Začnite písať

ZDRAVIE

Každé dieťa si zaslúži krásne detstvo

Život je krásny, ale občas nadelí niekomu toho ťažkého aj viac, než dokáže na svojich pleciach uniesť. S láskou a pokorou však prijímame svoj príbeh. Bojujeme a nevzdávame sa, pretože život je dar.

Prijať pomoc, nie je hriech. Požiadať o ňu je však náročné. Najskôr pre strach, čo povedia ostatní a potom pre zúfalstvo, že sa nedokážeme o seba postarať sami. Našťastie je medzi nami nekonečno empatických ľudí plných pochopenia, ktorým nie sú druhí ľahostajní. A takto vznikla aj zbierka pre ťažko skúšanú rodinu, ktorej môžete pomôcť svojou troškou aj vy.

Príbeh jednej rodiny

Rodina pani Ľuboslavy žije v obci Ludrová pri Ružomberku. Manželia, dcéra a vnuk bývajú v dome, ktorý vďaka nedostatku peňazí, a teda možnosti rekonštrukcie, nie je už na život práve najvhodnejší. Ľubka má mnoho zdravotných problémov a čaká ju v poradí už šiesta operácia. Napriek svojmu zdravotnému stavu však v prvom rade pomáha svojim najbližším. Zo všetkých síl sa stará o onkologicky chorú dcéru a štvorročného vnúčika. Vnuk Marek trpí respiračnou a srdcovou arytmiou, má Aspergerov syndróm, úzkostné záchvaty a časté poruchy prijímania stravy. Ľubkin manžel má kardiostimulátor, preto manželke veľmi pomôcť nemôže. Obaja manželia sú na invalidnom dôchodku a zamestnaný nie je nikto z členov rodiny. Doma je tak žalostne málo peňazí a cestovanie za doktormi, či kúrenie pomaly už aj sedem mesiacov v roku, si vyžadujú oveľa vyšší príjem.

Zbierka pre pomoc rodine v núdzi

Zbierku pre rodinu, ktorá potrebuje finančnú pomoc, založila Mária. Mladá vnímavá žena, ktorá chce svet urobiť lepším miestom pre každého a má srdce na pravom mieste. S Ľuboslavou Hufkovou, ktorej Mária zbierku zorganizovala, sme sa spojili osobne, aby nám porozprávala viac.

Sme ľudia, buďme k sebe ľudskí

Na fundraisingovej platforme, aktuálne prebieha finančná zbierka pre rodinu pani Ľuboslavy, ktorá zúfalo peniaze potrebuje. Zdravotne sa vskutku necíti dobre, ale vie, že sa musí o svojich blízkych postarať. Momentálne sa však ocitla v situácii, kedy netuší ako ďalej. Nestále počasie ich prinútilo kúriť v chladnom neizolovanom kamennom dome viac ako 7 mesiacov v roku.

Viete, my dospelí nejako vydržíme, ale môj vnúčik Marek potrebuje vďaka respiračnej arytmii iné podmienky. Chlad mu nerobí dobre.

Akými zdravotnými problémami trpí váš vnuk?

Vnúčik má 4 roky a trpí podvýživou. Tá je spojená s Aspergerovým syndrónom, ktorý mu diagnostikovali. Pri úzkostných stavoch, ktoré často máva, zvykne veľa plakať a vtedy len veľmi ťažko prijíma potravu. Občas je schopný vypiť len glukózový čaj, no ten je veľmi drahý. Ako celkovo všetka tá špeciálna strava, bez ktorej by nemohol prežiť.

Prečítajte si: Monika Bestvina Juranová napísala čarovné a Liečivé rozprávky pre rodičov a deti

Váš vnuk má 4 roky, ale len slabých 13 kilogramov. Ako sa to prejavuje na jeho fungovaní?

Je veľmi slabý, čo však spôsobuje aj zistená srdcová arytmia. Tiež mu nedovolí naplno sa ako zdravé malé dieťa vyšantiť a život si užívať plnohodnotne. Okrem toho vďaka všetkým týmto sprievodným zdravotným problémom, ešte vždy používa plienky, čo je tiež mimoriadne vysoká finančná položka.

Nesprávna funkčnosť srdca a slabosť zrejme Marekovi veľmi nedovolia stáť na nohách a samostatne sa presúvať. Ako riešite vychádzky von?

S veľkými ťažkosťami. Sám toho naozaj málo prejde, hoci by veľmi rád. Na rukách ho stále nosiť nemôžem, a tak často zostáva iba doma, pretože do kočíka sa už nezmestí. Radi by sme mu z vyzbieraných peňazí kúpili taký kočík – vozík pre zdravotne ťažko postihnutých, aby mohol ako každé zvedavé dieťa spoznávať krásy prírody a bežný život. Moja dcéra má onkologickú diagnózu, preto mi s ním pomôcť veľmi nedokáže a je slobodná mamička, takže z druhej strany tiež pomoc nemáme.

Najviac zo všetkého ale potrebujete pomôcť s vykúrením Marekovej izby, pretože by kvôli respiračnej arytmii nemal dýchať studený vzduch. Pec, ktorú máte v dome na vykúrenie všetkých izieb nestačí? 

Bohužiaľ nie. Je potrebné kúrenie pre Mareka zabezpečiť inak. Aj keď do pece naložíme, už nad ránom je vyhasnuté a vnúčik by sa mal zobúdzať, a aj cez deň pobudnúť, v inom a vhodnejšom prostredí. Zmeniť to bez pomoci druhých nedokážeme.

Časté návštevy nemocníc sú psychicky aj finančne náročné

Vnuk pani Ľubky trpí Aspergerovým syndrómom a pravidelne musí kvôli svojej diagnóze navštevovať nemocnicu v Žiline. Je možné poslať po neho sanitku, no v nej sa preváža s ďalšími ľuďmi, aby bola na prevoz plne využitá. Ale Aspergerov syndróm na pacienta vplýva najmä výrazným narušením v oblasti sociálnej interakcie, komunikácie a emocionálne neprimeraným správaním. Preprava v sanitke, preplnenej cudzími ľudí, na Mareka nepôsobí práve najlepšie. Prichádza tak do úvahy osobné vozidlo, kde sa náklady na prepravu za doktormi zvyšujú. Nehovoriac o ďalších návštevách v kardio ambulancii v Prešove, a takto by sme mohli pokračovať aj ďalej.

Každé dieťa má nárok na krásne detstvo

Vďaka vašej finančnej pomoci bezbrannému, ťažko zdravotne postihnutému dieťaťu, a rovnako aj všetkým členom rodiny pani Ľubky, urobíte aj vy tento svet krajším. Doprajete malému Marekovi vykúrenú izbu, možnosť zabezpečiť nevyhnutnú zdravotnú starostlivosť spojenú s prevozmi k lekárom, s nákupom liekov, ale aj špeciálnej výživy, či na zakúpenie špeciálneho vozíka na vychádzky po okolí. A ak zostane ešte aj na hračky pre vývoj Marekovej motoriky, zažije malé chlapčiatko aspoň kúsok toho krásneho detstva, ktoré si zaslúži.

„Nezneužívame sociálny systém, ani neklameme. Bohužiaľ, náš život nie je vymyslený. Je skutočný a ťažký.“

Pomôcť rodine, ktorá to naozaj potrebuje, môžete aj vy. Všetky informácie nájdete tu.

Prečítajte si: Úzkostné poruchy u detí: Čo musíte vedieť a ako im pomôcť

Zdroj titulná foto: Pexels_Autor fotky Puwadon Sang-ngern

Zdroj foto: archív Ľuboslava Hufková

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár