Začnite písať

PR ČLÁNKY Uncategorized

Zdravie panvového dna máte vo svojich rukách

Panvové dno je dôležitá časť ľudského tela, ktorá hrá kľúčovú úlohu v podpore a stabilizácii panvy, močového mechúra, čriev a pohlavných orgánov. Jednou z hlavných funkcií panvového dna je poskytnúť oporu vnútorným orgánom a udržať ich v správnej polohe.

Svaly panvového dna (puborectalis), sú nevyhnutné pre správnu kontrolu nad močením a stolicou. Ich oslabenie sa nemusí prejavovať len inkontinenciou. Problémy vychádzajúce zo svalov panvového dna sa môžu odraziť na tele bolesťami v driekovej chrbtici, v oblasti bedrových kĺbov, slabín, či kostrče. Prejavom býva aj bolestivá menštruácia či bolestivý pohlavný styk. Panvové dno totiž pomáha udržiavať maternicu, vagínu a pošvu v správnej polohe. Táto podpora je dôležitá pre reprodukčnú funkciu a celkové ženské zdravie.

Aké faktory môžu ovplyvniť stav vášho panvového dna?

  • Sedavý spôsob života: Dlhé hodiny strávené sedením môžu oslabiť svaly panvového dna a prispieť k problémom s inkontinenciou. Preto odporúčame v sedavom zamestnaní používať polohovací stôl, s ktorým môžete pracovať aj v stoji.
  • Tehotenstvo a pôrod: Ženy počas tehotenstva a pôrodu môžu zažiť oslabenie panvového dna, čo môže mať vplyv na ich kontrolu nad močovým mechúrom.
  • Vek: S vekom sa môžu svaly panvového dna oslabiť, čo môže viesť k inkontinencii a iným problémom.
  • Nadváha: Prebytočná hmotnosť môže zvýšiť tlak na panvové dno a prispieť k jeho oslabeniu.
  • Chirurgické zákroky: Niektoré chirurgické zákroky, ako je napríklad odstránenie maternice, môžu takisto ovplyvniť funkciu panvového dna.

Starostlivosť o panvové dno

Posilňujúce cvičenia panvového dna, ako sú napríklad Kegelove cviky, môžu pomôcť udržiavať silné svaly a zlepšiť tak celkový stav panvového dna. Populárne je aj cvičenie s venušinými guličkami. Venušine guličky, známe aj pod názvom „Kegelove guličky“ alebo „vaginálne guličky na cvičenie“ slúžia práve aj na posilnenie svalov panvového dna.

Cvičenie s venušinými guličkami môže výrazne zvýšiť kvalitu vášho intímneho, profesionálneho, ale aj každodenného života.

Niektoré ženy však nevedia ako na to, preto sme zhrnuli tipy pre tie, ktoré sa rozhodnú pre zmenu a vyskúšajú cvičenie s venušinými guličkami. Ak trpíte dlhodobými bolesťami v oblasti panvového dna, cvičenie môže byť práve pre vás, no v tomto prípade je ešte dôležitejšie  poradiť sa predtým s odborníkmi, ktorí vám cviky prispôsobia na mieru.

Výber venušiných guličiek

Existuje niekoľko typov venušiných guličiek. Výber tých správnych je dôležitý pre bezpečné a účinné cvičenie. Venušine guličky sú bežne vyrobené z materiálov ako silikón, plast alebo kov a sú dostupné v rôznych veľkostiach a hmotnostiach. Na začiatok odporúčame vybrať model s jednou guličkou a dostatočne dlhou úchytkou. Zvoliť môžete aj venušine guličky určené priamo na Kegelove cviky.

Vkladanie guličiek

Pred cvičením si umyte ruky a venušine guličky dôkladne očistite. Potom si ľahnite na chrbát a pomaly s pomocou vhodného lubrikačného gélu vložte jednu guličku do pošvy. Pokúste sa uvoľniť a následne stiahnuť svaly panvového dna tak, aby ste držali guličku vo vnútri pošvy. Následne skúste stiahnuť a uvoľniť svaly panvového dna okolo guličiek. Dýchajte pravidelne a snažte sa zamerať na striedavé stiahnutie a uvoľnenie svalov. Opakujte 10 až 15 krát a následne guličky pomaly vyberte. Ak cítite, že cvičenie s jednou guličkou nie je pre vás náročné, môžete postupne pridávať ďalšie venušine guličky. Cvik zaberie len chvíľku, no pre jeho efektivitu je potrebné ho opakovať každý deň a nepoľaviť hneď, ako príde zlepšenie stavu.

Starostlivosť o panvové dno by mala byť súčasťou zdravej rutiny každej ženy, bez ohľadu  na vek. Udržiavanie silného a zdravého panvového dna môže mať pozitívny vplyv na celkové zdravie a kvalitu života.

Nezabúdajte však, že okrem posilňovania svalov panvového dna je potrebné tie isté svaly aj uvoľňovať. Ak máte dlhodobé problémy, ktoré súvisia s panvovým dnom, navštívte odborníkov/ odborníčky zamerané špeciálne na ženské zdravie a ženskú fyzioterapiu.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár