Začnite písať

INŠPIRÁCIE RODIČOVSTVO VZŤAHY zaujímavosti

Mother shaming alebo prečo si ženy ubližujú navzájom

Akonáhle sa stanete mamou, každý vo vašom okolí bude mať presný názor na to ako by vaša úloha materstva mala vyzerať. Kritike, porovnávaniu, urážkam, nevyžiadaným radám a komentárom sa nevyhne žiadna mama. 

Dojčíš? Dokedy chceš dojčiť? Prečo nedojčíš? Prečo spí s vami v posteli? Prečo ho/ju stále nosíš na rukách? To mu/jej nedávaj jesť. Takto by si ho/ju nemala uspávať… Podobné poznámky pozná určite každá mama. Nech robíte čokoľvek, vždy sa nájde niečo, čo podľa vášho okolia robíte zle. Dojčíš? Je to zlé. Nedojčíš? Aj to je zlé.

Názor na to akou ste matkou majú vaši rodičia, svokrovci, súrodenci, kamaráti, doktori, iné matky na detskom ihrisku, ale aj celkom neznámi ľudia na ulici.

Tento fenomén sa nazýva „mother shaming“ alebo „parent shaming“. Ide o kritiku, ponižovanie matky za to akou je matkou. Táto kritika môže byť natoľko toxická, že matka si materstvo prestane užívať, začne sa sama seba pýtať či je dobrou matkou. Mother shaming je náplasť na vlastnú neistotu.

Zdroj Pexels, Autor Catalina Carvajal

Prečítajte si: Diskriminácia matiek na pracovisku: materstvo vs. pracovné ambície

Materstvo je náročná úloha – práca. Áno, prináša so sebou veľa radosti, šťastia a lásky, ale aj frustráciu, sklamanie, smútok, hnev až vyhorenie. Prečo okolie nedokáže kritiku vymeniť za povzbudenie? Prečo majú matky potrebu kritizovať sa navzájom, porovnávať schopnosti svojich detí a ponižovať druhé matky a ich deti? 

S „mother shamingom“ sa v súčasnosti matky stretávajú nielen v rodine a na detskom ihrisku, ale aj na sociálnych sieťach. Nevinná fotografia dieťaťa na Instagrame sa v priebehu niekoľkých minút dokáže zmeniť na záplavu kritických komentárov, čo matky necháva cítiť sa preťaženými a znechutenými.

Pred mothershamingom nie je chránená žiadna téma. Dojčenie, kŕmenie umelým mliekom, spoločné spanie, chodenie detí, používanie nosiča, odplienkovanie, rozprávanie vs. nerozprávanie detí. Jednoducho dnes sú matky kritizované za všetko. Najhoršie je, že túto vlnu kritizovania a ponižovania si matky zvyknú robiť navzájom.

Následky „mothershamingu“

Mothershaming môže mať vážne psychologické následky. Tlak prispôsobiť sa spoločenským normám a obava z toho, že budeme posudzovaní, môže viesť k zvýšenému stresu a úzkosti medzi matkami. Vina spojená s nesplnením vnímaných „ideálnych“ rodičovských noriem môže negatívne ovplyvniť ich sebavedomie a duševné blaho.

Okrem toho matky často porovnávajú seba samé so zdanlivo dokonalými životmi, ktoré sa prezentujú na sociálnych médiách. To môže prispieť k pocitom nedostatočnosti a izolácie. Hľadanie potvrdenia sa môže stať neustálym, čo spôsobuje stratu radosti z rodičovstva.

Zdroj Pexels, Autor Tatiana Syrikova

Príčiny „mothershamingu“

  1. Kultúrne očakávania: Spoločenské normy a očakávania zohrávajú významnú úlohu pri formovaní našich predstáv o ideálnom rodičovstve. Tlak spĺňať tieto normy môže viesť matky k vzájomnej kritike.
  2. Anonymita: Anonymita, ktorú poskytuje internet, môže posilniť jednotlivcov, aby vyjadrili názory, ktoré by možno inak nezdieľali osobne. Táto absencia zodpovednosti môže viesť k agresívnym a urážlivým komentárom.
  3. Potvrdzovací sklon: Ľudia často hľadajú informácie, ktoré potvrdzujú ich existujúce názory.
  4. Generačná priepasť: Ľudia, ktorí už vychovali deti, napríklad naši rodičia – svokrovci, majú pocit, že oni robili všetko najlepšie a že ich forma výchovy je tá jediná správna. Preto sa môžete stretnúť s vetami typu: ,,My sme to pri vás tak robili a nič sa vám nestalo, ste tu živí a zdraví, neubudlo z vás.´´

Prečítajte si: Ako je to s rodovou (NE) rovnosťou v 21. storočí?

Milé maminky, ak vám prekáža, keď vás niekto druhý kritizuje za to aká ste matka, ako vychovávate svoje dieťa, alebo porovnáva vaše dieťa s inými či vám ponúka nevyžiadané rady, skúste sa aj vy nabudúce zamyslieť či to nerobíte tiež. Naozaj ste nikdy inej maminke nepovedali „dobre mienenú poznámku“? Mother shaming, parent shaming alebo akýkoľvek shaming dokáže vyriešiť naša ohľaduplnosť voči druhým. Kritiku vymeniť za podporu. 

 

Zdroj foto: Pexels

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár