Začnite písať

ROZHOVORY ZDRAVIE

Iveta Henzelyová má k čarovným bylinkám už odmalička veľmi blízko

Naši predkovia verili, že bylinky z podtatranských dolín majú veľkú moc. Dokonca silnejšiu, než tie kvitnúce na lúke. Extrémne podmienky, v ktorých rástli, z nich robili najdôležitejšie ingrediencie na výrobu olejov, mastí a prísad do liečivých nápojov. O bylinkách, o láske k nim a o ich nesmiernej vzácnosti nám viac prezradí Iveta Henzelyová, ktorá bylinkám skutočne rozumie a vo svojej škole vedie ľudí k spoznávaniu liečivých rastlín, ale aj k ich využívaniu v bežnom živote.

Bylinková Škola Matky Zeme

Konope bojuje proti stresu, rozmarín upokojí, žihľava detoxikuje, medovka odbúra strach a harmanček uľaví pri bolesti brucha. A to ani zďaleka nie je všetko, čo bylinky dokážu. O tom, že majú skutočne liečivú moc, vás rada presvedčí aj Iveta Henzelyová.

Zdroj foto: archív Iveta Henzelyová

Ako ste sa dostali k bylinkám? Alebo bylinky prišli za vami?

S bylinkami žijem od mala. Prázdninovali sme s bratom v Slovenskom raji. Bolo pre nás samozrejmé, že sme zbierali liečivé rastliny. Celé dni sme trávili na lúkach, v lese, pri Hornáde. V našej rodine sme pili v lete iba bylinkové čaje z čerstvých rastlín. Stará mama do varenia pridávala bylinky, keď sme prechladli. Naparovala nás nad voňavým harmančekom. V našej chate bolo stále cítiť materinu dúšku.

Kde ste získavali informácie o sile a účinkoch byliniek? Asi ste sa k nim nedostávali ľahko.

O rastlinách som sa učila z kníh, neskôr z internetu. Kupovala som všetky knihy, ktoré vychádzali o botanike, prírode, herbáre, príručky pestovania rastlín. Keďže u nás neexistuje odborné vzdelávanie v oblasti fytoterapie, okrem farmaceutických a lekárskej fakúlt, dodnes študujem samostatne v niekoľkých jazykoch. Zaujímam sa nielen o rastliny, ale aj o filozofiu, dejiny, ekológiu, etnobotaniku, kvantové vedy.

Akým spôsobom je možné využiť liečivú silu rastlín?

Liečivé rastliny sú súčasťou nášho života v tak obrovskej miere, že si to ani nedokážeme predstaviť. Nie je to len náš najprirodzenejší spôsob ako si udržať alebo prinavrátiť zdravie, ale sú tiež súčasťou našej potravy, oblečenia a predmetov dennej potreby. Zvykli sme si vidieť rastliny len ako materiálne telá, pozeráme sa ne len ako na veci. Sú však oveľa viac. Bez rastlín by neexistoval život na planéte, atmosféra by bola nedýchateľná, žiadne živé bytosti by sa tu nenachádzali. Najväčším zázrakom na Zemi je fotosyntéza, kedy rastliny menia svetlo na hmotu. Všetko, na čo sa dnes pozeráme, čo je okolo nás, existuje len vďaka rastlinám.

Zdroj foto: Pexels_Autor fotky PhotoMIX Company

Aké problémy bylinkami vyliečime? 

Rastliny môžeme použiť na liečbu všetkých orgánov, na ochorenia vnútorné i na ochorenia kože, na autoimunitné ochorenia i na tzv. civilizačné ochorenia. Na liečbu akútnych i chronických ochorení. Liečime nimi poranenia, ľahšie popáleniny, problémy pohybového aparátu. Sú vhodné aj na liečbu menej závažných psychických problémov. Najlepšie je však využívať liečivú silu rastlín preventívne, na udržanie dobrého zdravotného stavu.

Kedy ste sa rozhodli založiť si svoju školu?

Bylinkovú školu Matky Zeme som založila pred 25 rokmi. Vnímala som stále väčší záujem o liečivé rastliny a prírodnú medicínu. Menšie semináre a workshopy sa rozrástli do pravidelne organizovaných prezenčných i online seminárov. Bylinková škola sa stala najväčším projektom vzdelávania o liečivých rastlinách pre verejnosť.

Prečítajte si: 5 tipov, ako vybrať prírodnú kozmetiku pre vaše bábätko

Čo je cieľom vzdelávania?

Poslaním Bylinkovej školy je vrátiť poznanie o liečivých rastlinách čo najväčšiemu počtu ľudí. Čím viac budeme využívať ich silu, čím pevnejší kontakt s nimi nadviažeme, tým viac sa náš život zlepší, tým viac sa zlepšíme my sami. Rastliny nás liečia nielen na hmotnej úrovni, ale aj na úrovni duševnej. Vytvárajú liečivé prostredie, ktoré je každému k dispozícii. Príroda je našou najlepšou liečiteľkou. Poskytuje všetko, čo potrebujeme na život v zdraví a šťastí. Chceme predstaviť rastliny ako živé, inteligentné a duchovné bytosti. Ako bytosti, ktoré sa môžu stať súčasťou nášho života, môžu nás učiť, viesť, liečiť, chrániť a tešiť. Snažíme sa zmeniť pohľad na živú prírodu a ukázať, že človek a príroda sú jedno. Rastliny a človek sú súčasťou zeme a univerza.

Komu je vzdelávanie určené?

Vzdelávanie je určené každému, kto sa zaujíma o svoje zdravie a o prírodné spôsoby liečby. Ten, kto chce pochopiť príčinu svojho ochorenia, kto chce zobrať svoje zdravie do vlastných rúk, je u nás na správnom mieste. Študenti sa naučia nielen o liečivých vlastnostiach rastlín, ale aj o fungovaní ľudského tela. Spájame široké znalosti z oblasti fytoterapie, čínskej medicíny, astrológie, kabaly, etikoterapie, psychosomatiky, správneho stravovania a životného štýlu. Do našej školy prichádzajú úplní začiatočníci, ale aj tí, ktorí už majú prax v používaní liečivých rastlín. Často prichádzajú rodičia s deťmi, čomu sa veľmi tešíme.

Prichádza jeseň, pomôžme budúcim mamičkám a deťom, aby toto ročné obdobie lepšie zvládli

Krásne farebné jesenné počasie a babie leto má asi každý rád, no jeseň vie byť aj poriadne nepríjemná. Charakteristická je aj návratom detí do kolektívov, sychravými a upršanými dňami, či studenými ránami. A často je práve jeseň veľmi náročné obdobie na nedostatok energie. Iveta Henzelyová nám poradí, čo robiť, aby si nastávajúce mamičky a maminky s malými deťmi užili jeseň v plnej sile.

Ako sa pripraviť na jeseň?

Aby naše deti zvládli jeseň i zimu bez zdravotných problémov, musíme na to myslieť celý rok. Mali by sme posilňovať ich imunitu od začiatku jari i počas leta. Mali by sme myslieť na to, že nestačí podávať bylinkový čaj. Je potrebná zmena životného štýlu, stravovania a hlavne myslenia. Odporúčania na liečivé bylinky musia tiež zohľadňovať, či ide o nastávajúcu mamičku alebo mamičku, ktorá dojčí. Určite je tiež potrebné dávať pozor na vek a celkovú konštitúciu dieťatka. Nasledujúce odporúčania sú preto len všeobecné, ale určite postačia ako prvá pomoc pri bežných zdravotných ťažkostiach.

Prečítajte si: Popôrodné zdravie žien je mimoriadne dôležité. Signály netreba podceňovať

Aké bylinky sú vhodné pre nastávajúce mamy?

Budúce mamičky môžu užívať bylinkový čaj z medovky pri nervozite, či nespavosti. Na ranné nevoľnosti zaberá zázvor, mäta a chryzantéma jedlá. Pri nachladnutí šípky, skorocel, harmanček a lipa. Čaje z jednotlivých rastlín alebo zmesí by sa mali piť krátkodobo a neprekračovať odporúčané dávkovanie.

Ktoré z byliniek pomáhajú deťom?

Pri prvých príznakoch respiračných ochorení malých detí môžeme použiť bylinkové čaje z harmančeka, materinej dúšky, lipy, skorocelu, tymiánu alebo odvar zo šípok. Používame esenciálne oleje ako eukalyptus, tymián, jedľa, cyprus a levanduľa. Riedenými esenciálnymi olejmi masírujeme chrbátik a chodidlá, natierame hrudník a môžeme ich pridávať aj do kúpeľa. Kúpele robíme napríklad z týchto byliniek… Baza čierna, medovka, repík, nechtík, tymián, či materina dúška.

Zdroj foto: Pexels_Autor fotky Nadi Lindsay

Najčastejšou príčinou opuchnutých nôh sú vysoké letné teploty. Ale mnohé z nastávajúcich mamičiek majú tento problém aj na jeseň. Ktoré bylinky sú vhodné na úľavu od „ťažkých“ nôh?

Na opuchy nôh v tehotenstve sa môže užívať koreň púpavy, žihľava, vres, breza, komonica lekárska. Robíme si čaje z jednotlivých rastlín alebo ich miešame do zmesí. Napríklad pomiešame 40 g listov brezy, 30 g vresu a 30 g komonice. Jednu polievkovú lyžičku zmesi zalejeme 200 ml vriacej vody a 10 minút necháme lúhovať. Potom precedíme a pijeme trikrát denne medzi jedlami.

Nadmerné potenie, ktoré tehotenstvo a dojčenie často sprevádza, je aktuálne v každom ročnom období. Je možné potenie bylinkami zmierniť?

Na potenie zaberá vlažný šalviový čaj, ale tehotné šalviu používať nesmú. V horúčavách je potrebné vyhýbať sa priamemu slnečnému žiareniu, piť dostatok tekutín a ovocných domácich limonád. Pripravte si jednu takú osviežujúcu podľa tohto receptu. Do vody nakrájame jeden citrón, pridáme medovku alebo listy a kvety sedmokrásky, mätu a hrsť bobuľového ovocia alebo rakytníka. Necháme zmes odstáť hodinu až dve a pijeme počas dňa.

Leto je obdobím črevných viróz, na ktoré sú zvlášť malé deti viac náchylné. S virózami tohto druhu sa však môžeme stretnúť aj pri zmene stravovacích návykov, napríklad pri nástupe detí do školských zariadení. Dá sa proti črevným virózam bojovať aj preventívne?

Prevencia zažívacích problémov malých detí je absolútne primárnym spôsobom ako udržať deti zdravé. Počas celého roka by deti nemali konzumovať nadmerné množstvá sladkostí, ani sladkých, priemyselne vyrábaných limonád. A rýchle stravovanie a polotovary sú pre detský organizmus doslova zničujúce. Druhá mimoriadne dôležitá podmienka zdravia detí je bezpečné a pokojné rodinné prostredie, dostatok spánku a oddychu. Z rastlín, ktoré môžeme preventívne podávať je vhodný fenikel, koreň púpavy, koreň čakanky, harmanček, repík, nechtík, sladké drievko, nátržník husí a nátržník strieborný, medovka, skorocel, ako aj list jahody.

Ktoré bylinky môžeme využiť aj hneď po narodení detí?  

Do prvých kúpeľov môžeme pridávať nálev z harmančeka, medovky, skorocelu, materinej dúšky, lipkavca syridlového, brezových listov, či vresu. Hrsť rastlín zalejeme litrom vriacej vody, necháme 15 minút odstáť a precedíme do vaničky. Každé dieťatko je iné, preto najprv opatrne skúšame reakciu na jednotlivé rastliny, potom pridávame ďalšie.

Výdatný spánok je prospešný pre deti aj dospelých. Existujú bylinky, ktoré uľahčujú zaspávanie alebo na spánok priaznivo pôsobia?

Aj tu musíme rozlišovať, či ide o dieťa alebo o dospelú osobu. Deťom stačí teplé mlieko s medom, čaj z harmančeka alebo medovky. Dospelí môžu užívať valeriánu lekársku v podobe tinktúry alebo čaj z chmeľových šištíc, ľubovníka, marinky vonnej a levandule. Vhodné sú aj esenciálne oleje z levandule, majoránky, myrhy a bergamotu.

Bylinky sú bytosti s dušou

Ak budete bylinkám načúvať, môžu vám pomáhať a chrániť vás. Keď sa budete najbližšie prechádzať prírodou, obdivujte ich krásu, rôznorodosť, vôňu a dokonalosť. Aj vďaka rastlinkám, ktoré nám dávajú kyslík, môžete nájsť harmóniu a upokojiť svoj emocionálny stav.

Zdroj titulná foto: Pexels_Autor fotky Sergei Starostin

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár