Začnite písať

RODIČOVSTVO ROZHOVORY

Sú deti narodené cisárskym rezom iné?

Forma príchodu detí na svet môže ovplyvniť ich chovanie v neskoršom veku. Podľa jednej čínskej štúdie sú deti narodené cisárskym rezom pokojnejšie a mierumilovnejšie. Na druhej strane, podľa zistení z knihy jednej americkej doktorky, deťom narodeným cisárskym rezom chýba samotný zážitok narodenia. A tak im trvá aj niekoľko rokov, kým sa cítia skutočne narodené.

Problémy detí narodených cisárskym rezom

„Cisárčiatka“ vraj majú problémy vo vzťahoch a myslia si, že im vždy príde niekto na pomoc, a to o ňu nemusia ani požiadať. Nedokážu sa zamerať na cieľ a nevedia k nemu ani smerovať, keďže sa to pri pôrode nenaučili. Podľa psychológov si deti ponechajú traumu z cisárskeho pôrodu hlboko vo svojom podvedomí. V noci sa budia a neutíšiteľne plačú. Bránia sa dotykom, trpia nízkym sebavedomím a majú problémy s vlastnými hranicami.

Prečítajte si: Popôrodné zdravie žien je mimoriadne dôležité. Signály netreba podceňovať

Vplyvy pôrodu cisárskym rezom – mýty

Tak ako je to naozaj? Sú deti narodené cisárskym rezom skutočne iné? Tvrdí sa o nich, že sú hyperaktívne, ale to sú aj mnohé deti, ktoré prišli na svet prirodzenou cestou. Ani tvrdenie, že majú problematický mentálny vývoj, nie je na mieste. Po sekcii je predsa dieťa skontrolované neurológom a pediatrom. Je to úplne štandardný postup, ktorý nemá s neurologickými poruchami nič spoločné. Ak sa aj časom objavia, nesúvisia s formou pôrodu, ale s inými faktormi.

Vplyvy pôrodu cisárskym rezom – mýty a tak trochu fakty

K tým opodstatnenejším mýtom patrí väčšia plačlivosť detí narodených po cisárskom reze. Prirodzený pôrod je veľkým stresom pre matku, ale aj pre dieťa. V strese sa aktivujú hormóny a posilní sa nervový systém dieťaťa, takže môže byť neskôr menej plačlivé a odolnejšie. Deti narodené sekciou sú o tento proces v podstate ukrátené. Je možné, ale nie je to pravidlom, že sú preto plačlivejšie a citlivejšie. A ešte tak niekde uprostred je aj pravda o procese laktácie. Mamičkám po cisárskom reze sa väčšinou laktácia spúšťa neskôr. No ani to neplatí na 100 %.

Prinesú nám viac svetla do tejto témy maminky?

Urobiť prieskum medzi mamami, ktoré majú skúsenosti s prirodzeným pôrodom, ako aj s pôrodom sekciou, nebolo jednoduché. A či sa podarí rozlúsknuť záhadu okolo typických prejavov detí narodených cisárskym rezom, už posúďte vy.

Prečítajte si: Organizácia Vysmiata Duša Mamky: Aby ženy po pôrode vedeli, že v tom krehkom období záleží aj na nich a ich prežívaní.

Martina

Nemyslím si, že moje deti sú rozdielne vďaka odlišným pôrodom. Sú presne také, aká som bola ja počas tehotenstva. Syn sa narodil sekciou a ja som takmer celých 9 mesiacov aktívne pracovala v dosť stresovom prostredí. Po narodení nespával a veľa plakal, čo by súhlasilo s tým, čo sa o cisárčiatkach hovorí. No stačilo pár týždňov a môj pokoj a naplnenie materstvom sa odrazili aj na synovi. Dotykom sa nebráni, nie je hyperaktívny, je rozvážny a vzťahy nadväzuje s úplnou ľahkosťou. Dcérka prišla na svet prirodzene a po mojom veľmi krásnom tehotenstve. Je prítulná, vysmiata a neskutočná flegmatička. Ciele a pevná vôľa jej nič nehovoria.

Kamila

Dcéra sa narodila prirodzene a dvojičky sekciou. A viete čo? Plakali úplne rovnako. A až tak silno a často, že sa susedia chceli dobrovoľne vysťahovať z nášho vchodu. Mliečko sa mi spustilo v tom istom čase u oboch a žiadne známky nízkeho sebavedomia som doteraz nepostrehla. Práve naopak. Všetci traja ho majú na rozdávanie.

Petra

Sama za seba hovorím, že rozdiel medzi deťmi existuje. Prvú dcéru som porodila prirodzene. Ja som zvíťazila, keď som zvládla prirodzený pôrod a dcéra tiež, keď sa dokázala narodiť fyziologicky. Jej telo si to pamätá. Je fyzicky a psychicky odolná. Druhú dcéru som musela porodiť cisárskym rezom. Je utiahnutá, nesebavedomá, často agresívna a nevie komunikovať. Pri oboch tehotenstvách som bola v rovnakej práci, v rovnakom naladení a sekciu som si nijako nepripúšťala ako svoje zlyhanie, aby to druhorodená tak ani nevnímala. Viem, že každé dieťa je iné, že úlohu hrá aj genetika a ostatné vplyvy, no podľa môjho názoru, hlavnou príčinou rozdielu je sekcia.

Katarína

Moje pôrody boli rôzne, a to nielen tým, ako deti prišli na svet. Prvé dieťa porodené prirodzene, ale vo veľkých bolestiach. Syn je depresívny a často nahnevaný. Druhé dieťa prirodzený pôrod, ale dcéra mala omotanú pupočnú šnúru okolo krku a má ťažkú rečovú chybu. Tretie dieťa narodené sekciou. Syn je pokojný, rád sa objíma a je veľmi spoločenský.

Emma

Charakter dieťaťa sa pôrodom nemení. Len na základe mojich skúseností viem povedať, že príchod syna cisárskym rezom ovplyvnil nasledujúce týždne viac ako dcérin, ktorá prišla na tento svet prirodzene. Keď ste mi vymenovali, aké problémy majú cisárčiatka, uvedomila som si, že som sa u syna stretla asi so všetkými. Len si myslím, že je to vďaka akejsi traume z pôrodu, kedy sa dieťa nevydá von pôrodnými cestami, ale ako prvý dotyk pocíti gumené rukavice doktora. Ale časom to všetko pominie. Dôležitá je láska, výchova, prístup a pokoj matky. Nie nadarmo sa hovorí, že ak je spokojná mama, je rovnako spokojné aj dieťa.

Zdroj foto: Pexels

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár