Začnite písať

Uncategorized

Vedeli ste, že sú ľaváci skutočne výnimoční?

Medzinárodný deň ľavákov dnes oslavuje približne 15 % svetovej populácie. V minulosti boli ľaváci často zatracovaní, označovali ich za hriešnikov a boli spájaní aj s nečistotou. Ľaváci sú vo svete pravákov vystavení výsmechu pre ich nemotorné a ťažkopádne správanie. Ľaváci sú však v niektorých oblastiach skutočne výnimoční.

V čom vynikajú ľaváci?

Vysokoškolsky vzdelaní ľaváci zarábajú v priemere až o 10 – 15 % viac než vysokoškolsky vzdelaní praváci. Napriek tomu, že je ľavákov podstatne menej ako pravákov, tvoria až 20 % členov organizácie Mensa, ktorá združuje nadpriemerne inteligentných ľudí. Ľaváci sú kreatívnejší, úspešnejší v oblasti umenia, či hudby. Politici ľaváci, ktorí sa stretnú v televíznych debatách, pravákov prevalcujú. A ľaváci dokonca vynikajú aj v športe.

Ľaváci môžu byť na seba hrdí

Kedysi nútili učitelia ľavákov násilím, aby sa preorientovali na písanie pravou rukou. Dnes sa ľaváctvo v mnohých smeroch považuje za výhodu. Je fakt, že pri písaní sa spočiatku malí ľaváci trápia, ale neskôr spoločne objavíte hneď niekoľko výnimočností a oblastí, v ktorých dosahujú nadpriemerné výsledky.

Ľaváci sú mimoriadne tvoriví

Ľaváci vynikajú v profesiách, kde je potrebné tvorivé myslenie a umelecký prínos. Môže za to dominantnosť pravej mozgovej hemisféry. Ľavákov nájdeme medzi spisovateľmi, maliarmi, ale aj medzi hudobníkmi.

Ľaváci excelujú v športe

Vôbec nie je pravdou, že by boli ľaváci v športe nešikovní. Dokážu ťažiť z toho, že používajú inú ruku, než zvyšok populácie. Obe polovice mozgu sú u ľavákov nútené stále spolupracovať, čo súperom narobí poriadne vrásky.

Ľaváci sa rýchlejšie zregenerujú

Je známe, že ľaváci majú prispôsobivejší mozog ako praváci. V prípade poškodenia mozgu, mávajú menšie následky. Zdravé časti mozgu dokážu prebrať úlohy, ktoré plnili tie poškodené a napomáhajú uzdraveniu.

Ľaváci myslia pružnejšie

Keďže majú ľaváci schopnosť používať naraz obe mozgové hemisféry, vedia ich aj rýchlo poprepájať, čo im umožňuje svižné myslenie. Expresne vyvodia správne závery, čo vedia uplatniť už pri detských hrách a časom zúžitkovať pri štúdiu alebo náročných profesiách.

Prečítajte si: Školská psychologička radí, ako pripraviť dieťa na nástup do škôlky či školy

Ľaváci vynikajú aj v priestorovom videní

Je to tak, ľaváci majú jedinečnú priestorovú predstavivosť, ako aj lepší cit pre vzdialenosti. Omnoho ľahšie a presnejšie si napríklad zapamätajú miesto, kde zaparkovali auto alebo priebeh cesty, ktorú prešli.

V čom sa ľaváci trápia?

Pri manuálnych prácach to ľavákom ide ťažšie, ale to iba preto, že väčšina pracovných pomôcok je vyrobená pre pravákov. Vyskytuje sa tak u nich vyšší počet úrazov.

Spoločnosť sa kedysi k ľavorukým jedincom nesprávala práve najvľúdnejšie. Našťastie nehumánny postoj rokmi zanikol a ukončila sa aj úplne zbytočná a psychicky náročná zmena z ľavej ruky na pravú, aplikovaná na malých žiačikoch.

Prečítajte si: Rozvíjajte detský mozog s riekankami

Zdroj foto: Pexels

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár