Začnite písať

RODIČOVSTVO VZŤAHY

Mamy, dcéry, synovia a láska na celý život

Dnes je Svetový deň synov a dcér, a to je to skvelá príležitosť, ako osláviť jedinečné puto medzi mamou a deťmi.

Prečítajte si: Prečo je vzťah starý rodič a vnúča mimoriadne dôležitý?

Synovia

Matky a synovia majú špeciálny vzťah a hovorí sa, že práve láska matky zaisťuje úspech syna. Tiež rozvíja oblasť zodpovednú za pamäť a znižuje stresový hormón, ktorý blokuje vývin. Zdravé puto matky zo syna vychová pozorného a láskavého muža. Mamina milujúca náruč synom poskytuje istotu a bezpečie, vďaka čomu dokážu byť v dospelosti nezávislí, sebavedomí a vyhýbajú sa problémovým situáciám. Synovia, ktorí pociťujú pri matke lásku, sa v živote nestretávajú s úzkosťami, nemajú strach so zlyhania a vyhýbajú sa chybám.

Anna a Marek

Mám jediného syna. Má už 15 rokov, ale stále máme mimoriadne silný vzťah. Želám mu, aby bol v živote šťastný a maximálne sa snažím, prinášať mu každý deň istotu, lásku a emócie. Hoci mi bude chýbať, keď opustí rodné hniezdo, nebojím sa toho. Chcem, aby šiel svojou cestou a nehľadel na tú moju. Cítim, že do svojho dospelého života vykročí vyzbrojený zdravým sebavedomím a úctou k ženám.

Marianna a Teo

Môj Teo má len 4 roky, ale rastie z neho poriadne bláznivý a veselý malý muž. K dnešnému dňu mu prajem, aby z neho smiech a radosť nikdy nevyšumeli. Tie jamky v lícach a oči, ktoré sa smejú, odzbroja každého. Obávam sa, že pred našimi dverami bytu budú stávať zástupy obdivovateliek, pretože už teraz má v škôlke niekoľko frajeriek. V tomto musím zapracovať, aby vedel, že ľúbiť môže len jednu, ktorú si vyberie pre život.

Klára a Patrik

Pred pár dňami môj syn oslávil 11 rokov. Je to hĺbavý chalanisko a nie veľmi otvorený ostatným. Mám to šťastie, že mne sa zdôverí so všetkým, ale trošku sa obávam budúcnosti, jeho puberty a dospelosti. Chlapci sú v tejto dobe príliš zraniteľní. Číha na nich mnoho nástrah a vychovať z nich sebavedomých mužov, nebude jednoduché. Nekonečne svojho syna milujem, ale obávam sa, že len moja láska stačiť nebude. Mám skutočný strach. Občas ma premkne pocit úzkosti, do akého sveta som to svoje dieťa porodila. Prajem mu najmä bezpečie a šťastie na ľudí okolo seba.

„Muž, ktorý zaobchádza so svojou ženou ako s princeznou, je dôkazom toho, že sa narodil a vyrastal v náručí kráľovnej.“

Prečítajte si: Na materstvo sa pripraviť nedá: Čo všetko som zistila, až keď som sa stala matkou

Dcéry

Najsilnejšie puto, zo všetkých rodinných kombinácií, je práve to medzi matkou a dcérou. Ide o neskutočne úprimný cit, ktorý len tak ľahko nevyprchá. Dcéra je pre matku od narodenia človekom, ktorého bude navždy ochraňovať. Mama dcére najlepšie dokáže ukázať, akým životom sa vyberie, dokáže ju napĺňať šťastím a pohladiť zlomené srdce. Dcéry často obetu a lásku matiek dostatočne nevnímajú, ale v momente, keď sa samé stanú mamami, pochopia. Spomenú si na jedinečné chvíle so spriaznenou dušou, na krik od strachu, ale aj na to, ako sa učili spoločne variť. Nech sa stane čokoľvek, vždy si pomôžu a ich lásku nezničí ani hnev, ani nová rodina, ktorú si dcéra založí. Tá nevysvetliteľná láska navždy zostane v nich hlboko zakorenená.

Petra a Petra

Dcérka má 8 rokov, ale je to už veľká partáčka. Všetko robíme spolu, každú minútku máme vyplnenú a prežitú dosýta. Nikdy som si nemyslela, že môžem mať taký krásny vzťah s dcérou, pretože som vyrastala so štyrmi bratmi a mama mala väčšiu slabosť pre nich. Občas som mala pocit, že pre ňu ani neexistujem, preto som sa veľmi zľakla, keď mi lekár povedal, že budeme mať dcéru. Nemohlo sa mi prihodiť nič lepšie a aj mamino správanie som vďaka dcérke pochopila. Vždy som svoju mamu ľúbila, aj keď som necítila, že by mi to vracala naspäť. Svojej dcére želám, aby moju lásku nasávala z každého momentu stráveného v mojom náručí. Vždy tu budem pre ňu a vždy ju budem chrániť.

Radka a Zlatka

Zlatka bude mať o pár dní 14. Je to už strašná puberťáčka a náš vzťah jej výkyvmi nálad dosť trpí. Odvráva, hnevá sa, potom sa zase nezmyselne smeje. Pýtala som sa mojej mamy, či aj ja som bola taká. Mamina ma len pohladila a povedala mi, že veru ešte horšia. Uistila ma, že to prejde. A že náš krásny vzťah, ktorý sme s dcérkou mali, sa vráti späť, ale v inej forme. Tak neviem, čo si mám o tom myslieť. Neviem, ani čo zaželať v dnešný deň Zlatke. Asi si zaželám niečo pre seba. Nemôžem vrátiť, čo bolo, ale želám si, aby aspoň niečo z toho zostalo.

Diana a Frederika

Keď bude mať moja dcéra 18, asi sa zbláznim, že už mám doma dospelú ženu. Nechcem, aby mi niekam odišla. Chcem, aby sa akýmkoľvek spôsobom držala, čo najbližšie pri mne. Teraz má len 5 rokov. Je to smiešne, viem. Už teraz myslím ďaleko do budúcnosti a je to úplne zbytočné. Ale ja si život bez nej neviem predstaviť. Často myslím na to, že jej svojou bezhraničnou láskou ubližujem, no nedokážem to inak. Vymodlila som si ju a želám jej, aby sa zo mňa nezbláznila.

„Ak máš niekedy chuť to vzdať, len si spomeň, že ťa sleduje malé dievčatko, ktoré chce byť ako ty.“

Tento článok je venovaný všetkým milujúcim rodičom, maminkám aj ockom a všetkým deťom, ktoré priniesli svojim rodičom svetlo do ich životov. Výnimočné puto si zaslúži výnimočnú oslavu. Tak oslavujte.

Zdroj foto: Pexels, Pixabay

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár