Začnite písať

RECEPTY

Osviežujúci citrónový nepečený cheesecake

Pre mamičky, ktoré si zaslúžia chvíle oddychu, je tu dokonalá odmena – osviežujúci citrónový nepečený cheesecake. Tento lahodný koláč z mascarpone, kyslej smotany a bielej čokolády je ako balzam pre dušu, prinášajúci chvíle pokoja a slasti. V tomto letnom období si môžete naozaj dopriať tento osviežujúci koláčik, spojený so šálkou výbornej kávy, ktorá dodá chvíľam oddychu špeciálnu chuť. Spoľahnite sa na to, že kombinácia chuťového potešenia s chvíľou kľudu vytvorí pre vás čas, ktorý je jedinečný a len váš. Pretože aj pri starostlivosti o ostatných si zaslúžite malé radosti, ktoré osviežia dušu i telo.

Prečítajte si: Uspávanka maminho hlasu: Tajomstvo a triky ako uspávať dieťa čo najľahšie

Medzi tradičné cheesecaky, ktoré sa zvyčajne pečú, patrí aj slávny New York Cheesecake. Dnes však objavíme nový pohľad na tento klasický dezert. Osviežujúci citrónový nepečený cheesecake prináša inováciu a láka nás na nový chuťový zážitok. Na rozdiel od tradičnej verzie, ktorá vyžaduje pečenie, tejto postačí iba zopár hodín chladenia v chladničke.
Jeho základom sú maslové sušienky a roztopené maslo, tvoriaci krehký korpus. No hlavná osobnosť tohto dezertu spočíva v nadýchanom kréme z mascarpone, kyslej smotany a bielej čokolády. S jeho hladkou a lahodnou textúrou zažijete na jazyku skutočnú explóziu osvieženia. Citrónová šťava dodáva dotyk jemnej kyslosti a sviežosti.Tento cheesecake nás vtiahne do letnej atmosféry a poskytne chuťový zážitok, ktorý si môžete vychutnať kedykoľvek.

→  Zaujímavosť cheesecaku

Vznik cheesecaku sa datuje až do začiatku prvého tisícročia pred naším letopočtom, keď bol jeho predchodcom jednoduchý koláč z 2 základných surovín: tvarohu a medu. Tento energetický zdroj poskytoval potrebnú silu bojovníkom počas prvých olympijských hier. Neskôr sa objavila jednoduchá verzia cheesecaku, ktorá pozostávala zo zmesi pšeničnej múky, medu a syra, podávaná ako dezert na gréckych svadbách. Pre cheesecake bolo zásadným storočím 18. storočie, kedy sa na americkom kontinente zrodila jeho moderná verzia, ktorú si dnes obľubuje celý svet. Recept na tento dezert do Ameriky priniesli európski prisťahovalci, ktorí prispeli k jeho vývoju. Syrový koláč si rýchlo získal srdcia Američanov a už na začiatku 20. storočia bol neoddeliteľnou súčasťou väčšiny jedálnych lístkov. Newyorský cheesecake je považovaný za najznámejší cheesecake na svete.

Prečítajte si: Školská psychologička: 5 dôvodov prečo nedávať deťom elektroniku pri jedení

Recept na Osviežujúci citrónový nepečený cheesecake

Ingrediencie na korpus

  • 200 g maslových sušienok
  • 70 g roztopeného masla

Ingrediencie na krém

  • 250 g mascarpone
  • 200 g kyslej smotany
  • 3 PL medu alebo práškového cukru
  • 120 g bielej čokolády
  • 60 ml šľahačkovej smotany
  • 40 ml citrónovej šťavy

Ingrediencie na citrónový krém

  • 2 žĺtky
  • 2 PL práškového cukru
  • 50 ml citrónovej šťavy
  • 1 ČL kukuričného škrobu
  • 50 g masla

Sušienkový základ na korpus

  1. 200 g maslových sušienok jemne podrvíme, napríklad pomocou valčeka alebo ich pomelieme.
  2. Zmiešame podrobené sušienky so 70 g roztopeného masla, kým nevznikne pevná zmes.
  3. Túto zmes dôkladne vtlačíme do formy s priemerom 20 cm (ak nemáte, môžete kľudne aj iný rozmer), vytvárajúc tak pevný a kompaktný základ.
  4. Formu s korpusom dáme do chladničky, aby základ pekne stuhol.

Citrónový krém

  1. Na prípravu citrónového krému rozmiešame v menšom hrnci 2 žĺtky, 2 polievkové lyžice práškového cukru, 50 ml citrónovej šťavy a 1 čajovú lyžičku kukuričného škrobu. Varíme za stáleho miešania vo vodnom kúpeli až do zhustnutia asi cca 10 minút.
  2. Do stuhnutej zmesi vmiešame ešte 50 g masla, kým sa úplne nerozpustí. Necháme vychladnúť.

 

Krém z mascarpone a kyslej smotany

  1. V mixéri rozmixujeme 200g mascarpone, 200g kyslej smotany, 3 PL medu alebo práškového cukru kým nevznikne hladká zmes.
  2. V menšom hrnci jemne zohrejeme 60ml šľahačkovú smotanu, pričom dávame pozor, aby sa neprevarila.
  3. Do zohriatej smotany pridáme nadrobenú 200g bielu čokoládu a miešame, kým sa čokoláda úplne nerozpustí. Musí vzniknúť hladká lesklá zmes.
  4. Vzniknutú čokoládovú zmes vychladíme a následne pridáme k mascarpone zmesi, ktorú dobre premiešame.
  5. Na záver pridáme 40 ml citrónovej šťavy a dôkladne premiešame, aby sme dosiahli dokonalú rovnováhu chutí.

 

Krém vylejeme na korpus a necháme jemne zachladiť. Na záver už len natrieme citrónový krém a čakáme najlepšie do ďalšieho dňa, no pre tých nedočkavých stačí aj pár hodín 😊.

Ako bonus si môžete ozdobiť svoj cheesecake podľa svojich predstáv, aby ulahodil nejednému maškrtníkovi. Prajeme dobrú chuť!

 

Zdroj foto: osobný archív redakcie

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár