Začnite písať

RODIČOVSTVO školstvo

Rodičia prvákov dostanú od štátu jednorazový príspevok 170 eur

Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) vyplatí rodičom prvákov jednorazový zvýšený prídavok na dieťa vo výške 170 eur. Prídavok je určený ako pomoc rodičom zvládnuť nástup do prvého ročníka a s tým spojené náklady na zabezpečenie školských potrieb. 

Zvýšený prídavok dostanú rodičia automaticky v mesiaci október, netreba podávať žiadnu žiadosť. Prídavok sa tak jednorazovo zvýši o 110 eur.

„Začiatok školského života je pre rodinu významnou radostnou udalosťou a verím, že zvýšený prídavok na dieťa dokáže rodičom pomôcť pri financovaní základných školských pomôcok,“ uviedol generálny riaditeľ ÚPSVR Karol Zimmer.

Nárok na prídavok na dieťa majú rodičia detí, ktoré nastúpili prvýkrát do prvého ročníka základnej školy. Rodičovi prváka vyplatí úrad práce popri riadnom, mesačne vyplácanom prídavku na dieťa, aj jednorazovo zvýšený prídavok automaticky. Príspevok sa na jedno dieťa poskytne len raz a vzťahuje sa priamo na nástup dieťaťa do školy.

Údaje o nezaopatrených deťoch, ktoré nastúpili do 1. ročníka základnej školy, úrady získavajú z informačného systému ministerstva školstva. Pokiaľ oprávnená osoba poberá prídavok na dieťa v inom členskom štáte EÚ, nárok na zvýšený prídavok si môže uplatniť podaním žiadosti. Informácie aj s tlačivom žiadosti sú zverejnené na webovom sídle Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Zdroj: ÚPSVR

Zdroj foto: Pexels

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár