Začnite písať

AKČNÉ TIPY PR ČLÁNKY

Prečo by mali autosedačku používať aj školáci?

K tomu, aby bolo dieťa v aute počas jazdy v bezpečí je základom kvalitná a bezpečná autosedačka. Autosedačka nie je určená len pre bábätká a malé deti, ale aj pre školákov. Ak uvažujete nad kúpou podsedáku pre vášho školáka namiesto autosedačky, tak si to odporúčame ešte premyslieť. Nakoľko podsedák nespĺňa potrebnú úroveň ochrany dieťaťa v prípade autonehody. V podstate ho nijako nechráni. Podsedák len zaisťuje, aby bolo dieťa vyššie posadené a bezpečnostný pás bol tak na kľúčnej kosti dieťaťa a nie na jeho krku.

Autosedačky pre väčšie deti – skupina II a III

Skupiny autosedačiek II a III sú určené pre deti vo veku od 4 do 12 rokov, vážiacich od 15 do 36 kg, niektorí výrobcovia, ako napríklad CYBEX, nastavujú limit svojich rastúcich autosedačiek až na 50 kg. Tento typ sedačiek zabezpečuje bezpečnosť väčších detí vo vozidle, ktoré z hľadiska bezpečnosti ešte nemôžu sedieť na vozidle bez použitia ochrany v podobe autosedačky. Tento typ autosedačiek tiež obsahuje nastaviteľnú opierku hlavy, ktorá poskytuje ochranu hlavy a podporu krku dieťaťa počas jazdy vo vozidle. Zároveň sú tieto autosedačky posilnené bočnou ochranou, čím znižujú riziko zranenia v prípade bočného nárazu. Tento typ autosedačky môže dieťa používať až do dosiahnutia výšky 150 cm.

Pre školopovinné deti je ideálny model, napríklad Solution T i-Fix určený pre skupinu od 15 – 50 kg. Je vybavený pohyblivými bočnicami, ktoré sa rozširujú spoločne so zvyšovaním hlavovej opierky a dajú sa jednoducho nastaviť, kedykoľvek dieťa vyrastie.

Prečítajte si: Ako vybrať bezpečnú autosedačku pre bábätko?

Ako zvýšiť bezpečnosť dieťaťa v autosedačke

Autosedačka je základom k tomu, aby bolo dieťa vo vozidle počas jazdy v bezpečí. Avšak treba si dávať pozor aj na to, čo má dieťa na sebe oblečené, ako má uložený bezpečnostný pás na tele a ako má nastavenú opierku hlavy.

Čo sa týka bezpečnostných pásov, pre bezpečnosť dieťaťa je dôležité, aby bezpečnostný pás bol správne nastavený, aby bol na tele dieťaťa rovno a nebol nijako pokrútený alebo zachytený. Pokrútené pásy znižujú bezpečnosť dieťaťa v autosedačke a zároveň môžu spôsobiť zranenie počas autonehody aj keď je dieťa v autosedačke.

Opierka hlavy je mimoriadne dôležitou súčasťou autosedačiek určených pre väčšie deti. Správne nastavenie opierky hlavy zabezpečuje, že chránič hlavy je v správnej výške a poskytuje optimálnu ochranu. Opierka hlavy by mala byť prispôsobená tak, aby jej horná časť bola minimálne na úrovni horného okraja detskej hlavy.

Pri používaní autosedačky je tiež dôležité dbať na oblečenie dieťaťa. Dieťa by v žiadnom prípade nemalo mať na sebe nadmerné množstvo oblečenia, alebo hrubú bundu, kombinézu či softshell. Toto všetko znižuje bezpečnosť dieťaťa v autosedačke. Nakoľko bezpečnostné pásy musia byť pripevnené tesne na telo dieťaťa, no zároveň by sa nemala obmedzovať ich pohyblivosť.

Prečítajte si: Ako vybrať autosedačku pre batoľa?

Kedy môže dieťa sedieť na prednom sedadle?

Na Slovensku môže dieťa sedieť na sedadle spolujazdca bez použitia autosedačky či podsedáku len v prípade ak meria minimálne 150 cm. Dieťa nižšie ako 150 cm môže sedieť vpredu len v autosedačke alebo s podsedákom.

Kedy už dieťa nemusí sedieť v autosedačke alebo v podsedáku?

Na Slovensku nemusí dieťa sedieť v autosedačke alebo v podsedáku len v prípade, že meria minimálne 150 cm a váži minimálne 36 kg.

Prečítajte si: Ako vznikli detské autosedačky?

dieťa v autosedačke

Zdroj fotografie: Tým silniční bezpečnosti

Dieťa v autosedačke by nemalo mať v žiadnom prípade prekrútený pás.

dieťa v autosedačke

Zdroj fotografie: Tým silniční bezpečnosti

Dbajte na správne nastavenie hlavovej opierky. Na fotografiu je opierka nastavená príliš nízko. Preto pravidelne kontrolujte, či nastavenie autosedačky odpovedá rastu vášho dieťaťa.

Zdroj fotografie: Tým silniční bezpečnosti

Na tejto fotografii je všetko správne. Bezpečnostný pás vedie cez kľúčnu kosť dieťaťa, nie je pokrútený a opierka hlavy je v správnej výške.

 

Zdroj foto: CYBEX, Tým silniční bezpečnosti

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár