Začnite písať

AKČNÉ TIPY INŠPIRÁCIE RODIČOVSTVO

Pravidlá šachu: Základný sprievodca hrou kráľov

Šach je jednou z najpopulárnejších a najstarších strategických hier na svete. Jeho komplexnosť a možnosti strategického myslenia privádzajú k hre milióny hráčov po celom svete. V tomto článku si prejdeme základné pravidlá tejto úžasnej hry.

Cieľ hry

Cieľom šachu je dosiahnuť stav, kedy je súperov kráľ v šachu a už nie je možné ho posunúť na žiadne políčko, kde by nebol ohrozený. Tento stav sa nazýva „šach-mat“. Hráč, ktorý dosiahne šach-mat, vyhráva partiu.

Hracie pole

Šachovnica je 8×8 hracím polom, čo znamená, že má 64 políčok. Políčka sú striedavo biele a čierne.

Prečítajte si: Pravidlá kartovej hry Sedma

Figúry a ich pohyby

  1. Kráľ: Môže sa posúvať o jedno políčko v akomkoľvek smere.
  2. Dáma: Môže sa pohybovať na ľubovoľný počet voľných políčok po vodorovných, zvislých a diagonálnych líniách.
  3. Veža: Môže sa pohybovať na ľubovoľný počet voľných políčok po vodorovných a zvislých líniách.
  4. Strelec: Môže sa pohybovať na ľubovoľný počet voľných políčok po diagonálnych líniách.
  5. Jazdec: Má špeciálny pohyb, ktorý sa dá popísať ako „L“ – teda preskočí jedno políčko v jednom smere, a potom o jedno políčko smerom kolmo na prvý pohyb, alebo naopak.
  6. Pešiak: Môže sa pohybovať o jedno políčko vpred, ale na svojom úvodnom ťahu má možnosť posunúť sa o dve políčka vpred. Keď pešiak dosiahne posledné rady, môže byť zmenený na akúkoľvek inú figúru okrem kráľa alebo dámy.

Šach a šach-mat

„Šach“ nastane, ak je kráľ jedného hráča ohrozený figúrou súpera, teda by mohol byť zajatý na ďalšom ťahu. Hráč, ktorý je v šachu, musí tento stav odstrániť – buď posunutím kráľa na bezpečné miesto alebo pohybom inej figúrky medzi kráľa a ohrozujúcu figúrku.

„Šach-mat“ nastane, keď je kráľ v šachu a neexistuje žiadny „legálny“ spôsob, ako by sa mohol z tohto stavu dostať. To znamená, že už nie je možné posunúť kráľa na žiadne bezpečné políčko, a tým pádom hráč, ktorého kráľ je v šach-mate, prehráva hru.

Rošáda

Rošáda je špeciálny pohyb, ktorý sa môže uskutočniť raz za hru pre každého hráča. Spočíva v pohybe kráľa o dve políčka smerom k veži, ktorá sa potom presunie na políčko, cez ktoré kráľ prešiel. Cieľom je posilniť postavenie kráľa a zároveň aktivovať vežu.

Prečítajte si: Tipy na spoločenské hry pre deti od 6 do 10 rokov

Remíza

Okrem víťazstva a prehry je možný aj výsledok remízy, čo znamená nerozhodný výsledok partie. Remíza môže nastať z rôznych dôvodov, napríklad ak sa opakovaním rovnakých ťahov nedá dosiahnuť šach-mat, ak zostanú len dve kráľovské figúry na doske, alebo ak nastane situácia, kedy žiadny hráč nemá dosť materiálu na dosiahnutie šach-matu.

Šach je hra, ktorá kombinuje stratégiu, taktiku a predvídavosť. Tieto základné pravidlá vám poskytnú  základ pre začiatok hrania. Bez ohľadu na to, či hráte rekreačne alebo na profesionálnej úrovni, šach je intelektuálne stimulujúcou hrou, ktorá vám nikdy neprestane prinášať radostné a vzrušujúce zážitky.

 

Zdroj foto: Pexels

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár