Začnite písať

AKČNÉ TIPY Aktuálne informácie pre rodičov RODIČOVSTVO školstvo zaujímavosti

V rámci projektu Ukrajinský žiak majú deti z Ukrajiny možnosť získať dotáciu na notebook či tablet

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky spustilo pred niekoľkými mesiacmi v spolupráci s Digitálnou koalíciou – Národnou koalíciou pre digitálne zručnosti a povolania SR národný projekt „Digitálny príspevok pre žiakov SR (Digitálny žiak).“ Na základe tohto projektu môžu žiaci slovenských škôl získať príspevok na notebook alebo tablet vo výške 350 eur.

O tom pre koho je Digitálny žiak určený, cieli projektu, podmienkach získania príspevku, na aké zariadenia sa môže príspevok uplatniť sme vás informovali v článku Ako môžem získať dotáciu 350 eur na notebook alebo tablet pre moje dieťa.

V tomto článku vás informujeme o tom ako môžu dotáciu na elektronické zariadenie získať žiaci pochádzajúci z Ukrajiny, vďaka projektu Ukrajinský žiak.

Pre koho je projekt Ukrajinský žiak určený

Projekt Ukrajinský žiak je určený pre žiakov základných a stredných škôl na Slovensku, ktorí sú občanmi Ukrajiny a nachádzajú sa na Slovensku so štatútom dočasného útočiska a ku dňu registrácie nedosiahli vek 18 rokov. Pre účely poskytnutia príspevku za žiaka koná jeho zákonný zástupca, prípadne ním splnomocnená osoba.

Prečítajte si: Mother shaming alebo prečo si ženy ubližujú navzájom

Rodič dieťaťa, ktorý sa zaregistroval na stránke www.ukrajinskyziak.sk vyplnením svojich údajov a údajov o dieťati, by sa mal obrátiť na predajňu digitálnej techniky, ktorá je zapojená do projektu Ukrajinský žiak. V prípade, že sa ani jeden z rodičov dieťaťa s nárokom na digitálny príspevok (poukážka na 350 eur na nákup digitálneho zariadenia) momentálne nenachádza na Slovensku spolu s dieťaťom, je potrebné, aby predajňu digitálnej techniky zapojenej do projektu Ukrajinský žiak kontaktovala osoba, ktorá bude mať v čase uplatnenia príspevku (kúpy digitálneho zariadenia) riadne vyhotovený originál splnomocnenia od jedného z rodičov dieťaťa alebo iného zákonného zástupcu. Splnomocnenie nie je potrebné overiť notárom.

Zdroj Pexels, Autor Tima Miroshnichenko

Na aké zariadenia sa môže dotácia uplatniť

Zariadenia, ktoré je možné zakúpiť s použitím príspevku, sú primárne určené na vzdelávanie, a preto musia spĺňať nasledujúce parametre:
– displej s minimálnym rozlíšením 1366 x 768 pixelov
– minimálne jeden fyzický port pre pripojenie periférií
– fyzickú (hardware) slovenskú klávesnicu ako súčasť zariadenia alebo pripojiteľnú fyzickými portami zariadenia, alebo bezdrôtovo
– funkcia ovládania kurzora, vstavané alebo pripojiteľné fyzickými portami zariadenia alebo bezdrôtovo (myš, dotykový displej, touchpad a pod.)
– zabudovaná kamera, reproduktory a mikrofón
– funkcionalita pripojenia na Wi-Fi
– rozhranie pre možnosť pripojenia k mobilným dátovým službám – v prípade tabletu SIM slot ( integrovaný LTE Modem). Pri ostatných zariadeniach možnosť pripojenia LTE modemu pre 4G sieť.

Prečítajte si: 3 Tipy na zábavné spoločenské hry pre deti od 10 rokov

V danom ponímaní sa jedná štandardne o zariadenia typu Notebook, All in one počítač alebo tablet s uhlopriečkou displeja nie menšou ako 25 centimetrov, pričom:
– zariadenie musí mať nainštalovaný užívateľsky jednoduchý operačný systém – jeho najnovšiu verziu, prípadne verziu, ktorá umožňuje aktualizáciu na novšie verzie, je možné ďalej doinštalovať balík kancelárskeho programového vybavenia (software) lokalizovaného do slovenčiny a používaného v školskom prostredí na Slovensku, antivírusový software, a je tiež kompatibilné s prostredím a aplikáciami využívanými v školskom prostredí – najmä Edunet a pod.
– zariadenie musí byť nové (vyrobené v roku 2022 a neskôr), má minimálne dvojročnú záruku a garantovanú plnú podporu výrobcu minimálne na tri roky (na hardware a aj software vybavenie)
– zariadenie musí mať možnosť pripojenia k široko podporovanej online distribučnej platforme voľných a platených aplikácií (vrátane aplikácií ako viki.iedu.sk, Edupage a Slovensko.sk) a ich plnohodnotného používania.

Predaj zariadenia zakúpeného na základe príspevku v rámci projektu Ukrajinský žiak je zakázaný. Porušenie povinností ustanovených v zmluve, bude postihované v zmysle platných zákonov SR.

Maximálny počet žiakov, ktorí môžu získať dotáciu na základe projektu Ukrajinský žiak je 20 000. Aktuálne je zaevidovaných 3 000 žiadostí.

Do projektu sa môžete prihlásiť na základe registračného formuláru.

 

Zdroj: www.ukrajinskyziak.sk

Zdroj foto: Pexels

 

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár