Začnite písať

INŠPIRÁCIE RODIČOVSTVO zaujímavosti

Prečo je vzťah starý rodič a vnúča mimoriadne dôležitý?

Vzťah medzi starým rodičom a vnúčaťom je hlboké puto, ktoré prináša krásu pre život oboch strán. Tento vzťah tvorí porozumenie a trvalosť. Starí rodičia darujú svojim vnúčatá nielen životné skúsenosti, no najmä oporu a bezpodmienečnú lásku. Sú opornou sieťou celej rodiny.

Vzťah medzi starými rodičmi a vnúčatami je mimoriadne dôležitý pre psychické zdravie a blaho starého rodiča i dieťaťa. Vnúča je pre starého rodiča zmyslom a hodnotou života, šťastím, radosťou a energiou. Starý rodič je tu vždy pre svoje vnúča, pripravený počúvať a pomôcť. Tento vzťah je nenahraditeľný. Je to vzťah so silnou väzbou, ktorá pretrváva z generácie na generáciu.

Vzťah starých rodičov s vnúčatami zvyšuje funkciu mozgu, chráni pred depresiou a dokonca zvyšuje vek dožitia seniorov. Vzťah so starými rodičmi zas rozvíja jazykové zručnosti vnúčat a podporuje ich rýchly a správny vývoj.

 

 

„Starí rodičia a vnúčatá je naozaj vzťah výnimočný a krásny, ktorý by sme mali podporovať. Jednak sú starí rodičia nápomocní rodičom pri výchove vnúčat a na strane druhej blízky vzťah s vnúčatami im istým spôsobom pomáha vyrovnávať sa s faktom, že sa posunula ich sociálna rola a v rodine sa objavila mladšia generácia. Vzťah vnúčat a starých rodičov určuje vzťah detí k starším ľuďom aj celkovo. 

Nie každé dieťa má to šťastie a môže vyrastať pri starých rodičoch. Starí rodičia sú pre vnúčatá ďalšou oporou, ktorí im pomáhajú rásť a vyvíjať sa po všetkých oblastiach, starí rodičia im odovzdávajú rôzne zručnosti, múdrosti ale hlavne lásku, pretože nech už boli rodičia pre nás akýkoľvek, ich výchova a správanie sa s príchodom vnúčat mení. Nové podnety a myšlienky prichádzajú aj zo strany starých rodičov a teda staré mamy častokrát rozvíjajú práve jazykové zručnosti vnúčat, čítajú im rozprávky, rozprávajú rôzne príbehy a príhody.“ – Nikola De Almeida, školská psychologička

„Od svojich piatich rokov som zdieľala domácnosť so svojou mamou a babkou. Skrátka to tak vyšlo a život to tak zariadil. Musím sa priznať, že som mnohokrát mala na to nervy. Najprv, ako malé dievčatko, som bola stále na prázdninách. Potom, v puberte, som to brala často ako nevýhodu. Vnímala som ako nespravodlivosť, že na mňa dohliadajú „dve mamy“. Babka bola prísna a po tom, čo vychovala šesť vlastných detí mala mnohé procesy už zaužívané. Brala to automaticky. Avšak, mala na mňa viac času. Jediná zo 16-tich vnúčat som mala to privilégium spoznať príbehy našej rodiny skryté hlboko v duši a pamäti starého človeka. Mala som to privilégium pozerať sa na veci z perspektívy troch generácií a troch žien žijúcich vo veľmi odlišnej dobe a v rôznom postavení. Keď babka zostarla, prišli ťažké choroby a obmedzenia, starali sme sa o ňu na striedačku s mamou. Obdivovala som, aká dáma bola aj v situáciách, ktoré neboli vonkoncom komfortné. Ako jej mozog stále pracoval v móde „nezabudni, čo všetko ešte treba urobiť, aby si všetko stihla a každý bol spokojný“. Doslova na smrteľnej posteli, v pokročilom štádiu demencie mi pripomínala, že po poslednom pomazaní by som mala farárovi ešte ponúknuť kávu. Bola to silná žena a prešla si ťažkosťami, o akých sa mne našťastie ani nesníva. Pamätala si vojnu, Rusov aj Nemcov, prežila svojho muža aj dcéru, pracovala tvrdo od mladosti až do konca.

Dnes sa snažím, aby moje deti boli so svojim babkami čo najviac. Svojej mame stále musím pripomínať, že nemusí miesto mňa umyť riad, ani variť obed. Nech si len sadne a je s mojimi deťmi. Lebo babky majú ten zázračný milujúci pohľad, ktorého sa deti nevedia nabažiť. Majú to pochopenie, ktoré my mamy ešte len nadobudneme. Odžijeme si svoje, naše milujúce srdcia sa budú neustále zväčšovať, až napokon sa v nich utvorí to špeciálne bezpečné a jedinečné miesto pre vnúčatá. A nech bude len jedno, alebo ich bude šestnásť, budeme ich zahŕňať príliš sladkými koláčmi, tradičnými jedlami a príliš veľkými a teplými perinami a láskou tak jedinečnou, že keď im dáme aj čistý chlieb s maslom, bude chutiť inak. Bude chutiť „ako od babky“.“ – Mária Borová

 

„Môj vzťah s babkou bol hlboký, láskavý a jedinečný. Babka zomrela len nedávno 1.7., a preto je to pre mňa čerstvé. S babkou (z mamkinej strany) som mala tú česť prežiť 40 rokov môjho života. Naozaj 40, keďže bola súčasťou nášho každotýždenného života. Nebola to babka, ktorú som vídavala len sem tam. Bývala v rovnakom meste a boli sme spolu niekedy aj denne. A ak nie osobne, tak sme si volali. Vlastne si nepamätám moje životné obdobie bez nej. Od mala pomáhala so starostlivosťou o mňa a mojich bratov. Brala nás zo školy, varila nám, trávila s nami  prázdniny, bola súčasťou každého sviatku, Vianoc, Veľkej noci, prázdnin. Dokonca sme zažili spoločnú dovolenku pri mori. Pomáhala mi aj s už mojimi deťmi, strážila ich.
Moja babka Ela, ako ju volali pravnúčatá bola veselá kopa. Vždy sme sa spolu smiali. Zabávala všetkých okolo, aj keď ona sama veľakrát vnútorne trpela. Bola úzko spätá aj s mojim ochorením, bola mojim rodičom, oporou. 
Žiť  a vnímať aj túto generáciu bolo pre mňa krásne a prínosné. Jej pohľad ma vždy zaujímal, aj keď ho povedala hoc len jednou vetou. Vždy to stálo za to! Neskôr som sa už ja starala o ňu. Každú nedeľu chodievala na kávu. Milovala som ten čas. Bola plná energie, sily odhodlania a nebojácnosti. Je mi veľkým vzorom, ako žiť život a ako ho s úsmevom pretancovať. Posledných pár rokov, naozaj len pár ju už trápila demencia, no mňa a všetkých ktorí ju milovali poznala. Stále chodila do denného stacionára pre seniorov, k nám na kávu, ku kaderníčke, na pedikúru…až do konca mala krásnu pleť a nevyzerala na svoj vek. Keby nebolo toho nešťastného pádu, určite by sme sa ešte spolu smiali. Vo februári spadla, zlomila si krčok bedrového kĺbu, operovali ju a nezniesla, keďže to bola akčná žena aj v 88 rokoch, že sa z nej stal ležiaci pacient. Veľmi rýchlo chradla a 1.7 presne na začiatku prázdnin zomrela. 
Vidieť jej život v každom mojom životnom období bolo pre mňa obohatením. Som rada, že aj moji synovia ju zažili jeden 10 a druhý 12 rokov. Videli ako starne, mení sa a aj to, že život má svoj koniec. Až teraz som si uvedomila, ako veľa z nej mám, okrem toho, že sa na ňu podobám. Bola som jej jediná vnučka. Všetko ostatné sú vnuci. 
Babka ma naučila:
– žiť tu a teraz a brať život tak, ako ide,
– smiať sa,
– začínať deň čajom,
– nebrať sa vážne.
Môj častý kontakt s ňou vo mne rozvíjal empatiu, trpezlivosť, toleranciu a porozumenie voči starším. Starých ľudí by sme si mali viac všímať, počúvať, čo hovoria a tráviť s nimi dni.“– Barbora Jelinek
Zdroj foto: Pexels
Tagy

Zanechaj nám svoj komentár