Začnite písať

AKČNÉ TIPY zaujímavosti

Kanasta: Pravidlá a stratégia tejto populárnej kartovej hry

Hrali ste už niekedy kartovú kru Kanasta? Táto hra kombinujúca šťastie a stratégiu patrí medzi najobľúbenejšie kartové hry po celom svete. V tomto článku sa pozrieme na pravidlá Kanasty a niektoré základné stratégie, ktoré vám pomôžu stať sa úspešným hráčom.

Kanasta sa hrá s dvojicami hráčov, so štyrmi sadami francúzskych kariet  (108 kariet).

Pravidlá Kanasty

Cieľ hry

Cieľom Kanasty je získať čo najviac bodov tým, že tvoríte kombinácie kariet, ktoré sa nazývajú „meldy,“ a ukladáte ich na stôl.

Karty a ich hodnoty:

  • Kanasta sa hrá s dvoma kompletmi kariet, teda potrebujete 108 kariet. Karty majú nasledujúce hodnoty:
    • A, K, Q, J, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 majú hodnotu 5 bodov.
    • Joker (nazývaný aj „wild card“) má hodnotu 50 bodov.
    • 2 aces sú „divoké karty“ a majú hodnotu 20 bodov.

Základné pravidlá hry:

  1. Rozdeľovanie kariet: Na začiatku hry sa každému hráčovi rozdá 15 kariet.
  2. Knižky a meldy: Cieľom je vytvoriť meldy. Meldy sú skupiny kariet rovnakej hodnoty (napr. 4 karty 7). Knižky sú meldy s minimálne 7 kartami.
  3. Prvý meld: Každý hráč musí vytvoriť prvý meld vo svojom ťahu, ktorý má minimálne 50 bodov. Toto je povinný krok.
  4. Zahájenie hry: Hráč, ktorý vytvorí prvý meld, otvorí hru, a jeho partner pokračuje vo svojom ťahu. Hráči potom na konci svojho ťahu ťahajú karty z balíčka.
  5. Joker a 2 asy: Keď je Joker alebo 2 esa v meldoch, sú tieto karty „uzamknuté“ a nemôžu byť odstránené z meldov. Môžu byť len nahradené inými kartami.
  6. Koniec hry: Hra končí, keď jeden z hráčov vyčerpá svoje karty, alebo keď sa hrá určitý počet kôl. Po skončení hry sa boduje.

Prečítajte si: Zdravá a rýchla desiata: 10 akčných tipov, čo pripraviť deťom do školy pod zub

Bodovanie:

  • Knižka: Za každú knižku hráč alebo tím získava 100 bodov.
  • Hodnoty kariet: Karty od A do 8 majú hodnotu 5 bodov, karty 9 až K majú hodnotu 10 bodov, Joker a 2 esa majú hodnotu 50 bodov.
  • Hlavný meld: Hráč alebo tím, ktorý vytvorí hlavný meld (meld z rovnakej hodnoty kariet, ako je hodnota karty na vrchu balíčka), získa dodatočných 100 bodov.

Zdroj Pexels, Autor Akshay Anand

Stratégie Kanasty:

  1. Vytvorte meld čo najskôr: Vytvorenie prvých meldov je kľúčové. Potrebujete aspoň 50 bodov na otvorenie hry, a čím skôr vytvoríte meld, tým skôr môžete začať bodovať.
  2. Ovládnite kontrolu nad balíčkom: V Kanaste je veľmi dôležité, aby ste mali kontrolu nad balíčkom. To znamená, že by ste mali zvážiť, kedy ťaháte nové karty a kedy dávate svojim súperom príležitosť.
  3. Myslite na bezpečnosť svojich meldov: Karty, ktoré sú súčasťou meldov, sú relatívne bezpečné pred tým, ako boli otvorené. Je preto dôležité, aby ste mali dobre premyslený plán na otvorenie meldov až vtedy, keď budete mať dostatočnú kontrolu nad balíčkom.
  4. Budujte meldy viacnásobne: Vytvorenie viacnásobných meldov (napr. dva meldy 7 a dva meldy Q) vám umožní získavať viac bodov.
  5. Pamätajte na divoké karty: Jokery a 2 esa sú vzácne a dôležité. Použite ich múdro a premýšľajte o tom, ktoré meldy chcete uzamknúť.
  6. Komunikujte so svojím partnerom: Hra Kanasta je často hraná v tímoch, a tak je komunikácia s partnerom kľúčová. Musíte vedieť, aké karty má váš partner a aké meldy snažíte vytvoriť.

Kanasta je zábavnou výzvou, ktorá spája šťastie s taktickými rozhodnutiami. Hranie tejto hry môže byť skvelým spôsobom, ako stráviť čas s priateľmi a rodinou. Takže vezmite svoje karty a zábava môže začať!

 

Zdroj foto: Pexels

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár