Začnite písať

Aktuálne informácie pre rodičov MAMA A KARIÉRA RODIČOVSTVO zaujímavosti

Po materskej dovolenke sa k svojmu zamestnávateľovi nevráti takmer polovica žien

Podľa online prieskumu občianske združenie Pracujúce mamy sa po materskej dovolenke k pôvodnému zamestnávateľovi nevráti 48 % žien. To znamená, že pri pôvodnej pracovnej pozícii neostane ani 58 % žien, tým sa výrazne menia sily na pracovnom trhu.

Okrem toho, že sa takmer polovica žien nevráti do pôvodnej práce, tak až 36 % matiek s jedným dieťaťom sa dostáva do príjmového vákua. To znamená, že matkám trvá nájsť si prácu približne polroka  po skončení rodičovského príspevku. V 50 % je to z dôvodu nedostatku miesta v materských školách.

Podľa Občianskeho združenia (OZ) Pracujúce mamy majú firmy problém zamestnať matky, pretože majú obavy z častého čerpania ošetrovného alebo iného typu absencie. OZ Ďalej tvrdí, že kroky pre lepšiu spoluprácu by mali robiť matky a rovnako aj zamestnávatelia prostredníctvom ohľaduplnej komunikácie.

Prečítajte si: Rodičia prvákov dostanú od štátu jednorazový príspevok 170 eur      

„S rokmi strávenými doma s deťmi prichádza u matiek strata profesijného sebavedomia, ktorá spôsobí, že inak seniorná zamestnankyňa s rokmi praxe opúšťa svoje odvetvie a často prijíma nižšie kvalifikovanú prácu. Dôvodom je najmä potreba flexibility alebo skráteného úväzku, ktorý lepšie korešponduje s jej rodinnými prioritami,“ uviedla spoluzakladateľka OZ Patrícia Hirschnerová.

 

Zdroj: TASR

Zdroj foto: Pexels

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár