Začnite písať

INŠPIRÁCIE MAMA A KARIÉRA RODIČOVSTVO zaujímavosti

Diskriminácia matiek na pracovisku: materstvo vs. pracovné ambície

Pracovný trh na Slovensku je nastavený v neprospech matiek. Ženy sa na pracovisku často stretávajú s nedostatočnými pracovnými podmienkami po návrate z materskej dovolenky, ignorovaním ich schopností a skúseností alebo dokonca prepustením z práce po tom, čo oznámia tehotenstvo.

Ďalším problémom je nedostatočná pracovná flexibilita pre matky. Matky majú zriedka možnosť upraviť si pracovný čas podľa svojich potrieb a povinností voči rodine. To môže viesť k vyčerpaniu a neefektívnemu zlučovaniu pracovných a rodinných povinností.

Mnohé matky sa stretávajú s obmedzenými kariérnymi príležitosťami kvôli predsudkom o ich schopnostiach na základe materstva. Viac ako polovica Slovákov podľa prieskumu Slovenskej akadémie vied súhlasí, že muž má zarábať peniaze, zatiaľ čo žena sa stará o rodinu a domácnosť. Tento stereotyp môže ovplyvniť ich postavenie a možnosti postupu v pracovnom prostredí.

Navyše podľa výskumu Inštitútu finančnej politiky rodičovstvo znižuje mesačné príjmy žien približne o tretinu.

Matky sa na pracovných pohovoroch stretávajú s nevôľou prijatia, z dôvodu, že zamestnávateľ predpokladá častú dovolenku, OČR alebo PN ženy z dôvodu choroby dieťaťa. Zamestnávateľ je však podľa zákona povinný zamestnancovi poskytnúť pracovné voľno v prípade ošetrovania chorého dieťaťa, ako aj jeho sprievodu na vyšetrenie alebo liečbu.

Diskrimináciou matiek na pracovisku sme sa zaoberali aj v našom článku Po materskej dovolenke sa k svojmu pôvodnému zamestnávateľovi nevráti takmer polovica žien.

Na našich sociálnych sieťach sme sa matiek pýtali či sa stretli s diskrimináciou na pracovisku v súvislosti s tým, že sú matky. Takéto odpovede sme dostali:

„Zatiaľ to môže byt anonymne, ale keď to prekročí medze, nemusí to byť anonymne. Môj syn má 15 mesiacov a od septembra nastupujem do práce. Som slobodná mama a musím sa starať o príjem. Ale aj keby som nebola, je to predsa na mne, kedy sa vrátim do práce. Mala som stretnutie so šéfom, kde niekoľkokrát poznamenal, že matka má byť doma 3 roky. Však do toho nikoho nič nie je. Aj keby som nastúpila hneď po materskej dovolenke, je to moje rozhodnutie. Stretnutie skončilo tak, že veď uvidíme , ako to pôjde, lebo však budem určite veľa na OČR. Že či to nebude šéfovi prekážať… Stretnutie skončilo tak, že však uvidíme..  Ja som si to preložila tak, že keď bude šéfovi vadiť, že ma nemá po ruke, tak ma niekam upracú (prepustiť nemôžu len tak ). Už nie som dostatočne atraktívna a akčná, keď mám dieťa. Ešte mám stretnutie budúci týždeň, kde chcem opäť otvoriť tuto tému a začnem sa na priamo pýtať otázky. Čo to znamená, tieto naznačovania, že uvidíme ako to pôjde. Moje vzdelanie ani schopnosť robiť si svoju práci sa pôrodom nezmenili.“
„Keď som robila letušku v Emirates, mala žena čas 3 mesiace po pôrode, aby sa vrátila, inak stratila prácu. A nielen to, po 3 mesiacoch musela mať ešte aj postavu, aby sa obliekla späť do uniformy. Ak nie, poslali na ňu weight manažment, kde jej dali diétu a vyhradili čas, dokedy musí schudnúť. A potom som lietala pre privátny sektor a tam som mala v zmluve, že keď otehotniem, tak moja práca sa skončila.“
„Pri pohovore som sa tak cítila, diskriminovane, lebo z personálneho dala otázku, či si viem predstaviť po 6-tich rokoch pracovať. Inak mi šéfka vychádza v ústrety zatiaľ, berie to tak, že ok.“

 

„Ja síce skúsenosti priamo na pracovisku nemám, keďže som nemala vôbec možnosť sa zamestnať ako matka, ale, žiaľ, mám negatívnu v tom smere, že akonáhle som musela skrz pracovnej doby spomenúť dieťa, tak zrazu bol problém a vždy to skončilo, že majú iného vhodného kandidáta, takže v podstate išlo o diskrimináciu.“

 

 

„Po skončení mojej materskej dovolenky som usilovne hľadala prácu, ktorá by bola flexibilná a umožnila mi venovať sa svojej rodine. Na pohovoroch som nezatajovala fakt, že som matka, pretože to považujem za prirodzené a dôležité. Napriek tomu som často čelila sklamaniam, keď mi oznámili, že si vybrali iného kandidáta. Tieto neúspechy mi prinášali sklamanie, frustráciu a pocit, že moje schopnosti a skúsenosti sú podceňované. Bolo ťažké pochopiť, prečo to tak je, pretože počas materskej dovolenky som sa vzdelávala a pracovala na svojom osobnom rozvoji. Je nespravodlivé, že matky majú často obmedzený výber voľných pracovných miest a zamestnávatelia nie sú vždy ochotní pochopiť naše špecifické potreby. Diskriminácia matiek v zamestnaní je nielen nespravodlivá, ale aj kontraproduktívna, pretože matky prinášajú do pracovného prostredia jedinečné schopnosti a skúsenosti. Je na čase, aby sme dali túto problematiku do povedomia, pretože každá matka si zaslúži prácu, ktorá bude v súlade s jej rodinným aj pracovným životom.“

 

Diskriminácia matiek na pracovisku je vážnym problémom, ktorý vyžaduje komplexné riešenie. Je na spoločnosti, zamestnávateľoch a jednotlivcoch, aby pracovali na vytvorení spravodlivejšieho  pracovného prostredia pre matky. Rovnaké pracovné príležitosti pre všetkých, nezávisle na ich rodinnom stave, sú kľúčové pre dosiahnutie skutočnej rodovej rovnosti na pracovisku.

Ak aj vám záleží na tom, aby muži i ženy mali rovnaké príležitosti, práva  finančné ohodnotenie pridajte sa k nášmu eventu Equal Pay Day.

Viac o Equal Pay Day sa môžete dozvedieť tu.

Vstupenku na event Equal Pay Day si môžete zakúpiť tu.

 

Zdroj foto: Pexels

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár