Začnite písať

Uncategorized

Mama pracuje 24 hodín denne, 7 dní v týždni, 365 dní v roku

Pexels_Autor fotky Yan Krukau

Supersila žien a špeciálne matiek sa často prehliada. Dokážu behať okolo detí, postarať sa o domácnosť, aj pracovať na plný úväzok. Multitasking a prepracovaná logistika definujú mamy v každodennej 24 hodinovej šichte. Dokážu si akčné mamy aj vydýchnuť, vyložiť nohy na stôl alebo vyjsť si na drink s kamarátkami?

Pexels_Autor fotky SHVETS production

Teraz už dokážem všetko

Milada má šesťročnú dcérku. Úspešne podnikala ešte pred jej narodením a život bez dieťaťa si užívala naplno. S manželom veľa pracovali, ale aj cestovali a stretávali sa s priateľmi. Bez ranného behu nevedela začať deň a večer takmer vždy zakončila jogou. Ešte aj tehotenstvo prežívala veľmi intenzívne a nepoľavila vo svojich rutinách. Všetko sa zmenilo príchodom dcérky na svet. Odrazu nabrali dni rýchly spád a rituály sa stratili medzi plienkami a dojčením. Nestíhala sa starať sama o seba a podnikanie začalo pokrivkávať. Manžel si však aj naďalej žil svoj bezdetný život, ktorý bol predtým aj jej. Nereagoval na prosby o pomoc, nevnímal zúfalé volanie. Tváril sa, akoby dcérka ani nebola jeho. Sklamaná Milada si uvedomila, že sa z tejto situácie musí dostať sama. Teraz už veľmi dobre vie, aké je byť jednorodičom a mamou na plný úväzok. Po ťažkom precitnutí sa rozviedla, opäť naštartovala podnikanie a život mal odrazu úplne iný rozmer. Vďaka správnemu načasovaniu sa po rokoch opäť vrátila aj k predošlým záľubám a zdieľa ich spoločne s najlepšou parťáčkou na svete, svojou dcérkou.

Prečítajte si: Mama v rovnováhe: Matky sú tie najlepšie manažérky navyše s vysokou produktivitou

Na rodičovstve a pokojnom chode každého dňa by sa mali podieľať obaja rodičia

Je skutočným šťastím, ak sa k rodičovstvu postavia obaja rodičia čelom a neprehadzujú si povinnosti z jedného na druhého. Takto začína svoje rozprávanie Beáta. S partnerom spoločne vychovávajú tri deti a nevie si spomenúť ani na jednu situáciu, kedy by zostala na niečo sama. Doma majú tabuľu s povinnosťami, aby na nič nezabudli a okrem dojčenia si rodičia troch malých nezbedníkov, dokázali rozdeliť všetko. Beáta hovorí, že si otca svojich detí nemohla vybrať lepšie, a že vďaka tomu, že sú na deti aj domácnosť dvaja, napredujú aj v práci a majú veľa času pre seba, ale aj pre priateľov. Veria, že deti si z ich výchovy a vzájomnej spolupráce, kde nikdy nevládne chaos, zoberú do svojich životov, čo najviac.

Prečítajte si: Mamy, dcéry, synovia a láska na celý život

Manžel ma musel naučiť, že vypýtať si pomoc, zo mňa zlú matku nerobí

Keď sa Michaele narodil prvý syn, všetku starostlivosť o neho, chcela zvládnuť sama. Mala pocit, že keď je doma, kým muž zarába na ich živobytie v práci, jej povinnosťou je, postarať sa o dieťa aj o domácnosť a manžela tým nezaťažovať. Synček nespával, Michaela mala problém aj s dojčením a sama sa necítila zdravotne najlepšie. Nestíhala variť, nestíhala spať, nestíhala vlastne vôbec nič. Predstava o dokonalej matke a manželke sa do niekoľkých mesiacov rozplynula. A hoci manžel mal z narodenia syna radosť a vždy, keď bol mimo práce, chcel pomáhať a zapájať sa, Michaela mu to nedovolila. Keď mal syn polroka, zrútila sa od fyzického a psychického vyčerpania. Ako sama hovorí, našťastie. Až vtedy pochopila, čo sa jej mesiace snažil manžel vysvetliť. Teraz už vie, že požiadať o pomoc neznamená, že je zlou matkou.

Pexels_Autor fotky Gustavo Fring

Byť mamou je úžasné, ale…

Spojenie „materská dovolenka“ vždy vyvolá búrlivú diskusiu, pretože mamy príliš nedovolenkujú. Mamy tiež nechcú zo seba robiť superhrdinky, ale tak trochu nimi sú. Pretože sú kuchárky, učiteľky, upratovačky, lekárky, liečiteľky, či kamarátky. Sú pokojným prístavom, gaučom, ale aj rozprávkou na dobrú noc. A okrem iného sú aj animátorky, manželky, partnerky a bútľavé vŕby. Materská dovolenka skutočne nie je oddych, nakoľko kľučkovanie medzi tonou bielizne a hračkami, kým na sporáku buble zeleninový vývar a v rúre sa pečie bábovka, nie je vôbec jednoduché. Ak sa do celého chodu dokážu zapojiť aj ockovia, je to skvelé. Ale to im my, mamy, musíme aj dovoliť. Radosť z rodičovstva je o to väčšia, keď sú na všetko dvaja. 24 hodinová šichta sa neskráti, ale môže byť oveľa príjemnejšia.

Zdroj titulná foto: Pexels_Autor fotky Yan Krukau

Zdroj foto: Pexels_Autor fotky SHVETS production, Pexels_Autor fotky Gustavo Fring

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár