Začnite písať

RODIČOVSTVO

Znaková reč pre počujúce deti podporuje emocionálny a intelektuálny vývoj dieťaťa

Počuli ste už o znakovej reči pre počujúce deti? Znakovanie sa používa na dorozumievanie sa aj s počujúcimi deťmi, v prípade, že dieťatko ešte nerozpráva alebo má narušenú komunikačnú schopnosť. Znaková reč pre počujúce deti je úplne iná ako znaková reč pre nepočujúcich. 

Znakovú reč môžete s vašim dieťatkom využívať pokiaľ ešte nevie rozprávať. Tento typ znakovej reči sa však používa aj v prípade ak má dieťatko narušenú komunikačnú schopnosť. Na Slovensku je znaková reč pre počujúce deti novinka, no vo svete sa používa už viac ako 20 rokov.

Znakovú reč – Baby signs pre počujúce deti vynašli profesorky Kalifornskej univerzity Davis Univesity – Dr. Acredolo a Dr. Goodwyn. Znakovanie pomáha položiť pevné základy efektívnej komunikácie, ktoré s deťmi zostanú dlho aj po tom, ako sa naučia hovoriť a znakovú reč prestanú používať. Schopnosť efektívne komunikovať vedie k úspechom v škole, v práci i v osobnom živote. Navyše umenie dorozumievať sa posilní detskú sebadôveru a uľahčí nadväzovanie kontaktov. Výsledkom je posilnená emočná inteligencia a nadpriemerná komunikačná schopnosť.

Znakovanie s babätkami metódou Baby Signs:

  • znižuje frustráciu,
  • vytvára dôveru,
  • upevňuje vzťah medzi rodičom a dieťaťom,
  • zlepšuje emocionálny a intelektuálny vývoj.

Prečítajte si: Školská psychologička o deťoch predškolského veku a technológiách

Baby Signs pre batoľatá učí deti jednoduché gestá-znaky, ktoré nahrádzajú slová alebo celé vety.  Používanie znakov je pre deti prirodzené. Deti používajú znaky, ako napríklad kývanie rukou omnoho skôr než začnú rozprávať. Znaková reč pre batoľatá pomáha deťom naučiť sa oveľa viac znakov, aby sa ľahšie dorozumeli so svojim okolím.

Vďaka znakovaniu deti zistia, že komunikácia je základ na vytvorenie puta a pre život je kľúčová. Zároveň deti zistia, že znakovanie, čiže komunikácia je oveľa efektívnejšie ako plač či krik. Detská znaková reč pre počujúce deti nie je posunková reč pre nepočujúce deti. Je to celkom iné. Baby signs sú jednoducho len znaky, ktoré vám pomôžu zistiť potreby vášho dieťatka a deti ich používajú úplne prirodzene, rovnako ako aj my dospelí. Pričom posunková reč je ustálený jazyk, dorozumievací prostriedok, ktorý má presné pravidlá. Znakovanie pre počujúce deti je voľné, bez pravidiel, je na vás aký znak si pre dané slovo zvolíte.

Baby signs a deti s narušenou komunikačnou schopnosťou

Znakovaním nijako nenarušíte prirodzený vývoj vášho dieťatka, práve naopak, pozitívne ho podporíte. Detská znaková reč je vodná naozaj pre každé dieťa. No zvykne sa tiež používať v prípadoch ak má dieťatko narušenú komunikačnú schopnosť, ako napríklad oneskorený vývin reči, dysfáziu, či patrí medzi detičky autistického spektra a podobne. Dokonca detičky, ktoré majú narušenú komunikačnú schopnosť a učia sa znakovať dobehnú svojich vrstovníkov v rozprávaní oveľa skôr ako deti, ktoré neznakovali.

Baby signs nijako dieťatko nepomýli, ani ho nespomalí v motivácií začať rozprávať. Práve naopak, znakovanie dieťa motivuje ešte viac k chuti naučiť sa rozprávať. So znakovaním môžete začať kedykoľvek než sa dieťa naučí rozprávať. Prvé znaky sa zvyčajne deti naučia okolo 10. mesiaca a začínajú ich používať okolo 1. roka.

Prečítajte si: Prečo je vzťah starý rodič a vnúča mimoriadne dôležitý?

Na pochopenie detskej znakovej reči vám môžu pomôcť knihy:

Detská znaková reč: Ako sa dorozumieť so svojím dieťaťom skôr, než začne hovoriť
Detská myseľ: Hry rozvíjajúce myseľ, ktoré si vaše deti zamilujú
Detská duša: Návod ako pomôcť vášmu dieťaťu s emočným vývojom

Konkrétne znaky nájdete voľne dostupné na internete, ale znaky si môžete upravovať aj podľa seba a potrieb dieťatka.

Zdroj: www.babysigns.sk

Zdroj foto: Pexels

 

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár