Začnite písať

AKČNÉ TIPY CESTUJEME S DEŤMI INŠPIRÁCIE ROZHOVORY

Rozhovor o výlete akčnej rodinky u slovenského Harryho Pottera

Počuli ste už o mieste Rokfort v oblakoch, ktorý máme u nás na Slovensku? Akčná rodinka Moniky Vrancovej vám o tomto magickom mieste porozpráva všetky detaily.

Aký bol výlet u Slovenského Harryho Pottera?

Bola to pecka! Výlet si našiel syn na Vianoce pod stromčekom u babky a najradšej by sme ho absolvovali hneď na ďalší deň. Pri bookovaní sme veľmi rýchlo vychladli, keď sme zistili, že na pobyt sú cca polročné čakačky. Povedali sme si však, že fajn, aspoň to bude v lete a spojíme to s nejakým iným výletom do okolia. A tak aj bolo, šli sme najskôr na dva dni na Oravu pozrieť Oravský hrad a skanzen v Zuberci, odtiaľ Rokfort a na záver Bojnický zámok. Na začiatku som si trochu postresovala kvôli počasiu, keďže predpoveď ukazovala od príchodu do odchodu silné búrky s bleskami, a to v spojení s domom na strome, pri lese, no povedzme, že mi nebolo všetko jedno.

Dom na strome je snáď snom každého malého chlapca. Ako sa to páčilo tomu vášmu? 🙂

Citujem Šimiho: „Geniálne! Najlepšie! Lepšie než doma!“

Nebál sa?

Hovorí, že: „Nie. Iba bleskov.“ Tak na rozdiel od neho, ja som sa bála, ako bleskov, tak aj medveďa. Pri príchode na nás čakala milá slečna s pizzou a sektom a flegmaticky nás upozornila, že niekedy sa v okolí prechádza medveď, ktorý je ale neškodný – podľa všetkého, ale pre istotu nás vyzbrojila sprejom – čo veľmi oceňujem!

Niektoré informácie si, ale človek nechce overovať osobne, a tak som bola nakoniec aj trochu rada, že väčšinu času prší a počasie nás neláka behať po okolí. 🙂

Pozná aj príbehy s čarodejníkom Harrym?

Jasné. Je jednoznačne Harryho fanúšik, aj keď sme zatiaľ došli len po koniec tretej časti. Na tie hororové pôjdeme pomalšie – pozeranie filmov prispôsobíme veku. Ale Harryho stačí vidieť kľudne len jednu časť a dieťa je nadšené na dlho. 🙂 Takže ostatné diely si budeme najskôr čítať-tak sme vlastne aj začali s HP príbehmi-čítaním kníh. Teraz vie Šimi (7) už krásne čítať, takže tie ďalšie si už možno prečíta sám. Máme totiž širší záber večerného čítania a knihy striedame, aby to nebolo stále pred spaním iba akčné a napínavé.

Čo sa mu najviac na výlete páčilo?

„Prútiky a šach.“

Šimi je nadšenec nielen Harryho Pottera, ale aj šachu a tu sa to krásne stretlo, lebo v domčeku boli (nielen) na našu radosť aj stolové hry, samozrejme s tématikou HP. Prútiky si samozrejme vyskúšal všetky, ktoré boli k dispozícii, ale Harryho mal väčšinu času na starosti on. Ja Hermionin a muž Voldemortov.

Všetko bolo v domčeku krásne nainštalované a spolu to vytváralo magickú atmosféru. Od dverí, kde vás privíta na prahu zaklínadlo „Alohomora“, cez levitujúce sviečky a celkovo zázračné osvetlenie, hrnčeky v tvare kotlíka a podobne. Ale nemôžem prezradiť všetko. 😉 Jedine čo ľutoval, že si nemôže zo stropu zvesiť Nimbus 2000 a preletieť sa na ňom, lebo aj ten tam bol!

Čo by som ešte možno doplnila, sú Harryho okuliare, prípadne plášť a kravatu. Je to taký základ pre celkový rozprávkový dojem malých čarodejníkov/čarodejníčok. Ešte, ak by som to mohla úplne a nad rámec vyšperkovať, tak možno popracovať na uvedení návštevníkov. Čiže napríklad tie povinné úvodné info pri príchode predať tak nápaditejšie, originálnejšie. Proste príbehovo.

Nechce to veľa, len si napísať nejaký originálny prihovor v zmysle „Vitajte na Rokforte, ak si chcete navariť nejaký lektvar z mandragory, tu máte výkonný plynový varič Plyňák 3000″…alebo „ak si chcete zakúpiť čokoládové žabky, tak tie sa nám bohužiaľ minuli – ostatní návštevníci ich totiž premenili na lúčne koníky, ale máme tu aspoň klasické muklovské dobroty ako colu a ďalšie.“ 😉

Prečítajte si: Rozhovor so zakladateľom zážitkového ubytovania Rokfort v oblakoch

Vrátili ste sa všetci tak trošku do detských čias? Akou rozprávkovou postavou by ste chceli byť ak by to bolo možné prevteliť sa? 🙂

Vrátila som sa do detstva tým, že som mala možnosť pripomenúť si tú úprimnú detskú obrovskú radosť. Šimi je veľmi vďačné dieťa, ktoré vie krásne zdieľať svoje pocity, a tak sme si aj my užili tú magickosť okamihov, obrovskú radosť a naplnené očakávania. Naozaj to bolo splnené Vianočné želanie, ktoré vyšlo vďaka mojej mame a bratovi, lebo vedia, aké želanie vymodliť od Ježiška pod stromček. 😉

A akou rozprávkovou postavou by som chcela byť? Ťažká otázka! Celkovo je tých rozprávok už toľko, že vybrať jednu je náročné, ale, ak musím, tak Hermiona by bola OK. Veď to čarovanie má fakt svoje čaro. 😉

Slovensko má krásne miesta. Ktoré navštevujete najradšej vy s deťmi? (môžete pridať viacero akčných tipov a kľudne aj povedať prečo sa tam podľa vás oplatí ísť) 🙂

Radi navštevujeme vždy niečo nové. Často si povieme, že tu je to neskutočné, tu sa ešte vrátime, ale takmer rovnako často sa nakoniec rozhodneme, že by bola škoda nevidieť ďalšie miesta. Takže takých, kde by sme chodili opakovane je pomenej.

Z obľúbených preto spomeniem naše Košické – domáce miesta, ktoré máme radi a sú na programe každú chvíľu – aspoň budete mať tipy aj z východného konca sveta. 😉 Napríklad Detská železnica Košice – to je synova obľúbená atrakcia, a to nielen cesta vláčikom, ale aj výnimočný drezinový okruh. Potom ZOO Košice – tam sme ozaj každú chvíľu. A ešte odporúčam z trochu inej oblasti – keďže som výtvarníčka – a to Východoslovenskú galériu, Galériu Šopa, či Múzeum Vojtecha Löfflera.

Na dosah odtiaľto je kopec jaskýň – tie sme už navštívili všetky a niektoré aj viackrát.

A nakoniec, ďalej na východ chodíme opakovane k bývalému lomu Beňatina a jednou cestou pozrieme aj moju srdcovku – Park tmavej oblohy Poloniny a Astronomické observatórium na Kolonickom sedle.  Tam sme si užili perfektné nočné pozorovania oblohy z najtmavšieho miesta na Slovensku. Takže či si to užijete ako stanovačku, alebo s klasickým ubytovaním, budete mať jedinečný zážitok s magickým výhľadom do vesmíru.

Prečítajte si: Znaková reč pre počujúce deti podporuje emocionálny a intelektuálny vývoj dieťaťa

Aký výlet / Aké miesto plánujete objaviť na Slovensku najbližšie?

Najbližšie máme v pláne Ľubovniansky hrad. Sľúbili sme ho babke ako darček  – celá rodina máme radi zážitkové-výletové darčeky. Sme hradoví maniaci a na tomto hrade sme ešte neboli a pritom je tak blízko a je jedným z najkrajších na Slovensku. Takže sa na to veľmi tešíme!

Zdroj foto: osobný archív Moniky Vrancovej

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár