Začnite písať

RODIČOVSTVO ZDRAVIE

Cumlík áno? Alebo radšej nie?

Čakáte bábätko a rozmýšľate, či vziať cumlík už do pôrodnice? Ste čerstvou maminkou a bojujete s dilemou, či vaše uplakané novorodeniatko upokojiť cumlíkom? Máte už väčšie dieťatko, ktoré neviete odnaučiť od cumlíka? Z každej strany sa na vás valia zaručené správy o tom, či cumlík je alebo nie je vhodný. Poďme sa na to pozrieť spoločne.

Cumlíky majú svoje pre aj proti

Prevencia syndrómu náhleho úmrtia

Podľa nejednej štúdie je práve cumlík jedným z preventívnych opatrení proti syndrómu náhleho úmrtia detí. Presné príčiny syndrómu stále do detailov nepoznáme, ale používanie cumlíka počas spánku, môže výrazne znížiť riziko náhleho úmrtia.

Cumlík alebo palček?

Palček je vždy k dispozícii, a tak si neraz dieťatko tento zlozvyk – cmúľanie palca rýchlo obľúbi. Bohužiaľ, práve cmúľanie palca, má dlhodobý negatívny dopad na vývoj chrupu a deformáciu palca samotného. Cumlík ako prevencia je preto trošku lepšou voľbou.

Prečítajte si: Zuzana Sláviková: Pokiaľ je dieťa spokojné, neriešte, že je mimo tabuľky

Upokojenie bábätka

Uplakané dieťatko znervózňuje rodičov. Nie preto, že plače, nakoľko inak sa vyjadriť nevie. Ale pre obavy a strach, či mu niečo nechýba. Ak sa bábätko ľahšie upokojí vďaka cumlíku a aj spokojne zaspí, je v tomto prípade cumlík veľkým pomocníkom.

Sací reflex

Ak majú bábätká silne vyvinutý sací reflex, satie je pre ne nevyhnutné a potrebné pre uspokojenie. Cumlíky sú skvelou náhradou, keď nie je dieťa prisaté k prsníku.

Narušiteľ dojčenia

Pred odchodom do pôrodnice zvažujete, či si zbaliť aj cumlík. Vaše zvažovanie je tak niekde pol na pol. Môže sa totižto stať, že práve používanie cumlíka spôsobí problémy s dojčením. Jedná sa o tie situácie, kedy sa na cumlík dieťatko naučí priskoro, kým ešte nemáte dojčenie spoločne dostatočne zabehnuté. Ale na druhej strane odborníci tvrdia, že cumlíky deti od bradavky neodradia. Ak dieťatko primerane priberá, netreba sa používania cumlíka obávať.

Nie každý cumlík sadne

Výber cumlíkov je obrovský a vyberať si možno bude aj vaše bábätko. Vyskúšať preto musíte viac typov. No ak dieťatko cumlík vytrvalo odmieta a ani jeden nie je podľa jeho predstáv, viac sa nesnažte. Sú deti, ktoré cumlík naozaj nepotrebujú.

Reč, chrup, zápaly uší

Niektoré štúdie poukazujú na to, že deti používajúce cumlík, si nezačínajú svoje prvé bľabotanie trénovať včas. A tak majú neskôr problémy s rečou a výslovnosťou. Cumlíky majú vraj zlý vplyv aj na formovanie chrupu a nesprávne postavenie zubov, vytvoreniu predhryzu. Voľte preto určite jemnejšie cumlíky, ktoré nevytvárajú tlak na predné zuby. Cumlík sa podieľa aj na častých zápaloch uší, vrátane stredného ucha. Zrejme je to vďaka rozdielu tlaku, ktorý môže zabrániť vypúšťaniu tekutiny do trubice, ktorá spája stredné ucho so zadnou časťou nosa a krku. Ak má dieťatko časté ušné infekcie, prestať používať cumlík, za zváženie stojí.

Prečítajte si: Veľký letný manuál pre rodičov a deti

Ťažkosti s odnaučením od cumlíka

Závislosť na cumlíkoch je dobre známa. Dieťatko si na cumlík zvykne a považuje ho za nevyhnutnú súčasť svojho bytia. Zaspáva s ním, prekonáva ťažšie situácie, upokojí sa vďaka nemu, ak je mrzuté. Zbaviť sa cumlíka býva mimoriadne náročné, preto je dobré zvážiť, kedy už cumlík pošleme do zabudnutia.

Odporúčania

  • keď cumlík, potom maximálne do 6 mesiacov dieťaťa
  • cumlík nechať dieťatku len na zaspávanie, potom mu ho odobrať
  • nedávať cumlík dieťatku v každej krízovej situácii
  • nepoužívať cumlík ako náhradu vašej pozornosti
  • neponúkať dieťatku cumlík, keď je hladné, ale až po nakŕmení
  • cumlík často sterilizovať
  • dať na vlastnú intuíciu a materinský cit

Zdroj: Pexels

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár