Začnite písať

CHOROBY ZDRAVIE

Posilnite deťom imunitu: Návrat detí do školského kolektívu a blížiaca sa jeseň

Vyzerá to tak, že leto ešte nekončí, ale prázdniny áno a naše deti čaká návrat do školských kolektívov. Onedlho nám okrem prvého školského dňa zaklope na dvere aj jeseň, a preto by sme sa mali sústrediť na posilnenie imunity našich ratolestí. Zdravie je predsa prvoradé.

Prevencia je základ

September sa spája s nástupom detí do škôlky či školy a mnohí rodičia sa obávajú aj opätovného stretu s väčšími kolektívmi, ktoré sú vždy pre detskú imunitu poriadnou záťažou. Aj keď venujeme budovaniu imunity pozornosť od narodenia dieťatka, každý vek si vyžaduje iný prístup.

Základné pravidlá podporujúce zdravý a silný imunitný systém

  • dostatok kvalitného spánku
  • vyvážená strava
  • správne hygienické návyky
  • pravidelný pohyb

Pexels_Autor fotky Vanessa Loring

Výdatný spánok je liek

Odolnosť voči chorobám kvalitný a výdatný spánok zvyšuje. Čím menšie detí sú, tým viac spánku potrebujú. Bábätká a batoľatá spávajú až 13 hodín denne, predškolákom stačí už menej, približne 10 hodín spánku. No nie je nič výnimočné, ak si aj malí školáci ešte poobede na chvíľu pospia. Doprajte im to alebo myslite na to, že je vhodné, uložiť menšie deti večer radšej o trochu skôr.

Prečítajte si: Čo je HPV vírus a kto sa môže proti nemu očkovať?

Ovocie a zelenina v detskej strave by mali byť samozrejmosťou

Vyvážená strava je plná ovocia a zeleniny. Obsahuje množstvo zdraviu prospešných vitamínov a minerálov. Napríklad selén a zinok, ktoré v imunitných procesoch zohrávajú zásadnú úlohu. Nezabúdajte na strukoviny, celozrnné pečivo, ryžu, pečeň, mäso a ryby. V detskej strave by nemali chýbať ani vajíčka, cesnak, cibuľa a mliečne výrobky, či prírodné rastlinné oleje.

Hygieny je nevyhnutná

Možno sa vám zdá, že pripomínať pri posilňovaní imunity hygienu je zbytočné, ale v mnohých prípadoch na takú banalitu, akou je umývanie rúk, zabúdame. Malo by byť pravidlom a samozrejmosťou, že pred jedlom, po pobyte vonku, po použití toalety a po hraní sa so zvieratkami, vedie prvá cesta k umývadlu. Najmä v detských kolektívoch sa výborne darí vírusom a baktériám, tak by bolo fajn, nedať im veľa príležitostí. Po chorobe dieťaťa sa odporúča, vymeniť aj zubnú kefku.

Pexels_Autor fotky Ketut Subiyanto

Deti potrebujú pohyb

Pre zdravý vývoj a silnú imunitu potrebujú deti pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu. Prekrvia si tým dýchacie cesty, sliznice očí aj uší. V zimných mesiacoch nezabúdajte na pobyt na slnku pre doplnenie vitamínu D. Práve déčko zohráva v imunitných reakciách významnú úlohu. Deťom tiež zvlhčujte sliznice dostupnými sprejmi s fyziologických roztokom s obsahom morskej vody. Majú očisťujúci charakter. Zvlhčená sliznica chráni pred usadzovaním nečistôt, ako aj pred baktériami a vírusmi.

Imunite treba pomôcť

  • echinacea
  • hliva ustricová
  • rakytník
  • vitamín C
  • probiotiká

Pozor na antibiotiká

Imunitu detí časté používanie liekov znižuje. U detí v predškolskom a školskom veku je bežné veľké množstvo ochorení spôsobených vírusmi. Antobiotiká by však mali naši najmenší používať až vtedy, keď sa pridajú k vírusom aj baktérie. Antibiotiká totižto neliečia teplotu, ba ani chrípku. Každé zbytočné užívanie antibiotík u malých detí spôsobuje veľa ďalších pridružených a neželaných účinkov, akými sú črevné problémy alebo vyrážky. Tak sa antibiotikám, pokiaľ to nie je naozaj nevyhnutné, vyhýbajte.

Prečítajte si: Kam vyraziť s deťmi tento víkend? Poradíme vám 4 tipy na akcie pre deti

Zdroj titulná foto: Pexels_autor fotky Pavel Danilyuk

Zdroj foto: Ketut Subiyanto, Vanessa Loring

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár