Začnite písať

AKČNÉ TIPY INŠPIRÁCIE ROZHOVORY zaujímavosti

Emília Gondorová: Chcem, aby posolstvo a bonvivánske recepty ostali v povedomí ľudí, ako dlho sa len bude dať

Emília Gondorová je zakladateľka Bonviváni – blogu, na ktorom nájdete jednoduchú a poctivú kuchyňu. Podľa slov Emílie má babičkina kuchyňa neskutočné kúzlo a dáva pocit domova. Je to práve tá kuchyňa, ktorej vôňa sa vám mnohým vybaví ako prvá. Babičkine recepty sú doslova poklad.

Ako vzniklo Bonviváni? Odkiaľ prišla inšpirácia/nápad a samotný názov?

Môj dedko ma tak niekedy volal. Nežne ma pritom tou veľkou chlapskou rukou pohladil po vlasoch a povedal: ,,Ty môj malý bonviván.“ Bolo to v momentoch, kedy som sa snažila byť akože strašne múdra a filozofovala o živote (v 11- tých rokoch 🙂 ) Mala som ho veľmi rada, kúpil mi môj prvý mikroskop, bol vzdelaný človek, lekár, v našej rodine pomerne nevídané. Mala som k nemu veľmi blízky vzťah a s babičkou ma prijali, vychovali, dali mi zázemie a šancu študovať. Takže Bonviváni je názor, ktorý má vyjadriť môj rešpekt a pokoru k ľuďom, k tradíciám a k obdobiu, kedy som vyrastala. Babička s dedkom mi ukázali, že si mám vážiť, že máme „máme čo do huby“ (záhoráčtina) a užiť si tú chuť.

Prečítajte si: Veronika Korvin: Mám pocit, že ľudia žijú tak, že ak sa ich to netýka, tak o tom ani nechcú vedieť a je pohodlnejšie pred tým zatvárať oči

Ktorá svetová kuchyňa je vaša najobľúbenejšia?

Bez debaty naša slovenská! Jasné, že mám rada ázijskú atď., ale recepty od babičky sú najlepšie recepty! Je to nostalgia, pohladenie po brušku a to nič iné neprekoná. 🙂

Aký je váš najobľúbenejší recept z vašich receptov?

Prvé čo mi napadlo sú maslové halušky. Úplne obyčajné jedlo, lacné a len z troch surovín. Ale je to recept, na ktorý sa môžete spoľahnúť. Je to jedlo, ktoré vás v časoch núdze, keď nie je nič iné, nielenže zachráni, ale ešte aj zahviezdite, aké je to výborné! Podľa mňa nie je na svete človek, ktorý by toto jedlo nemal rád. A deti ho milujú!

Ktoré z vašich jedál majú najradšej vaše deti?

Sú to bryndzovo-haluškoví závisláci a som na to hrdá. Ďalšie je asi „párečková“ polievka, oficiálne frankfurtská. Čo je tiež super, pretože je to recept, pri ktorom je najdôležitejšia technika varenia. Tú, keď niekto ovláda, tak to v kuchyni vie. 🙂

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa EMILIA | BONVIVANI (@bonvivani)

Máte obľúbenú reštauráciu?

Do reštaurácii veľmi nechodím, nemám na to rozpočet. Ale ak ma bude chcieť niekto pozvať, tak pokojne dám kontakt. 🙂 Ideálne aj s deťmi, máme radi dobré jedlo.

Riešite nejako udržateľnosť a ekológiu v kuchyni, pri tvorbe odpadu, výbere surovín a podobne?

Riešim to tak samovoľne. Tak to má byť, je to prirodzené. Všetko vždy zužitkujeme, nič nevyhadzujeme. Každá dobrá kuchárka má nielen dobre variť, ale aj hospodáriť. Inak to nie je ono.

Odkiaľ beriete inšpiráciu na vaše recepty?

Ja som od malička „šprt“. Takže veľa čítam, vnímam, študujem a pozorujem. Chcem robiť veci najlepšie, ako sa dá. Takže, keď idem publikovať nejaký nový recept, tak si ho pre istotu skontrolujem v cca 300 kuchárskych knihách, čo mám. Vždy chcem vysvetliť ten najlepší možný postup ako dané jedlo pripraviť.

Prečítajte si: Zábava pre každého: 3 spoločenské hry pre celú rodinu

Aké máte s Bonviváni plány do budúcnosti?

Bonviváni sú moje tretie dieťa. Nikdy sa ich nevzdám a neopustím. Budem sa im venovať s láskou naďalej. Boli ťažké časy, kedy chceli odo mňa Bonvivánov ako úspešný web odkúpiť. Ale nie, nikdy! 🙂 Chcem, aby posolstvo a bonvivánske recepty ostali v povedomí ľudí, ako dlho sa len bude dať. Záleží mi na tom. Chcem vydať knihu a učiť deti ako variť, mať kurzy varenia, predať ďalej svoje vedomosti, aby tu posolstvo ostalo aj po mne.

Vediete k vareniu aj vaše deti?

Samozrejme! Včera mi môj Andrejko zahlásil že: ,,Mami, mám pre teba darček na Vianoce. Nevydržím to, tak ti to musím povedať. Viem, že nemáš rada dostávať blbiny, tak ti urobím creme brulee v mojej verzii.“ Mimochodom, má 12 rokov. Učím deti nielen recepty, ale aj prístup k jedlu, ako si vážiť suroviny. A som na nich hrdá, že ich to baví.

Prečo nerobíte spolupráce? Nakoľko máte veľa sledovateľov a určite by ste si svojim blogom vedeli získať veľké spolupráce.

Lebo nie som biznisman. 🙂 Neovládam tieto marketingové „handlovačky“ a párkrát som sa popálila, keď ma niekto podviedol. Takže radšej sa sústredím na to, aby mali Bonviváni kvalitný obsah, než si niekde fotiť selifie so šampónikom a podobne. Nie, že by som to odsudzovala , každý sa nejako musíme živiť, ale ja v tom asi nie som dobrá.

Poviete nám prosím niečo ohľadom finančného podvodu, ktorého ste sa stali súčasťou? Ako je to momentálne teraz, rieši to nejako polícia, je nejaká šanca, že sa vám podarí peniaze získať späť? Čo by ste poradili ľuďom, ako sa vyhnúť finančnému podvodu?

Nebolo to príjemné. Bol to nejaký finančný podvod cez internet. Polícia sa vyjadrila, že už peniaze neuvidím a ok, akceptujem. Skôr som chcela varovať iných ľudí, aby nenaleteli ako ja.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa EMILIA | BONVIVANI (@bonvivani)

Aké by ste dali rady začínajúcim foodblogerom?

Byť svoj, autentický. To je najviac. Nesnažiť sa nikoho napodobňovať. Sústrediť sa hlavne na kvalitný obsah, skôr než na kvantitu. Stále sa učiť, vzdelávať, počúvať a vnímať ľudí okolo. Robiť to zo srdca, nie pre slávu. 🙂

 

Zdroj foto: osobný archív Emílie Gondorovej

Zanechaj nám svoj komentár