Začnite písať

Uncategorized

Kniha pre malých hrdinov: Zázračný domček – miesto, kde sa všetci cítia v bezpečí

„Podporme naše deti v ceste za novými skúsenosťami a pomôžme im prekonať emočne náročné situácie“ – to je motto Márie Balážovej, ktorá stojí za knihou pre deti s názvom Zázračný domček. 

V rozhovore nám prezradila:

  • kedy začala písať,
  • ako vznikol nápad napísať knihu,
  • pre koho je jej kniha určená,
  • aké sú prvé ohlas yna knihu.

Všetko v našom živote je raz prvýkrát. A s tým súvisí aj obava a strach z nového a nepoznaného. To, čo je pre nás dospelých často už banalitou, je pre naše deti obrovskou výzvou a vykročením do neznáma. Majú z toho obavy a vhodná motivácia a vysvetlenie im cestu za poznaním veľmi uľahčí. A práve preto vzniká kniha Zázračný domček – miesto plné bezpečia, pochopenia a istoty.

Kedy si sa začala venovať písaniu?

Aktívne píšem, vlastne, celý život, no stále som mala pocit, že som ešte nedozrela. Viac ako 10 rokov som pôsobila v redakciách viacerých slovenských médií a rovnaký čas ma môj manžel prehováral, aby som napísala knihu (úsmev). Až čas, poznanie, skúsenosti mamy a život, ma vrátili tam, kde som začínala – k básňam.

Mala si už predtým sen napísať knihu alebo myšlienka vznikla spontánne?

Už 8 rokov som mama výnimočného syna, ktorý mi ukázal svet inými očami. A práve vďaka nemu, vo mne dozrela túžba, dať podobu knižke, ktorá bude všetky detičky sprevádzať na ceste za dobrodružstvami, ktoré na nich v živote čakajú. Pretože motivácia a podpora rodiča je to, čo každé dieťa veľmi potrebuje. Do Zázračného domčeka som vložila veľký kus seba, svojich skúseností a pocitov.

O čom je tvoja kniha a pre koho je určená?

V pripravovanej knihe Zázračný domček nájdete 12 básničiek v zaujímavej, veršovanej podobe, doplnené krásnymi obrázkami, ktoré priblížia vášmu dieťatku zážitky a situácie, ktoré sú v jeho živote nové, a na prvé počutie či pomyslenie sa ich možno obáva.

Vďaka našim básničkám, sa môžete spoločne s dieťatkom naučiť zvládať ranné vstávanie, večerné uspávanie, prechod do vlastnej izbičky, príchod súrodenca či nástup do škôlky. Tak isto ho namotivujete, ako zdravo jesť, zbaviť sa plienky, čistiť si zúbky a zdvorilo sa správať. Knižka učí dieťa vnímať aj našu inakosť, jedinečnosť a riešiť detské výzvy, ako sú strach či hádky.

Zázračný domček je vhodný pre detičky od 1 do 4 rokov pretože ho najprv môžu vnímať cez farebné ilustrácie. Neskôr aj pomocou textu čítaného rodičom a nakoniec si básničky, vďaka veľkému písmu, vedia poľahky už aj sami prečítať. A z reakcií vidíme, že si na jeho stranách nájdu veľa krásneho aj dospelí.

Ako dlho knižka vznikala?

Po napísaní som veľmi dlho uvažovala nad ilustrátorkou. Plne som si uvedomovala, že v detskej knihe sú veľmi dôležité práve obrázky. A chcela som aby súznili s textom a aj mojou dušou. A to nie je ľahká a rýchla cesta… Tá moja trvala dva roky. Na dobré sa čaká. No keď vystúpite zo svojej komfortnej zóny, a oslovíte s malou dušičkou umelca, o ktorom si nedovolíte ani dúfať, že odpovie ÁNO, začnú sa diať zázraky. S úsmevom na perách a so slzami šťastia v očiach. Knižku ilustrovala Lucy Santay Hudecová a.k.a Bumpkinova a reakcie na jej obrázky sú famózne.

Ako na knihu reagujú čitatelia?

Knižku, zatiaľ v pdf verzii alebo formou testovacích výtlačkov, držalo v rukách viacero mamičiek, autorov detských kníh i odborníkov (pedagógov, psychológov, učiteľov…). A reakcie sú úžasné. Kto ma pozná vie, že sa nerada chválim, a preto si o to viac vážim všetky ohlasy.

Veľmi ma, napríklad, potešila maminka Lenka, ktorá mi napísala, že s detičkami, ktoré nie sú veľkými fanúšikmi kníh, si knižku prezerali a čítali 2 hodiny. Pri reakciách od odborníkov ma teší, že v knihe našli a odčítali presne to, čo sme do nej chceli vložiť – pocit bezpečia, podpory a pochopenia pre všetky deti. A verím, že si v knižke nájdu krásne myšlienky, či spracujú svoje strachy z detstva, aj dospelí.

Čo považuješ za svoj doteraz najväčší úspech?

V súvislosti so Zázračným domčekom je pre mňa najväčším úspechom, že už teraz mi prichádzajú videá od mamičiek, v ktorých ich ratolesti recitujú moje básničky. Alebo mi nahrali, čo sa im na knižke najviac páči a ktorá básnička či ilustrácia im vyčarila úsmev na tvári.

To sú tie reakcie, ktoré nás neuveriteľne nabíjajú energiou a hrejú pri srdci. Toto je ten dôvod prečo vlastne Zázračný domček vzniká. A som vďačná za všetkých úžasných ľudí, ktorých mi domček do života vrátil alebo priviedol.

Čo plánuješ do budúcna?

Už počas krásnej spolupráce na tejto knihe, sme si s Lucy povedali, že nemôžeme skončiť pri jednej (úsmev). Preto je Zázračný domček vsadený do čarovnej Krajiny Neboj sa, v ktorej je toho na spoznávanie ešte veľa.

Kde ťa ľudia nájdu, resp. kde môžu podporiť tento projekt v rámci crowdfundingu?

Práve prebieha crowdfundingový predpredaj na AUTORII u šikovných dievčat z komunity Čo dokáže mama, ktorým ďakujem za vedenie a podporu. S ilustrátorkou Lucy sme pripravili, pre všetkých podporovateľov, ku knihe aj krásne limitované odmeny. A veľmi dúfame, že Zázračný domček uzrie svetlo sveta a podarí sa nám vytlačiť čo najviac kusov. Nech sa dostane už pred Vianocami, do mnohých detských ručičiek. A môžu si ho v objatí čítať so svojimi rodičmi.

Zanechaj nám svoj komentár