Začnite písať

ČO HOVORIA ODBORNÍCI PÔROD RODIČOVSTVO zaujímavosti

Molekulárna genetička o deťoch narodených cisárskym rezom

Mgr. Dominika Mravec Bencúrová je genetička, ktorá aktuálne dokončuje doktorát z odboru Genetika a Antropológia človeka na Karlovej univerzite v Prahe a bude pre vás prinášať pravidelný obsah odborných tém z pohľadu molekulárnej genetičky a matky dvoch synov. 

 

Mnohé z nás mamičiek už určite počuli vetu, že deti narodené cisárskym rezom bývajú častejšie choré. Je to tak? Čím je to spôsobené? Existuje na to riešenie?

Je známe, že deti narodené cisárskym rezom môžu častejšie trpieť astmou, rôznymi alergiami, obezitou alebo autoimunitnými ochoreniami. Predpokladá sa, že je to spôsobené tým, že vo svojich črevách majú nižší počet niektorých prospešných baktérií. Rozdielne mikrobiálne spoločenstvá, súbor mikroorganizmov (mikrobióm) v črevách detí narodených cisárskym rezom od tých narodených vaginálne je spôsobený práve tým, že deti narodené vaginálne na svojej ceste pôrodnými cestami zachytávajú dôležité mikróby, ktoré im ďalej formujú aj črevnú mikroflóru. A preto novorodenci narodení cisárskym rezom majú iné zloženie črevnej mikroflóry, ako novorodenci narodení vaginálnym spôsobom.

Zdroj Pexels, Autor Jonathan Borba

Niektorí vedci, preto prichádzajú s takpovediac kontroverzným riešením ako tieto rozdiely zmierniť, prípadne úplne zmazať. Tvrdia, že ak dieťa narodené cisárskym rezom bude tesne po narodení vystavené mikrobiómu z pošvy matky, nebude sa jeho črevný mikrobióm dramaticky líšiť od črevného mikrobiómu dieťaťa narodeného vaginálne. Zdá sa to ako jednoduché riešenie problému. No nemusí to tak byť.

Iní vedci poukazujú na to, že vystaviť dieťa mikrobiómu pošvy matky môže mať aj svoje riziká, napríklad pri možnom prenose infekcie z pošvy na dieťa. Zároveň, poukazujú na to, že pri skúmaní tohto riešenia na väčšej vzorke detí sa zdá, že takéto vystavenie mikróbomu matky neovplyvňuje črevné baktérie u detí narodených cisárskym rezom, ako to ukazovali menšie štúdie.

Prečítajte si: Čo je HPV vírus a kto sa môže proti nemu očkovať?

Je naozaj tak zásadný pre ďalších vývin črevného mikrobiómu a tým aj imunity dieťaťa práve spôsob narodenia? Vedci ďalej poukazujú, aj na to, že nielen spôsob pôrodu ovplyvní črevnú mikroflóru, ale napríklad aj to či je dieťa dojčené. A keď sa pozrieme na črevné mikrobiómy neskôr v živote detí, dospelých zisťujeme, že z väčšej časti už tieto rozdiely v črevnom mikrobióme spôsobené iným typom pôrodu nevidíme. Pretože ako ďalej zisťujeme, len veľmi málo druhov baktérií v čreve pretrváva od narodenia až do dospelosti.

Nakoniec každý dospelý skončí s jedinečnou konfiguráciou svojej črevnej mikroflóry, dokonca aj jednovaječné dvojčatá, ktoré sú vychovávané v jednej domácnosti. Pretože črevná mikroflóra je ovplyvnená množstvom faktorov počas života ako je napríklad strava, antibiotická liečba, genetika človeka a mnoho ďalších environmentálnych faktorov. Preto je na mieste otázka, ktorú si kladú aj niektorí vedci či je vhodné začať šíriť paniku okolo rozdielneho črevného mikrobiómu novorodencov a zbytočne tak šíriť strach z negatívnych zdravotných následkov, ktoré v tomto prípade vraj môže spôsobiť cisársky rez.

Zdroj Pexels, Autor Jozemara Friorili Lemes

Cisársky rez má určite aj mnoho negatívnych dopadov ako na matku, tak na dieťa, ale každá z nás chce pre svoje dieťa to najlepšie a tým je určite aj čo najprirodzenejší spôsob narodenia. No nie vždy je možný a ako sa zdá aspoň v prípade črevnej mikroflóry spôsob narodenia dramaticky neovplyvní celý život človeka. Čo by však mohlo pomôcť a na čom sa zhodnú aj vedci je, že štúdium mikróbov z pošvy, s ktorým sa novorodenci pri pôrode stretávajú môže pomôcť aj tomu, aby sme vedeli, ktoré baktérie sú tie dôležité a prospešné, s ktorými sa dieťa potrebuje stretnúť. Následne novorodencov vystavovali len tomu súboru baktérií, ktoré sú dôležité a tým ďalej pozitívne ovplyvnili možno aj ich imunitu.

 

Článok pripravila Mgr. Dominika Mravec Bencúrová

 

Zdroj: https://www.science.org/content/article/swabbing-c-section-babies-mom-s-microbes-can-restore-healthy-bacteria

Zdroj foto: Pexels

 

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár