Začnite písať

Aktuálne informácie pre rodičov RODIČOVSTVO ZDRAVIE

Od 1. septembra končí pandemické ošetrovné

Od 1. septembra Sociálna poisťovňa už viac nebude vyplácať pandemické ošetrovné. To znamená, že školám a zariadeniam sociálnych služieb končí povinnosť posielať oznamy neprítomných žiakov a klientov. Zoznamy naposledy pošlú za mesiac júl.

„Zrušenie pandemického ošetrovného znamená, že od 1. septembra 2023 bude Sociálna poisťovňa poskytovať ošetrovné pri ochorení člena rodiny alebo starostlivosti o dieťa v rozsahu maximálne 14 dní pri jednej potrebe ošetrovania či starostlivosti,“  uviedol hovorca sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

„Ak sa poistencovi pandemické ošetrovné do 31. augusta 2023 v súvislosti s aktuálnou potrebou ošetrovania alebo starostlivosti poskytovalo menej ako 14 dní, Sociálna poisťovňa neukončí jeho výplatu 31. augusta 2023, ale až uplynutím štrnásteho dňa potreby ošetrovania,“ uviedla Sociálna poisťovňa.

Týmto sa tiež končia tlačivá:

  • Žiadosť o ošetrovné,
  • Čestné vyhlásenie k žiadosti o ošetrovné.

Tieto tlačivá sa uplatňovali počas krízovej situácie, pri chorobe člena rodiny alebo pri starostlivosti o dieťa z dôvodu karantény.  Tieto tlačivá nahradí Žiadosť o ošetrovné. Zároveň sociálna poisťovňa aktuálne pripravuje nové tlačivo pre situácie, keď poistenec potrebuje poskytovať starostlivosť dieťaťu z dôvodu uzatvorenia detských jaslí, materskej školy alebo školy rozhodnutím príslušného orgánu.

Zdroj: Tasr, Sociálna poisťovňa

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár