Začnite písať

RODIČOVSTVO VZŤAHY

Základom šťastnej rodiny je harmónia medzi rodičmi

Príchod detí do rodiny je vždy veľkou udalosťou. Príde s nimi radosť, ale aj veľa starostí a veľká zodpovednosť. Okrem toho tiež menej času na partnerov, nedostatok spánku a celková zmena v živote novopečených rodičov. Dieťatko je pravdaže stredobodom pozornosti, ale pokiaľ je to čo i len trošku možné, nemali by sme zabúdať ani na partnerský vzťah a popri deťoch nestratiť iskru.

V centre pozornosti dieťa

Je úplne prirodzené, že sa to malé stvorenie, ktoré sme si priniesli práve z pôrodnice, stane hlavným bodom matkinej pozornosti. Často sa tak vcelku nevedome začína príbeh o tom, ako sa muž – otec cíti vyčlenený a bez záujmy partnerky. Hádky sú na dennom poriadku, a kým žena – matka považuje svoju maximálnu sústredenosť na dieťa za normálnu, čerstvý otec jej vyčíta, že stratil miesto po jej boku. Upne sa viac na prácu alebo kamarátov a žena zostáva doma osamotená a s pocitom, že ju partner nepodporuje.

Prečítajte si: Zmena výšky a podmienok príspevku pri narodení dieťaťa od 1. mája 2023

Od začiatku by sa mali podieľať na starostlivosti o dieťa obaja rodičia   

Mamy si nemusia vybrať, či uprednostnia partnera alebo dieťa. Lepšie je, skúsiť to spoločne. Ženy sa akosi prirodzene priučia starostlivosti o deti, no muži tiež nie sú na zahodenie. Dajte im možnosť, postarať sa o vaše spoločné dieťa. Delegujte zopár povinností aj na nich a možno budete príjemne prekvapené, ako skvele im to ide. Mnohé maminky priznali, že sú unavené, aj vnútorne nervózne, čo deti cítia a nepohodu prejavujú plačom. Otecko síce príde z práce tiež unavený, ale inak. Pri malom zázraku sa uvoľní a vysiela zo seba dobrú energiu, ktorú dieťatko cíti a pokojne zaspí. A to je len jedna z mnohých výhod, kedy prítomnosť partnera môže padnúť vhod a ako bonus, vám zostane kúsok času navyše na spoločne prežité chvíle. Aj len porozprávať sa o tom, aký kto mal deň, jeden druhému v náručí, môže podporiť vzájomný vzťah a potešiť čerstvých rodičov.

Pexels_Autor fotky Jonathan Borba

Základ rodiny je harmonický vzťah

Možno sa pousmejete a pomyslíte si, že to tak nie je, ale verte, že áno. Je normálne, že pri maličkých deťoch to chce z oboch strán veľa trpezlivosti a kompromisov, ale ak nezabúdate na to, že nie ste len rodičia, ale aj pár, prekonáte všetko. A uvedomte si, že ak deti vyrastajú pri rodičoch, z ktorých cítiť harmóniu, zoberú si do života od nich to najlepšie. Deti po nás opakujú, sú našim zrkadlom a zložité situácie, ktoré v živote každého z nás raz určite nastanú, dokážu zvládať psychicky oveľa ľahšie. Vďaka čomu? Vďaka sile a energii, ktorú z rodičov čerpajú.

Vzťah je krásny vďaka maličkostiam

Uprednostniť partnera pred deťmi nie je hriech. Ani nič, čo by deťom uškodilo. Tiež to neznamená, že budete partnera nosiť na rukách. Partnerský vzťah rodičov je totižto o drobnostiach. Napríklad si nezabudnite dať bozk na dobrú noc. Objímte sa, kým zaspíte. Usmejte sa, prejavte si lásku slovami. Hocikedy počas dňa. Vypočujte si svojho partnera, zastavte sa, nerobte chvíľku nič a len vnímajte, čo hovorí. Naučte deti rešpektovať, že sa spolu zhovárate. Navarte si obľúbené jedlo, prekvapte sa malým darčekom. Naplánujte si výlet osamote, bez detí a ak to bude aj len krátka chvíľa, venovať ju budete len sebe navzájom. Prežívajte svoj život vo dvojici, aj keď máte viacčlennú rodinu. Pretože na vašom vzťahu extrémne záleží.

Pexels_Autor fotky cottonbro studio

Aj otec môže prežívať psychický tlak

Na mamách je väčšia časť starostlivosti o deti. Na otcov je zas vyvíjaný psychický tlak spôsobený pocitom, že musia zabezpečiť svoju rodinu. Snaha o naplnenie tejto výzvy je nesmierne náročná, a to je ďalší dôvod, ktorý potrebuje komunikáciu medzi partnermi. Finančná a emocionálna podpora je veľký náklad, preto sa vždy skúsme na spolužitie vo vzťahu nazrieť aj z tejto strany. Narodenie dieťaťa zamáva s každým. Nesťažujte si to, pomáhajte si navzájom.

Prečítajte si: Ako oživiť romantiku vo vzťahu: 5 pozitívnych krokov pre frustrované páry

Nájdite si čas na intímne chvíľky

Únava a myšlienky, ktoré behajú len okolo detí. Kde nájsť vôbec pomyslenie na sex? Spomeňte si, že pred pôrodom, to boli práve intímne chvíľky, ktoré často odbúrali stres a napätie. Narodenie dieťaťa by rodičov o intimitu pripraviť nemalo. Funguje takisto čarovne pred aj po pôrode. Prináša príjemné chvíle vo dvojici a čas vyhradený len pre dvoch.

 

Zdroj titulná foto: Pexels_Autor fotky Lisa Fotios

Zdroj foto: Pexels: Jonathan Borba, cottonbro studio

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár