Začnite písať

AKČNÉ TIPY CHOROBY ZDRAVIE

Reflux kyseliny u dojčiat: Príznaky, liečba a rady pre mamičky

Dojčatá často vypľúvajú po jedle, čo môže byť dôsledkom toho, že ich tráviaci systém ešte nie je úplne vyvinutý. Tento stav, známy ako reflux kyseliny alebo gastroezofageálny reflux (GER), zvyčajne nepredstavuje vážny problém a postupne mizne, keď dieťa rastie. Avšak, v niektorých prípadoch, keď sa symptómy refluxu kyseliny stávajú extrémnymi, môže to indikovať iný zdravotný problém, ako je gastroezofageálna refluxná choroba (GERD). V tomto článku sa dozviete viac o príznakoch, liečbe a prírodných riešeniach pre reflux kyseliny u dojčiat.

Príznaky refluxu kyseliny u dojčiat

  • Pľuvanie a vracanie: Aj, keď je pľuvanie bežné u dojčiat, deti s refluxom kyseliny ho môžu robiť častejšie alebo intenzívnejšie.
  • Slabé kŕmenie: Reflux môže dráždiť pažerák a spôsobiť pálenie záhy, čo môže dieťa znechutiť.
  • Nervozita: Deti s refluxom sa môžu po kŕmení cítiť podráždene alebo nervózne.
  • Problémy s dýchaním: Bábätká s refluxom môžu mať kašeľ, chrčanie a pociťovať preťaženie, keď sa žalúdočná kyselina dostane do horných dýchacích ciest. Tieto príznaky sa môžu zhoršiť, keď dieťa leží rovno.
  • Štikútka a mokré grganie: Štikútka a mokré grganie sú častejšie u detí s refluxom, spôsobeným prebytočným vzduchom v brušku a podráždením pažeráka.

Autor fotky: Anna Shvets/ Pexels.com

Kedy zmizne reflux kyseliny?

Podľa Alana Greena, M.D., FAAP, vrcholný vek refluxu je okolo 4 mesiacov a väčšina detí z neho vyrastie vo veku 7 mesiacov. Vtedy sa vyvinie sval pažerákového zvierača natoľko, aby sa správne uzavrel. Je zriedkavé mať reflux po 18. mesiaci života.

Môže to byť gastroezofageálna refluxná choroba?

Ak je reflux kyseliny vášho dieťaťa závažný a príznaky pretrvávajú po dobu 12 až 14 mesiacov, môže to naznačovať gastroezofageálnu refluxnú chorobu (GERD). Okrem vyšších uvedených symptómov sa medzi ďalšie príznaky GERD môže zahrnúť problém s priberaním na váhe, problémy so spánkom, časté vracanie a dýchacie problémy. Niektoré deti s GERD môžu tiež vykazovať príznaky koliky (nejasný plač viac, ako tri hodiny denne a viac, ako tri dni v týždni). Ak máte podozrenie na GERD, konzultujte to s pediatrom.

Prečítajte si: Úzkostné poruchy u detí: Čo musíte vedieť a ako im pomôcť

Prírodné lieky na reflux kyseliny u dojčiat

  • Dojčite, ak je to možné: Dojčenie je najlepšou voľbou pre deti s refluxom, pretože trávia materské mlieko rýchlejšie ako umelé mlieko. Ak dojčenie nie je možné, konzultujte s odborníkom, aby ste vybrali vhodný náhradný produkt.
  • Po kŕmení držte dieťa vo vzpriamenej polohe: Udržiavanie dieťaťa v sede počas kŕmenia a aspoň 20 minút po ňom, môže pomôcť zabrániť návratu jedla späť do pažeráka.
  • Časté, ale malé kŕmenie: Dávajte dieťaťu časté, ale menšie porcie jedla. To zmierni tlak na žalúdok a minimalizuje tým vracanie.
  • Časté odgrgnutie: Po každej malom jedle pomôže odgrgnutie, ktoré uvoľní plyny a zmierni príznaky refluxu.
  • Oneskorené hranie po jedle: Vyhnite sa aktívnym hraniam ihneď po kŕmení, aby ste minimalizovali riziko pľuvania alebo zvracania.
  • Vyhnite sa tesným plienkam a oblečeniu: Tesné oblečenie môže zvýšiť tlak na bruško dieťaťa, čo môže spôsobiť podráždenie.
  • Zmena stravy: Ak dojčíte, zvážte vylúčenie niektorých potravín, ako sú mliečne výrobky alebo niektoré druhy zeleniny napríklad kapusta, ktoré môžu zhoršiť reflux.
  • Skontrolujte veľkosť bradaviek: Pri kŕmení z fľaše, dbajte na to, aby bradavky boli správnej veľkosti. Dieťa tak nebude hltať príliš veľa vzduchu.
  • Zahustite mlieko: Niektorí pediatri odporúčajú pridať trochu ryžových obilnín do umelého mlieka alebo odsatého mlieka, aby bolo ľahšie stráviteľné a spomalilo príjem. Predtým, ako vyskúšate túto metódu, vždy sa poraďte s pediatrom, pretože ryža pridáva kalórie navyše.

Medikamentózna liečba detského refluxu

Väčšina prípadov refluxu kyseliny u detí sa zlepší s prírodnými metódami. Ak však príznaky pretrvávajú alebo sa zhoršujú, konzultujte to s pediatrom ohľadom liekov na predpis v rámci zmiernenia príznakov. Väčšina liekov používaných na reflux kyseliny u dojčiat je pomerne bezpečná a účinná. Typicky, sa začína s reduktormi kyseliny a v prípade potreby sa presúva na inhibítory protónovej pumpy pre závažnejšie prípady.

Reflux kyseliny u dojčiat môže byť náročný, ale väčšina detí z toho vyrastie a postupne sa to zlepší. Je dôležité byť trpezlivý a spolupracovať s lekárom, aby sa našlo najlepšie riešenie pre vaše dieťa. Nezabudnite, že mnoho mamičiek prešlo touto fázou a našli účinné spôsoby, ako pomôcť svojim deťom prekonať reflux kyseliny.

Autor fotky: Jonathan Borba / Pexels.com

 

Zdroj článku: Parents.com /Acid Reflux in Babies: Causes, Symptoms, and Remedies

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár