Začnite písať

RODIČOVSTVO ZDRAVIE

Svetový deň na podporu dojčenia, pretože dojčenie podporu potrebuje

Podporovať dojčenie neznamená, že sú odsúdené matky, ktoré dojčiť z rôznych dôvodov nemôžu alebo nechcú. Podpora dojčeniu je tu preto, aby bola matkám nablízku, keď to potrebujú. A tiež, aby si matky dokázali zodpovedať množstvo otázok ohľadom dojčenia, keď od okolia počúvajú protichodné rady a názory.

Prečítajte si: 4 akčné tipy na produkty, ktoré zabezpečia pohodlie vašich prsníkov v období dojčenia

Matky, ktoré nedojčia

Nedojčia matky, ktorým sa predčasne narodili detičky, pretože im tvrdia, že ešte dojčiť nemôžu. Matky, ktoré musia podstúpiť po pôrode neodkladnú liečbu tiež nedojčia, pretože im bolo povedané, že musia s dojčením prestať. A nedojčia ani matky, ktoré majú popôrodnú depresiu a vysvetlili im, že dojčenie zhoršuje psychický stav. Mamy však dojčiť chcú, no nedostali sa k reálnemu riešeniu problémov s dojčením. Iba nesprávne informácie ich viedli k nechcenému ukončeniu dojčenia. Práve preto zostávajú mamy často traumatizované a sklamané. S pocitom, že takto to byť nemalo…

Svetový deň na podporu dojčenia

Svetový deň na podporu dojčenia je tu preto, aby sa ženám, ktoré dojčia, vytvárali vhodné podmienky. Preto, aby sa o dojčení hovorilo. A tiež preto, aby dojčiace matky vedeli, že dojčenie má zmysel.

Každý rok iné posolstvo

V roku 2023 je týmto posolstvom „Umožnime dojčenie!“ Do centra pozornosti sa tak dostávajú možnosti zosúladenia dojčenia a zamestnania. Dojčenie je ľudské právo a matky potrebujú na uplatnenie tohto práva primeranú podporu nielen zo strany zdravotníctva, ale aj zo strany svojho pracoviska a prostredia. Najčastejším dôvodom, prečo ženy nedojčia odporúčanú dobu, je zabránenie možnosti pokračovať v dojčení aj počas práce.

Význam dojčenia

Dojčenie je najprirodzenejší spôsob, ktorým sa všetky potrebné živiny a potrava od matky prenesú bábätku. Dojčené deti majú v detstve menší počet infekcií, pretože materské mlieko obsahuje protilátky a tieto bielkoviny posilňujú imunitný systém bábätka v boji proti vírusom a baktériám. Dojčenie znižuje riziko vzniku cukrovky u detí, aj u matiek. Dojčenie znižuje u matky riziko rakoviny prsníka a vaječníkov. A vo výhodách dojčenia pre dieťatko aj mamu by sme mohli pokračovať a ďalej…

Prečítajte si: Aké majú akčné mamy pozitívne aj negatívne skúsenosti s dojčením?

Pravdivé informácie a rady o dojčení

  • každá kvapka kolostra alebo tzv. prvotného materského mlieka je poklad
  • pri správnom prikladaní k prsníku a častom dojčení podľa potreby, je pre dieťa vždy dostatok materského mlieka
  • ak máte z dojčenia strach, pokojne vyhľadajte kvalifikovanú laktačnú poradkyňu
  • pri silnom refluxe alebo po cisárskom reze pomôže dojčenie v polohe ležmo
  • matke sa vytvorí toľko materského mlieka, koľko bábätko potrebuje
  • ak tvar vašej bradavky nie je ideálny na dojčenie, použite formovače prsných bradaviek
  • existujú aj lieky, ktoré je možné užívať počas dojčenia
  • dojčiace dieťa dostane vždy správne množstvo tekutín, počas prvých šiestich mesiacov nepotrebuje tekutiny navyše
  • plná plienka moču 5 až 6 krát denne je znakom, že sa do tela bábätka dostáva dostatok tekutín

Počúvajte najmä materinský inštinkt a ak máte pochybnosti, nechajte si poradiť od profesionálov s odbornými znalosťami a skúsenosťami. A materinský inštinkt počúvajte aj vtedy, ak dojčiť nemôžete. Určite svoje malé klbko radosti nadovšetko milujete a ste skvelou mamou.    

Zdroj foto: Pexels

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár