dobre stráviteľnými potravinami, ako sú cereálie (ryža, ovsené vločky), zeleninové pyré (z tekvicových, mrkvových) a ovocné pyré (jablko, hruška).

Na začiatku by dieťatko malo piť mlieko na raňajky, desiatu, olovrant aj večeru a pevnú stravu prijímať len na obed. Začať by ste mali zeleninou a až následne ovocím, nakoľko ovocie obsahuje cukor. Ak by ste dali dieťaťu ovocie ako prvé, môže sa stať, že vám už nebude chcieť jesť zeleninu.

Od 7. mesiaca už môžete pevnú stravu dieťaťu dať nielen na obed, ale aj na desiatu a večeru.

Od 9. mesiaca môžete vaše dieťatko kŕmiť pevnou stravou na desiatu, obed, olovrant aj večeru.

Keď dieťa postupuje v zavádzaní pevnej stravy, je dôležité prispôsobovať aj textúru potravín. Na začiatku sú vhodné hladké a jemné pyré. Neskôr, ako dieťa získava zúbky a zlepšuje svoje stravovacie schopnosti, môžete postupne prejsť na hrubšie textúry a meniť jedlá na menšie kúsky.

Zo začiatku príkrmy nijako nedochucujte. Nechajte dieťatko ochutnať skutočnú chuť surovín bez soli a korenín.

Prečítajte si: Po materskej dovolenke sa k svojmu zamestnávateľovi nevráti takmer polovica žien

Alergie u dojčiat

Niektoré potraviny môžu spôsobovať alergické reakcie u dojčiat. Medzi bežné alergény patria mlieko, vajcia, oriešky a pšenica. Pri zavádzaní nových potravín dieťa, všímajte si či nevznikajú alergické reakcie ako začervenanie pokožky, vyrážky alebo tráviace problémy. V prípade podozrenia na alergiu by ste mali vyhľadať odbornú pomoc.

Pitný Režim

Okrem pevnej stravy je dôležité dbať aj na dostatočný pitný režim. Počas zavádzania pevnej stravy môže dieťa potrebovať menej materského mlieka alebo mliečnej náhrady, preto je dôležité ponúkať mu vodu alebo čaj medzi jedlami.

Ak vaše dieťatko nechce jesť pevnú stravu, nezúfajte. Niektoré deti možno budú prijímať nové potraviny rýchlo a bez problémov, iné sú vyberavé. Dôležité je rešpektovať ich tempo a ponúkať im rôznorodé potraviny bez nátlaku.

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár