Začnite písať

RODIČOVSTVO ROZHOVORY ZDRAVIE

Dojčenie je láska na prvý dotyk

Existuje tajomstvo úspešného dojčenia? Je dojčenie ten najprirodzenejší spôsob výživy dieťaťa? Prečo je dojčenie stále tabu? Aj vy si kladiete otázky na tému dojčenia a neviete, či dostávate správne odpovede? Možné je, že sa opýtať aj bojíte, pretože na dojčenie sa často pozerá akoby cez prsty. Ale o dojčení sa zhovárať treba. Materské mlieko je totižto ľahko stráviteľné, prispôsobené ešte nie dostatočne vyvinutej tráviacej sústave dieťaťa a okrem všetkých ďalších funkcií, spĺňa dojčenie aj krásnu potrebu pocitu bezpečia a predlžuje spojenie matky s dieťaťom.

Pexels_Autor fotky Monica Turlui

Dojčenie slovom aj písmom

Prednedávnom sme sa so spoluautorkou knihy Dojčenie slovom aj písmom – Nebuď tá, ktorá to vzdala! rozprávali o knihe samotnej, o príbehu autorov, ale aj o tom, či existujú situácie, kedy žena dojčiť nemôže, o príprave na dojčenie, ale tiež o vhodných polohách pri dojčení. Dnes nám Katarína Brňáková zodpovie na ďalšie vaše otázky, aby podporila význam dojčenia, pretože práve dojčením môžu maminky zabezpečiť deťom ten najlepší štart do života.

Prečítajte si: Katarína Brňáková: Dojčenie od A po Z s láskou a podporou

Nočné dojčenie

Príchodom dieťatka na svet sa tak trochu všetko obráti naruby. Nočné vstávanie a aj nočné dojčenie sú únavné. Prerušovaný spánok dieťaťa je väčšinou sprevádzaný dojčením, vďaka čomu je prerušovaný spánok matky ťažký na psychiku, ale aj po fyzickej stránke.

Je nočné dojčenie u detí prirodzené?

Minule, v téme prípravy na dojčenie, som spomínala výchovné ciele. Čo je vlastne našim cieľom? Odpoveď na túto otázku nám môže pomôcť pri rôznych narážkach a tlaku okolia na to, ako by mal život našej rodiny s malým alebo väčším bábätkom vyzerať. Keď počúvame ako niektoré deti prespia celú noc, môže to v nás vyvolať pocity, že nie sme dosť dobrí rodičia, a že niečo robíme zle. Alebo závidieť tým, ktorí majú to šťastie. Lenže, či je to naozaj šťastie, závisí od výchovných cieľov. Ak dojčenie berieme ako nástroj výchovy na udržanie dostatočnej tvorby materského mlieka, je nočné dojčenie nielen dôležité, ale na začiatku niekedy priam nevyhnutné. Jednak organizmus dostáva impulz, že je po mlieku dopyt, a tiež hladina hormónu, ktorý pomáha tvorbe mlieka, je v noci vysoká.

Nemusia si maminky vyčítať, ak opätovne v noci svoje dieťa na prsníku dojčením uspávajú?

Keď sa mamičky pýtajú, čo by mohli urobiť pre to, aby vylúčili nočné dojčenie, nech deti prespia celú noc, ja sa naspäť opýtam, čo je ich cieľom. Či to, aby dieťa prespalo noc alebo aby mala rodina naplnené potreby. Na výchovu dieťaťa je potrebné nazerať komplexne. Áno, to, aby bol živiteľ rodiny vyspatý, dôležité je. Aj to, aby si matka čo najviac oddýchla a dieťa tiež dostalo to, čo potrebuje, a teda výživu a pocit bezpečia. Nikto nám nepovedal, že to bude jednoduché, ale môžeme si to vo veľkej miere uľahčiť. Na začiatku hlavne tým, že si nebudeme vyčítať niečo, čo nám do výchovných cieľov zapadá. Dôležitou funkciou dojčenia je práve uspávanie na prsníku.

Je vhodné, mať dieťatko v čase nočného dojčenia blízko pri sebe?

Niekedy je to najjednoduchšie. Pri treťom dieťati som mala na starosti aj starostlivosť o dve staršie deti, domácnosť, a tiež som pomáhala manželovi s administratívou v podnikaní. Nočný oddych bol pre mňa kľúčový. Preto dieťa od prvej chvíle spalo pri mne v nemocnici a doma medzi nami v manželskej posteli. Únavné nie je nočné dojčenie, ale vstávanie matky, aby vybrala dieťa z postieľky, dojčila ho v sede a dala dieťa zase naspäť do postieľky s pravdepodobnosťou, že sa môže prebudiť a uspávanie môže začať odznova. V noci blízkosť matky reguluje spánkové cykly dieťaťa, čo je dôležité v prevencii náhleho úmrtia dojčiat. Matka si podvedome všíma, keď sa dieťa prebúdza už pri prvých signáloch. Dieťa tak môže začať dojčiť už pred úplným prebudením, či plačom. Opätovné uspatie je vďaka tomu plynulé a nikto sa nemusí plne prebudiť.

Vplývajú na dojčenie aj ďalšie súvislosti?

Pri treťom dieťati sa mi vrátil cyklus po 14 mesiacoch a aj v ňom bolo dieťa úplne ako barometer. Dva dni predtým, než som dostala svoje dni, sa dieťa v noci mrvilo. Možno sa zmenila chuť mlieka alebo ho bolo menej, neviem… Jednoznačne to však bolo znakom, že sa začiatok cyklu blíži. Dieťa začalo prespávať celé noci, keď malo dva roky. To som si však uvedomila až spätne, lebo počet nočných dojčení som neriešila. Na spoločné spanie s dieťaťom sa ale treba dobre pripraviť. Zásady spoločného spánku nájdete aj na webe organizácie poradkýň pri dojčení.

Je niečo, čo by maminky pri nočnom dojčení robiť nemali?

V prvom rade stresovať, či konajú správne. Tiež neodporúčam prechádzať sociálne siete na mobile. Nočné dojčenie je súčasťou obdobia života, ktoré trvá pár mesiacov, možno rokov. Môže to znieť desivo, ale pokojným postojom prijatia, sa dá zvládnuť.

Autor fotky Peter Golej

Bábätko sa nevie prisať

Aké sú najčastejšie dôvody, prečo má novorodenec problém s prisatím sa na matkin prsník?

Najčastejšou príčinou môžu byť zásahy do pôrodu a obdobia krátko po ňom. Napríklad akútny cisársky rez, keď sa zachraňuje život matky alebo dieťaťa. Prípadne rozhodnutie matky či personálu pre epidurálnu anestéziu, separáciu matky a dieťaťa… Príroda to zariadila tak, aby sa novorodenec dokázal „obslúžiť“. Avšak dieťa omámené anestéziou matky, môže mať stlmené reflexy, respektíve chýbajúci „bonding“, teda kontakt koža na kožu bezprostredne po narodení. Ďalšie dôvody môžu byť zavinovanie do perinky, používanie cumľa, dokrmovanie umelým mliekom, používanie fľaše… To všetko sú situácie, ktoré novorodenca mätú a môžu mať za následok, že sa nedokáže správať tak, ako keby tieto prekážky nemal.

Existujú pomôcky alebo spôsob kŕmenia, ktoré môžu situáciu s dojčením zlepšiť?

Najpodstatnejšia pomoc je dobrá príprava na dojčenie ešte počas tehotenstva, ktorá zvyšuje aj sebavedomie matky a dáva jasné ciele. A v prípade problémov iniciuje ich riešenie za cieľom úspešného dojčenia, nie náhrady dojčenia. Jednoznačne odporúčam, sa o použití pomôcok poradiť s poradkyňou pri dojčení. Poradkyňa vie skontrolovať aj uzdičku pod jazykom, správnu polohu a prisatie. Zistenia o týchto záležitostiach môžu zlepšiť dojčenie aj bez použitia akýchkoľvek pomôcok. Klobúčiky na dojčenie môžu narobiť z dlhodobého hľadiska viac škody, lebo neriešia príčinu problémov s dojčením. Iba príznaky. A aj to možno len chvíľkovo. Existujú tiež ďalšie pomôcky, napríklad pri kŕmení cez cievku. Ale toto všetko je vhodné riešiť až po zhodnotení prisatia poradkyňou pri dojčení, a pomôcky by mali byť použité iba s jej asistenciou a na jej odporúčanie.

Čo pri problémoch s prisatím dieťatka odporúčate najviac?

Pri akomkoľvek probléme s dojčením je potrebné si pamätať, že nie je hanba zavolať poradkyni pri dojčení, lebo je to znakom toho, že hľadáme riešenie pre úspešné dojčenie, čo sa rovná dobru pre celú rodinu. Tak ako by sme odmietli experimentovať na vlastných deťoch v iných oblastiach, nemali by sme to robiť ani v oblasti dojčenia. Poradiť sa s osobou, ktorá nám dokáže kompetentne poradiť, je znakom zodpovednosti. Preto by informácie o dostupnosti poradenstva pri dojčení a príprave na dojčenie počas tehotenstva, mali mať k dispozícii všetky matky.

Prečítajte si: Denník Frederiky: Dojčenie Cesta s prekážkami, ale aj s veľkou odmenou

Laktačné krízy

Stretáva sa s krízou v dojčení každá matka?

Podľa toho, čo nazývame krízou. Nová situácia, ktorú nastolí príchod bábätka do rodiny, často vyčerpáva viac ako sme si predstavovali. A za príčinu našej únavy je často označované práve dojčenie. Snaha vyhovieť všetkým, byť od prvej chvíle tou, ktorá to všetko zvláda s úsmevom a ľahkosťou, nás môže priviesť nielen ku kríze dojčenia, ale aj k spochybňovaniu seba ako matky.

Ako najľahšie krízu prekonať?

Pri dôkladnej príprave na dojčenie je pravdepodobnosť zvládnutia ťažších chvíľ vyššia. Myslime nielen na samotné dojčenie, teda na prisatie, tvorbu mlieka a podobne, ale aj na faktory, ktoré vplývajú na naše zotavenie sa po pôrode. Tými sú zabezpečená strava pre rodinu v období šestonedelia, či starostlivosť o staršie dieťa, deti. Taktiež nákupy, upratovanie, pranie, žehlenie, vybavovanie pravidelných mesačných povinností, pomoc mamičke pri prevoze k lekárovi, ak to bude potrebné. Ak na toto všetko máme strategický plán, môžeme sa venovať bábätku a kríze predchádzať, lebo budeme mať dostatočný priestor na oddych, a takisto na riešenie nepredvídaných problémov. V neposlednom rade príprava na novú situáciu zvyšuje aj sebaúctu matky. Keď nastane ťažšie obdobie, požiadajme o pomoc. Dovoľme si v tom počiatočnom období byť zraniteľnejšie a prijímajme pomoc od okolia. Podstatné je, aby sme dokázali definovať pomoc úplne konkrétne.

Dá sa vôbec každá laktačná kríza zvládnuť?

Vzhľadom na to, že na Slovensku je vo veku 6 mesiacov dojčených iba 55 zo 100 detí, je jasné, že tých 45 mamičiek zo 100 dojčenie v prvom polroku z nejakej príčiny vzdalo. A nebolo to u všetkých jasné rozhodnutie, že „stačilo, dovidenia“ a plynule prešli na umelé mlieko. Predčasné odstavenie prišlo ako následok nezvládnutej krízy. Keby sme sa riadili kvalitnou prípravou, dostávali podporu okolia a mali jasné ciele vo výchove, toto číslo by bolo oveľa nižšie. Lenže ak chýba niektorý z troch pilierov úspešného dojčenia, riziko nezvládania krízy sa enormne zvyšuje.

Môžu si matky pomýliť krízu s laktáciou s tým, že sa dieťatko chce samé od dojčenia odstaviť?

Prirodzené odstavenie prichádza približne medzi 2,5 až 7 rokom života dieťaťa. Takže ak polročné dieťa „nechce dojčenie“, je to následok nejakých krokov, ktoré viedli k situácii, že dieťa prestáva mať o dojčenie záujem. Dieťa ešte dojčenie potrebuje, ale niečo mu to znemožní. Možno klesnutie tvorby mlieka, zmätenie cumlíkom, fľašou, náhrada dojčenia príkrmami a mnohé iné faktory. Ak si je matka vedomá toho, že sa o prirodzené odstavenie jedná až po druhom roku dieťaťa, kedy má dieťa naplnenú potrebu všetkých aspektov dojčenia, tak odmietanie dojčenia môže vyhodnotiť ako následok niečoho, čo sa udialo a riešiť nápravu. Samozrejme, ak to matke vyhovuje, že dieťa prestalo mať o dojčenie záujem, nie je potrebné to riešiť. Lenže vo väčšine prípadov by matka ešte dojčiť chcela a následne môže mať nepríjemné pocity v sebe. Akoby sa niečo nenaplnilo, nedokončilo.

Striedanie prsníkov

Platia pre dojčenie nejaké špeciálne pravidlá?

Pre dojčenie platí univerzálne pravidlo. Dojčenie je žiadúci stav po pôrode pre matku aj dieťa. Ale každé dieťa je iné a matky sa stávajú „expertkami“ na vlastné dieťa, vrátane potreby a spôsobu dojčenia, práve spoznávaním dieťaťa. K tomu napomáha maximum kontaktu koža na kožu, zvykanie si na seba a vzťahová výchova.

Je striedanie prsníkov pri dojčení nevyhnutné?

Na začiatku je vhodné, keď sa prsníky vyprázdňujú priebežne. Ale sú matky, ktoré z nejakej príčiny dojčia iba z jedného prsníka alebo dieťa viac preferuje niektorý z prsníkov. Chce to prax v dojčení a samozrejme spoznať potreby matky aj dieťaťa.

Ak dieťaťu postačí kŕmenie z jedného prsníka, je potrebné mlieko z toho druhého odsať?

Najlepšou „odsávačkou“ je dieťa. Ak je dostatočne v kontakte koža na kožu, tvorba mlieka sa upraví. Keď má matka bolestivý pocit naplneného prsníka, je vhodné mlieko stláčaním rukou vyprázdniť do úľavy. Používanie odsávačky je impulzom pre telo, že je potrebné vytvárať viac mlieka. Odsávanie a zásoby zmrazeného materského mlieka sú vhodné pre matky, ktoré z nejakej príčiny plánujú oddelenie od dieťaťa. Napríklad pri návrate do práce alebo pri plánovanej hospitalizácii matky alebo ak je hospitalizované dieťa a matka potrebuje udržať tvorbu mlieka. Odsávačka určite nemusí byť štandardnou výbavou novopečenej matky. Ja som 3 deti dojčila 10 rokov a odsávačku som nepoužila ani raz.

Pexels_Autor fotky Dominika Roseclay

Odmietanie dojčenia dieťaťom

Stáva sa, že dieťa dojčenie odmieta. Aké môžu byť hlavné príčiny?

Je to následok krokov, ktoré dojčeniu škodia. Akútna choroba dieťaťa, znížená tvorba alebo zmenená chuť materského mlieka. To sa môže stať, keď matka znova otehotnie. Ak dieťa odmieta dojčenie, čo najskôr je potrebné kontaktovať poradkyňu pri dojčení, ktorá dokáže vyhodnotiť situáciu a odporučiť následné kroky za účelom úpravy dojčenia.

Máte pre maminky zaručene dobré rady, ako bábätku prinavrátiť chuť na materské mlieko? 

V prípade odmietania dojčenia sa nejedná o to, že by dieťa stratilo chuť sa dojčiť. Je to určitá reakcia správania na veci, ktoré sa v živote dieťaťa udiali. Tak ako aj my dospelí zmeníme správanie, keď sa niečo v našom živote stane, podobne sa to deje aj s dieťaťom. Najprv je potrebné zistiť príčinu odmietania dojčenia a následne podľa situácie podniknúť nápravu. V tomto sú kompetentné poradkyne pri dojčení, lebo čo jednej matke pomohlo pri riešení odmietania dojčenia, druhej pomôcť nemusí. Práve kvôli inej príčine. Najdôležitejšie je si pripomenúť, že sme láskavé a dosť dobré matky a dieťa odmieta dojčenie, nie nás.

Dojčenie je dôležité aj pre matky

Dojčiacej mame prináša dojčenie skorý návrat maternice do pôvodného stavu a menšie popôrodné straty krvi. Ochranný význam má aj voči vzniku rakoviny prsníka, vaječníkov, či osteoporózy. Dojčenie má rovnako blahodarný vplyv na psychiku matky, zdravé cievy a srdce.

Dojčenie od A po Z s Katarínou Brňákovou aj nabudúce

Téma dojčenia je pre matky veľmi dôležitá a vašich otázok je viac než dosť. S Katarínou Brňákovou sa teda porozprávame aj nabudúce. Odpovedať bude napríklad na to, ako vplýva káva a alkohol na dojčenie. A pozhovárame sa aj o strave dojčiacich matiek, ale tiež o hryzení bábätka pri dojčení a taktiež nájdeme spôsob, ako pomôcť zápalu prsníkov a kolike.

Zdroj titulnej foto: Pexels_Autor fotky Helena Lopes

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár