Začnite písať

AKČNÉ TIPY RODIČOVSTVO

Desatoro čítania deťom: Budujme si vzťah prostredníctvom kníh

Čítanie kníh deťom je dôležitou súčasťou ich vývoja a vzdelávania. Táto aktivita nielenže rozvíja jazykové schopnosti a slovnú zásobu dieťaťa, ale tiež podporuje jeho mentálny, emocionálny a sociálny rast. Knihy môžu byť bránami do rôznych svetov a dobrodružstiev, ktoré poskytujú nové poznatky a inšpiráciu. Prečítajte si desatoro čítania deťom, ktoré vám upevnia vzťah s vašim dieťaťom.

1. Keď si spolu čítate, nech je to jediná vec, ktorú robíte

Keď sa venujete spoločnému čítaniu so svojimi deťmi, dajte im svoju plnú pozornosť. Zabudnite na e-maily, pracovné telefonáty a všetky iné starosti. Buďte s nimi nielen fyzicky, ale aj duševne prítomní. V priebehu dňa majú s vami len krátky okamih, preto im dovoľte, aby si ho užili naplno, aby cítili, že ste pre nich k dispozícii. Naše deti sú náš najdôležitejší projekt.

Pamätajte, že v práci vždy bude niečo, čo treba spraviť. Málokto na sklonku svojho života pomyslí ľútostne na to, koľko času strávil v kancelárii. Keď sa, teda rozhodnete stráviť čas so svojimi deťmi pri knihe, nech je to vaša jediná aktivita.

2. Nikdy dieťa netrestajte tým, že zrušíte váš spoločný čas

15 minút čítania denne má pre intelektuálny, duševný a vzťahový vývoj vašich detí takú istú dôležitosť, ako je dôležité udržiavať dobrý pitný režim. Nezabudnite, že nebudete opierať svojmu dieťaťu vodu ani večeru, pretože vieme, že to sú základné potreby. Rovnako dôležité je venovať pozornosť potrebám jeho mentálneho a emocionálneho rozvoja.

Často sa stáva, že večer deti môžu byť unavené, podráždené alebo neposlúchajú. V takýchto situáciách môže večerné čítanie pomôcť obnoviť harmóniu v rodinných vzťahoch. Pomáha dieťaťu cítiť sa bezpečne a spojiť sa s vami, čo je veľmi dôležité, najmä ak existujú výchovné problémy. Spoločné čítanie môže byť jedným zo spôsobov, ako tieto problémy riešiť a budovať kvalitný vzťah s vašimi deťmi.

Prečítajte si: Nechutenstvo u detí: Prečo sa vyskytuje a ako ho zvládnuť?

3. Dávajte si smiešne malé ciele.

Ak ste doposiaľ nevenovali pozornosť spoločnému času na čítanie, môže byť obťažne zaviesť túto aktivitu do vašej náročného denného harmonogramu. Preto je dôležité si stanoviť ciele, ktoré by ste mohli považovať za veľmi malé a dokonca smiešne. Na začiatok stačí zamerať sa na päť minút denne. Ak po týchto piatich minútach máte ešte stále chuť čítať ďalej, v pohode, nechajte sa unášať príbehom. No ak nie, nezúfajte – odškrtli ste túto položku na dnešný deň a urobili ste veľmi dôležitý krok.

Image by Freepik

4. Vytvárajte návyk.

Päť minút každý deň v týždni majú väčšiu hodnotu než jedna hodina v sobotu dopoludnia. Postupnými krátkymi momentmi budujete návyk a umožňujete dieťaťu postupovať k knihám postupne. Týmto spôsobom zvyšujete jeho šance, že bude mať záujem o čítanie aj v budúcnosti, že si ho bude robiť pre radosť a, že bude ťažiť z výhod, ktoré literatúra prináša – nielen intelektuálne, ale aj vo vzťahoch.

Pozrite sa na to takto: Ak by ste si zuby umývali iba raz týždenne pol hodiny, ako by vyzerali? S čítaním a jeho výhodami je to rovnaké – potrebujete pravidelný a dlhodobý prístup.

5. Majte správne očakávania.

Môže sa stať, že romantický obraz dieťaťa v náručí, zapadajúceho slnka a čajom na stole, kde sa obracajú stránky knihy, nie je realita, aspoň nie v prvých rokoch života. Malé deti budú určite nepokojné. Knižky možno budú chcieť hrýzť, krčiť stránky a môžu rýchlo zabudnúť na to, čo vlastne robíte. Väčšie deti vás môžu neustále prerušovať, klásť otázky alebo sa začnú inak rozptyľovať. Je to v poriadku a toto správanie je normálne. Na rozdiel od televízie ponúkate interakciu a aj tá sa učí. Dajte im priestor na pohyb a zapojte sa do ich záujmov.

6. Majte knihy poruke (a schovávajte ovládač).

Týmto spôsobom bude pre vás aj vaše deti jednoduchšie pristúpiť k nim. V každej izbe môžete umiestniť viditeľný košík alebo škatuľu s obľúbenými knihami. Umiestnite ich na spodné poličky, hoci je možné, že vaše deti budú chcieť tieto knihy aj pohmatať či ochutnať. No knihy sú určené na použitie. Možno poznáte tie zbierky krásnych kníh, ktoré sú stále nepoužité a zdobia najvyššie poličky, akoby boli porcelánovými figúrkami na Vianoce?

7. Majte knihy na očiach.

Bežné knižnice alebo police len zriedka zaujmú deti, pretože sú to iba rady kníh postavených vedľa seba. Skôr než ich vkladáte do police, uvažujte o kreatívnom spôsobe, ako ich vystaviť. Napríklad ich môžete umiestniť na okenný parapet alebo vytvoriť jednoduchú knižnicu, kde budú knihy vynikať. Týmto spôsobom budú detské knihy s krásnymi obálkami priťahovať pozornosť detí. Pravidelne striedajte vystavené knihy, aby sa deti mohli stále tešiť z nových príbehov a obálok.

8. Knihy opakujte.

Opakovanie na úrovni vety a na úrovni príbehu je pre dieťa veľmi dôležité. Pomáha upevňovať jazykové zručnosti, nové slová a rozvíja porozumenie príbehom. Preto nebuďte prekvapení, ak vaše dieťa, najmä ak je ešte malé, bude chcieť čítať tú istú knihu stále dokola. Môže sa stať, že ju bude chcieť každý večer päťkrát za sebou, bude ju recitovať s vami a môže ju chcieť čítať mesiace. Opakovanie pomáha upevniť vzťah medzi textom a porozumením.

Prečítajte si: Úzkostné poruchy u detí: Čo musíte vedieť a ako im pomôcť

9. Knihy striedajte.

Nie, tieto dva body si neodporujú aj keď sa to môže tak zdať. Známe knihy dieťaťu zabezpečujú známe podnety, avšak nové knihy jeho svet rozvíjajú. Výskum tiež dokazuje, že deti z rodín, ktoré vedome zabezpečujú prístup novej literatúry (či už kúpou, výmenou alebo návštevou knižnice) majú lepšie študijné výsledky a takisto sú z nich dlhodobo lepší čitatelia. Preto dobrým pravidlom pre čítanie s deťmi je pravidlo troch príbehov: jeden veľmi dobre známy (ten, ktorý dieťa pozná naspamäť), jeden známy, (ktorého dej pozná) a jeden úplne nový.

10. Pamätajte na svoj najdôležitejší dôvod, pre ktorý toto robíte:

vzťah s vašim dieťaťom.

Vaša prítomnosť pri čítaní a zdieľaní príbehov s nimi nie je len o rozvoji jazykových schopností a intelektuálneho rastu, ale predovšetkým o budovaní hlbokého spojenia a lásky medzi vami a vaším dieťaťom. Tieto chvíle spoločne strávené pri knihe budú tvoriť spomienky a vytvárať základ pevných rodinných vzťahov.

 

Máme pre vás zopár knižných tipov, ktoré si vaše deti istotne zamilujú!

Barborka chce všetko robiť sama

– táto knižka je o škôlkarke Barborke, ktorá pomôže deťom aj ich rodičom vyrovnať sa s tým, čo prináša každodenný život.

Barborka chce všetko robiť sama - Aline de Pétigny, Nancy Delvaux (ilustrácie), Fortuna Libri, 2023

V tejto knižke nájdete príbehy:
● Barborka chce všetko robiť sama
● Barborka chce pozerať televíziu
● Barborka a jej noví kamaráti

Mamička, prečítaj nám rozprávku!

Mamička, prečítaj nám rozprávku! - Tony Wolf, Matys, 2021

– knižka na dobrú noc plná skvelých rozprávok je vhodná pre deti od 2 do 10 rokov, takže ak máte doma v tomto rozpätí detičky, tak táto knižka je pre vás ideálnou voľbou.

Medovníkový domček

Medovníkový domček - Dan Taylor, Svojtka&Co., 2018

– desať stranová knižka pre deti už od 1. roku, ktorú budú chcieť počuť dokolečka dokola, a to doslovne. Môj syn ju zbožňuje a pozná už celú naspamäť.

 

 

 

Zdroj foto: Freepik.com

Zdroj článku: citajmesispolu.sk

 

 

 

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár