Začnite písať

AKČNÉ TIPY RODIČOVSTVO zaujímavosti

Rozvíjajte detský mozog s riekankami

zdroj: Freepik

Detské riekanky sú jedinečným spôsobom, ako sa s dieťaťom zabaviť a súčasne podporiť jeho mozgový rozvoj. Tieto jednoduché básničky s rýmami a melódiou ponúkajú deťom orálnu podporu a pomáhajú pri rozvoji sluchového vnímania. Sú tiež dôležitým prvkom pred čitateľských zručností a prispievajú k rozvoju jazykových a kognitívnych schopností detí. Bez ohľadu na aktuálnu popularitu riekanky predstavujú tradičný spôsob učenia a hrania, ktorý je výnimočný v tom, že podporuje rozvoj detí zábavným spôsobom. V článku vám prinášame 6 skvelých dôvodov prečo začať s čítaním riekaniek svojim ratolestiam.

1. Vytvárajú emocionálnu väzbu

Keď rodičia hovoria riekanky svojim deťom, vytvára sa medzi nimi silná emocionálna väzba. Dieťa sa cíti bezpečne, uvoľnene a milované, čo je dôležité pre jeho psychický a emocionálny vývoj. Riekanky môžu tiež pomôcť pri uvoľňovaní napätia a stresu, čo je u detí mimoriadne dôležité.

2. Pomáhajú pri zaspávaní

Klasickým účelom riekanky je pomôcť deťom zaspať. Pravidelná rutina, kedy rodič rozpráva riekanky pred spaním, pomáha vytvoriť detským mozgom signál, že je čas uvoľniť sa a odpočívať. Riekanky tak môžu byť dôležitou súčasťou spánkovej rutiny, ktorá prispieva k lepšiemu spánku a celkovému zdraviu dieťaťa.

3. Budovanie pamäte a artikulácie

Riekanky sú plných zvukových vzorov a rýmovaných slov, ktoré často neznejú podobne ako bežné slová. Pre vaše dieťa je toto zoznámenie s novými zvukovými vzormi veľmi prospešné. Riekanky poskytujú mozgu dieťaťa stimuly, ktoré sú nevyhnutné pre kategorizáciu slov podľa ich vnútornej štruktúry. To zasa predstavuje dôležitý predstupeň k písaniu, kedy deti musia rozpoznávať zvuky a spájať ich s písanými slovami.

Taktiež pomáhajú mozgu dieťaťa rozlišovať medzi slabikami a identifikovať podobnosti medzi slovami, ktoré sa rýmujú alebo slovami, ktoré začínajú rovnakými hláskami. To podporuje lepšiu pamäť a lepšiu artikuláciu, pretože deti si uvedomujú zvukové vzory a učia sa správne vyslovovať slová.

Riekanky sú skvelým spôsobom, ako zábavnou formou podporovať jazykový a kognitívny rozvoj u detí. Keď si vaše dieťa hravo vyskúša rôzne zvukové kombinácie a rýmy, rozvíja svoje jazykové schopnosti a učí sa rozlišovať medzi zvukmi, čo je veľmi prospešné pre budúce čítanie a písanie.

Prečítajte si: Ako zvládnuť náročné dieťa: 10 užitočných tipov a trikov pre mamičky

4. Pochopenie pojmov: maľovanie obrázkov v hlavách detí

Keď sa venujete svojmu dieťaťu a učíte ho detské riekanky, prispievate k jeho tvorivému rozvoju. Už od narodenia, keď sa s dieťaťom rozprávate, až po chvíle, keď sa učí rozprávať samo, mu poskytujete pevnú základňu slovnej zásoby.

Slová používané v detských riekankách majú veľký význam pri rozvoji jazykového porozumenia detí. Pomáhajú im pochopiť abstraktnejšie pojmy, ako sú „veľký“, „malý“, „pred“, „za“, „prvý“ a „posledný“. Tieto slová sa spájajú s ľuďmi, predmetmi a udalosťami z každodenného života, čím pomáhajú deťom budovať mentálne obrázky a chápať ich významy.

Detské riekanky sú takým zábavným spôsobom ako „maľovať“ obrazy v mysli detí a rozvíjať ich jazykové a kognitívne schopnosti. Pomáhajú deťom spájať slová s reálnym svetom, čo je kľúčové pre ich celkový rozvoj a úspech vo vzdelávaní.

5. Rozvoj sociálnych zvyklostí

Detské riekanky, ktoré sa spievajú v dvoch častiach, sú zábavným spôsobom, ako podporiť rozvoj sociálnych zručností u detí. Keď sa učia, kedy majú povedať svoju časť rýmovačky, zlepšuje sa ich schopnosť spolupracovať a striedať sa s ostatnými. Týmto spôsobom deti získavajú dôležité konverzačné lekcie a učia sa počúvať ostatných. Tieto sociálne zvyklosti budú mať pozitívny vplyv na ich komunikačné schopnosti a budovanie vzťahov s ostatnými.

Prečítajte si: Sú deti narodené cisárskym rezom iné?

6. Zručnosti počúvania

Keď dieťaťu čítate riekanky, rozprávate mu príbeh. Vďaka rýmovaným slovám, zaujímavému dejovému spádu a vašej výslovnosti sú deti priťahované a plne sa venujú počúvaniu. Táto zážitková forma im pomáha lepšie chápať zmysel príbehu a zároveň rozvíja ich schopnosť byť dobrými poslucháčmi. Vstrebávanie informácií zo slov a reči iných ľudí je dôležitou zručnosťou, ktorú deti rozvíjajú prostredníctvom počúvania básničiek a rozprávok. Týmto spôsobom sa učia byť pozorní a sústredení, čo je prospešné nielen v škole, ale aj v rôznych sociálnych situáciách.

Riekanky majú výnimočný vplyv na rozvoj detí a predstavujú obohacujúcu a zábavnú aktivitu. Preto odporúčame všetkým mamičkám a oteckom, aby zachovali túto krásnu tradíciu a nechali svoje deti rozprávať riekanky. Vaše deti budú na rozprávanie riekaniek spomínať so srdcom naplnenou radosťou a láskou.

Tu je niekoľko starých dobrých detských riekaniek, ktoré sa môžete naučiť so svojím dieťaťom. Zapojte rodinu, možno niektorí členovia rodiny poznajú texty už naspamäť.

 

Naša Cica strakatá,

mala štyri mačatá,

jedno malo biele bruško,

druhé malo čierne uško,

tretie kradlo babke nite

a to štvrté?

Uhádnite!

 

Kolo, kolo mlynské,

za štyri rýnske,

kolo sa nám polámalo

a do vody popadalo,

urobilo – bác.

 

Skáče žaba po blate,

kúpime jej na gate.

Na aké, na také,

na zelené, strakaté.

 

Zlatá brána otvorená,

zlatým kľúčom podoprená,

kto do nej vojde,

jabĺčko nájde,

či je ona, či je on,

nepustím ho z brány von.

 

Vezmeme si hoblík, pílku

zahráme sa ešte chvíľku.

Keď to kolo spravíme,

potom sa zatočíme.

 

Abeceda zjedla deda,

povedala na medveďa,

medveď na líšku,

líška na pipíšku

a pipíška fŕŕ do neba!

 

Jeden, dva, tri,

kto k nám patrí?

Jeden nie je

medzi nami,

skryl sa beťár

v kope slamy.

Jeden, dva, tri,

štyri, päť,

vylez a poď

na obed.

 

Varila myšička kašičku

na zelenom randlíčku.

Tomu dala na mištičku,

tomu dala na lyžičku,

tomu dala na vidličku,

len tomu maličkému nič nedala!

A myšička utekala, utekala …

 

Líšky drevo nanosili,

Líšky v peci zakúrili,

Líšky kašu uvarili

Líšky kašu osladili.

Líšky kašu v mištičke

Dali malej líštičke.

„Poďže, poďže, líštička,

Tu je sladká kašička.“

 

Rovnako sú k dispozícii na obľúbenom YouTube kanáli, kde nájdete množstvo skvelých riekaniek. Radi by sme vám tiež poskytli tipy na niekoľko z nich. Vaše deti si tieto videá jednoznačne obľúbia!

Ťap, ťap, ťapušky

 

Bola babka , mala capka

 

Ide ide vláčik

 

 

Zdroj: www.playgroupnsw.org.au, Riekanky pre najmenších

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár