Začnite písať

RODIČOVSTVO VZŤAHY

Máte doma rozmaznaného generála? Máme pre vás niekoľko tipov, ako to zmeniť…

Anjelik s rožkami čertíka. Poznáte to. Zagúľa veľkými smutnými očami a vy vo všetkom ustúpite. Rozmaznaný pupok sveta vie a aj očakáva, že sa všetko bude točiť iba okolo neho. Poviete si, že je predsa dieťa, že kedy ho budete rozmaznávať, ak nie teraz. Mnohí z nás si však neuvedomujú, že takéto dieťa neučíme samostatnosti, vďaka čomu sa mu bude životom predierať oveľa ťažšie.

Výchova s rozumom

Povoliť, netrestať, nechať to tak, rozmaznávať… Občas je to vítané, prirodzené, aj pochopiteľné. Ale sem tam vieme, že je to už príliš. Prekročené hranice si uvedomujeme. Rozmaznanosť je jav, kedy je dieťa zvyknuté, že mu bude vyhovené v každom smere a to hneď. Keď sa tak nestane, začínajú problémy. Nastupuje depresia, urazenosť, deti trucujú a sú zanovité. Ak nevezmeme rozumnú výchovu do svojich rúk, v dospelosti z našich detí vyrastú sebeckí a egoistickí ľudia.

Rozmaznané dieťa

  • hračky, ale aj iné veci, končia od zúrivosti na zemi a zbierajú ich ostatní rodinní príslušníci
  • jedlo sa vyberá podľa chuti, rozmaznané dieťa zje len to, čo má rado
  • dieťaťu sa plnia všetky túžby, no aj napriek tomu máva výbuchy zlosti, dokáže zúrivo kopať a neraz sa hodí aj o zem
  • dieťa často používa vulgarizmy, ale rodičia neupozorňujú na nevhodnosť neslušných slov
  • aktivity, program, čítanie neprimerané veku či času, v ktorom sa daná situácia odohráva, je dieťaťu dopriate bez akýchkoľvek obmedzení
  • nevhodné správanie v spoločnosti je rodičmi ospravedlňované, vždy sa nájde niekoľko výhovoriek, prečo sa dieťa správa neprispôsobivo

Ale…

V každom prípade je potrebné sa zamyslieť práve nad vekom a obdobím dieťaťa. Kedy je naozaj správanie nevhodné, kedy je odmietanie jedla prirodzené, kedy sa jednoducho môžeme nad určitými situáciami povzniesť a nevnímať ich ako rozmaznanosť.

Všetko sa dá zmeniť

Máme pre vás niekoľko tipov, ako sa rozmaznanosti u detí vyhnúť alebo ako ich správanie zmeniť, aby neskôr v dospelosti nemali problém so samostatnosťou a neočakávali, že niekto za nich urobí to, čo by mali zvládnuť samé.

1.Veľa sa rozprávajte   

Hoci je to často veľmi únavné, a práve aj to neustále vysvetľovanie a na druhej strane nepochopenie nás vedie k tomu, aby sme mnohé za dieťa urobili my, nevzdávajte to. Komunikujte, vysvetľujte, zhovárajte sa, neprikazujte. Ak sa s dieťatkom porozprávate o tom, že všetko mať nemôže a dopredu sa budete o možných problematických situáciách rozprávať, pochopí. Bude vedieť, že síce idete do obchodu, ale kupujú sa len základné potraviny. Nebude nevyhnutne trvať napríklad na sladkostiach. Keď budete kupovať spoločne darček malému kamarátovi, vaše dieťa porozumie, že sa to nebude násobiť, a že idete urobiť tentokrát radosť niekomu inému. Možno to nepôjde hneď, ale časom určite.

2.Nemusíte splniť všetky túžby

Rodičia by pre svoje dieťa urobili prvé aj posledné, ale nemusia. Pokojne môžete odmietnuť, aj keď vám bude smutného alebo nazlosteného dieťaťa ľúto. Vaše zásady sú v poriadku, pokiaľ má dieťa všetko potrebné. Keď sa rozhodnete povedať „nie“, stojte si za tým a viac debatu nerozvíjajte. Vytvorte si spoločne inú aktivitu a potešte sa napríklad príjemnou rodinnou prechádzkou.

Prečítajte si: Bronislava Švrčková, odborníčka na toxické vzťahy: Naučme sa dieťaťu povedať prepáč

3.Pochvala je viac než kritizovanie

Vaše dieťa si odmenu zaslúži. Nemusí to byť hračka, ani nič extra výnimočné. Viac ako čokoľvek je pochvala. Verte, že si ju zapamätá. A k pochvale si priradí aj moment, kedy sa správalo pokojne vo vypätej situácii alebo kedy pomohlo rodičom, ktorí si to nesmierne vážia. Tresty a zákazy v deťoch zbytočne podnecujú negatívny postoj a krik mnohé zvládajú len s veľkými ťažkosťami.

4.Deti hranice potrebujú

Voľnosť je príjemná, ale spôsob fungovania, v ktorom sa deti budú cítiť bezpečnejšie, je určite stanovenie hraníc. Pomôže im to v pochopení a zvládnutí neprehľadných situácií a momentov, v ktorých sa často ocitnú. Na slobodu a nezávislosť nemiesme zabúdať, no nemôže byť povolená úplne všade. Dieťa by tak malo vnímať, kedy tieto pomyselné hranice prekročilo a pocit zahanbenia je dobrým signálom, že sme na dobrej ceste. Hranicami naštartujeme ich vnútorný hlas, pocit svedomia a naučíme ich morálke a sebaovládaniu. Láskavosť a empatia sú správnym smerom k prekonaniu napätia a nepríjemných pocitov.

5.Buďte občas aj vy deťmi

Od našich detí vyžadujeme, aby sa správali úctivo, slušne, a tiež aby dokázali vhodne reagovať v rôznych situáciách. Je to v poriadku. Občas však nezaškodí, keď sa aspoň na chvíľu prenesieme do ich sveta. Nechajme sa strhnúť detskými nápadmi, neplánujme za nich. Počúvajme detské želanie.

6.Začnite od seba

Sme to my, rodičia, ktorí deťom dávajú najdôležitejší príklad ako kráčať životom. Nechcete vychovať rozmaznané dieťa? Nebuďte rozmaznaní ani vy. Deti nás pozorujú, učia sa od nás. Rodičia sú vzorom, deti ich napodobňujú a nasledujú.

Prečítajte si: 4 akčné tipy na akcie pre deti v slovenských mestách už tento víkend

7.Naučte deti vďačnosti

Slovo „ďakujem“ je jedno z najkrajších, najmilších a najsilnejších slov. Pri vďačnosti prebieha proces, pri ktorom sa do tela vylučujú hormóny šťastia. Prestaňme sa zaoberať tým, čo nám v živote chýba. Zamerajme sa na to, čo máme. Máme deti, ukážme im svet. Venujme im svoju pozornosť, lásku, energiu. Naučme deti zdravo prejavovať náklonnosť a láskavosť. Aj rozmaznané detičky to v sebe majú, nájdime to v nich.

Deti k šťastnému životu veľa nepotrebujú

Deti k šťastnému životu potrebujú rodičov, ktorí majú na ne čas. Rozmaznávajme ich našou prítomnosťou a nezakrývajme lásku drahými darmi. Vychovajme z našich detí vyrovnané osobnosti, ktoré si budú pamätať nezabudnuteľné chvíle s rodičmi.

Zdroj foto: Pexels

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár