Začnite písať

RODIČOVSTVO ROZHOVORY ZDRAVIE

Dojčením sa stávame riešením na väčšinu problémov nášho dieťaťa

Téma dojčenia je nekonečná. Rovnako ako láska k našim deťom, pre ktoré chceme len a len to najlepšie. Kniha Dojčenie slovom aj písmom pomáha ľuďom v dosiahnutí ich vlastných cieľov a podáva pomocnú ruku tam, kde je to potrebné. 

Katarína Brňáková, spoluautorka knihy o dojčení a mama troch detí, považuje svoju dobrodružnú cestu rodičovstvom za dôležité poslanie. Dojčeniu a jeho podpore sa nepretržite venuje už niekoľko rokov a vedie aj medzinárodnú kampaň na podporu dojčenia – „Dojčiť je IN – Kampaň za zdravšiu generáciu“. Je presvedčená, že podporujúce prostredie dojčiacich matiek je základ pre zdravý a spokojný vývoj detí.

Pexels_Autor fotky G_Masters

Vyberáme z vašich otázok: Dojčenie od A po Z s Katarínou Brňákovou

Niektoré mamy sa nevedia vzdať svojich zlozvykov. Ako vplýva na dojčenie káva a alkohol?

V názoroch na túto otázku sa rozchádzajú aj odborníci na dojčenie. A tiež na Slovensku z rôznych zdrojov dostávame rozporuplné odpovede. No a ja teda rozhodne nie som tá, ktorá by to dokázala úplne dôveryhodne zodpovedať. Ohľadom zlozvykov by som sa však vrátila k výchovným cieľom. Ak máme vyjasnené, aké podmienky a prostredie chceme deťom vytvárať, dokážeme zvážiť aj svoje zvyky z obdobia pred založením rodiny. Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že pri prvom dieťati som sa po jeho odstavení, vrátila k fajčeniu. Vôbec som nebrala do úvahy, že moje správanie vplýva na správanie dieťaťa. Že si kopíruje príklad. Považujem za pokrytecké, keď rodič fajčí, ale zakazuje tínedžerovi, aby fajčil. Podobne je to aj s alkoholom. Keby som sa vrátila do toho veku, spýtala by som samej seba, prečo to vlastne potrebujem?

Podarilo sa vám zodpovedať si túto otázku pri druhom dieťati?

Pri druhom dieťati som vyriešila príčinu závislosti na fajčení a prestala som. Vďaka tomu moje deti nemajú pred sebou príklad mamy, ktorá fajčí. Aj to je potrebné si uvedomiť pri otázke dojčenia. Čo sú moje skutočné potreby? A aké potreby riešim fajčením, alkoholom, nadmerným pitím kávy? Ak sa nám to podarí zistiť a vyriešiť, bude to silným kameňom v stavbe sebavedomia a zodpovedného rodičovstva. Rodičovstvo je príležitosť na rast, a keď sa na to pozrieme z tejto stránky, nemusíme sa cítiť ako otrokyne, ktoré sú nútené, vzdať sa niečoho kvôli dojčeniu. Práve naopak. Vďaka zodpovednému prístupu k rodičovstvu sa stávame lepšími a dáme deťom príklad do života.

Prečítajte si: Dojčenie je láska na prvý dotyk

Na čo by si dojčiace maminky mali dávať pozor pri stravovaní? Čo by mali z jedálnička úplne vylúčiť?

Medzi matkami, a celkovo v spoločnosti, kolujú fámy o tom, že matka nemôže jesť to či hento. Niekedy úplne bez reálnych dôkazov pravdivosti tvrdenia. Kým počas tehotenstva skutočne existujú určité obmedzenia, obdobie dojčenia je iné. Fakt, že napríklad čerstvý kysnutý koláč spôsobil problémy s vetrami môjmu bábätku neznamená, že bude spôsobovať problémy aj iným bábätkám. Všetko je o spoznávaní dieťaťa. Ak sa objaví podozrenie, že dieťa plakalo alebo sa objavili vyrážky, či iná reakcia z jedla, ktoré konzumovala jeho mama, treba dané jedlo vylúčiť napríklad na týždeň. Následne ho matka môže ochutnať znova. Pokiaľ sa objaví rovnaká reakcia, jedlo sa odporúča vylúčiť. Taká reakcia býva pri niektorých citrusových plodoch. Ale často sa stáva, že sa žiadna reakcia neobjaví a dôvodom spozorovaných ťažkostí bolo niečo iné. Vylúčiť z jedálnička niečo, čo matke chutí len preto, že je iná matka presvedčená o problémoch z daného jedla, je podľa mňa zbytočné. Dieťa treba sledovať a podľa potrieb rodiny prijať opatrenia.

Pri dojčení sa mamy stretávajú aj s hryzením bábätiek. Prečo sa takto malí hladoši prejavujú?

V prvom rade je potrebné si uvedomiť, že dieťa nám pri dojčení nespôsobuje bolesť úmyselne. Ak aj v inej oblasti života máme tendenciu vnímať konanie druhých tak, že nám úmyselne ubližujú, môže sa stať, že podobne si to vyložíme aj zo strany dieťaťa. Malé bábätko nemanipuluje rodičov a nespôsobuje im bolesť schválne. Toto uvedomenie môže byť nápomocné a niekedy oslobodzujúce.

Aké teda môžu byť príčiny hryzenia?

Dieťa môže reagovať hryzením, keď sa zníži tvorba materského mlieka alebo sa mení jeho chuť na zatiaľ nepoznanú alebo nepríjemnú. Môže sa to stať napríklad pred menzesom alebo na začiatku nového tehotenstva. Tento prípad som zažila osobne, keď dojčenie dcéry začalo byť bolestivé práve v prvom trimestri ďalšieho tehotenstva. Riešením podľa rady poradkyne pri dojčení, bolo pritiahnuť si dieťa čo najbližšie k prsníku a skutočne to zmiernilo bolesť. Keď deťom rastú zuby, môžu ich „skúšať“ v praxi a hrýzť bradavku. Vtedy je vhodné dať dieťaťu najavo, že nás to bolí. Nedovoliť, aby prsník používalo ako hračku. Ak máme poranené bradavky, treba sa uistiť, že sa nejedná o nejakú infekciu. Len to, že dieťa má zuby, nie je dôvod na bolestivé dojčenie a poranené bradavky. Dojčenie má napĺňať potreby matky, dieťaťa aj rodiny a utrápená matka nenapĺňa nikoho potreby. Takže je vhodné hľadať príčinu hryzenia a vyriešiť ju, hoci aj s pomocou poradkyne pri dojčení.

Zápal prsníkov nie je nič príjemné. Ako vzniká, ako mu predísť, ako ho liečiť?

Z „technického“ hľadiska predísť zápalu prsníka môžeme častým a výdatným dojčením, s vylúčením cumlíkov a fliaš. Keď sa nastaví správna ponuka na základe reálneho dopytu dieťaťa, dieťa vyprázdňuje prsníky správnou technikou a podľa potreby. Nie podľa hodiniek. Takto sa riziko zápalu prsníka drží v norme. Odchýlka od týchto záležitostí riziko zvyšuje. S liečbou odporúčam obrátiť sa na odborníkov, ktorí vedia odhadnúť stav zápalu a potrebné spôsoby liečby.

Kolika je u novorodencov častým problémom. Pomáha pri nej zmena stravovacích návykov matky alebo masáže bábätka?

Kolika sa často definuje ako bolesť brucha bábätka. Len preto, že dieťa intenzívne plače a napína sa, nie je isté, že ho bolí práve brucho. O kolike som čítala prenádherný výklad v knihe Koncept kontinua. Vraj dieťa, keď prijíma stravu – energiu, niekde ju potrebuje aj vydať. Keď leží v kočíku alebo v postieľke, nemá príležitosť vydať zo seba nahromadenú energiu inak ako plačom. Pri nosení, ako sa dospelá osoba hýbe, aj dieťa vydáva zo seba nadbytočnú energiu a nemá potrebu to spraviť intenzívnym plačom. Keďže moje dve staršie deti mali koliky často, pri treťom sme praktizovali nosenie čo najdlhšie počas dňa. Už aj v pôrodnici som mala syna v babyvaku. Ako som sa prechádzala po chodbe, bola v kontakte aj koža na kožu. Doma ho nosieval aj ocinko a starší brat, ktorý vtedy mal už 17 rokov. A hľa – dieťa malo „koliku“, teda silné bolesti brucha, dvakrát za život, a aj to po liečbe antibiotikami.

Pexels_Autor fotky Jonathan Borba

Prečítajte si: Katarína Brňáková: Dojčenie od A po Z  s láskou a podporou

Zažili ste aj iné výrazné rozdiely medzi súrodencami?

Vôbec nič také sme s ním nezažili, čo bolo pri starších deťoch v bábätkovskom veku na dennom poriadku. Na koliku sú však skvelé aj masáže, lebo dotyky potrebuje matka aj dieťa. O strave sme hovorili vyššie pri jedálničku matky. A láska? Tá je riešením na väčšinu problémov a je aj ich prevenciou. Spoznávaním svojho dieťaťa sa ho učíme správne milovať. V každom veku. To je na dojčení krásne, že dojčením sa stávame riešením na väčšinu problémov nášho dieťaťa. A mnohým dokážeme predísť. Majme odvahu milovať seba aj deti tak, ako to potrebujeme.

Otázky a odpovede

Pýtajte sa, hľadajte odpovede, nájdite riešenia. Dojčenie je dôležité pre zdravie matky aj pre zdravie dieťaťa. Ak chcete a môžete dojčiť, nevzdávajte to pri prvých nezdaroch a nevzdávajte to ani pri rôznych prechodných problémových obdobiach. Určite si cieľ a choďte si za ním. Nedajte sa odradiť neprajníkmi a budujte si čarokrásne puto s vašou malou veľkou láskou.

Zdroj titulná foto: Pexels_Autor fotky MART PRODUCTION

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár