Začnite písať

AKČNÉ TIPY CHOROBY ZDRAVIE

Kolika u dojčiat: Príznaky, príčiny a spôsoby, ako pomôcť vášmu dieťaťu

Malé dieťa, najmä večer, prežíva ťažké chvíle. Neustále plače, krúti sa, zvierajú ho kŕče a jeho tvárička je červená. Napriek vašim snahám ho nosenie ani menšie zmeny polohy neupokoja a zaspí až po hodine alebo dvoch, ale väčšinou iba na krátku dobu. Nasledujúci deň sa zdá byť v poriadku – pije dobre, má normálnu stolicu. No, večer sa všetko vráti. Tieto symptómy sú typické pre koliku dojčiat. Toto trápenie môže postihnúť dieťa občas alebo pravidelne v určitých časoch počas dňa. O plne rozvinutej kolike hovoríme, ak tieto bolesti pretrvávajú aspoň tri hodiny denne, minimálne tri dni v týždni a trvajú najmenej tri týždne. Príčina koliky stále zostáva záhadou. Žiadne odchýlky v čreve alebo iných častiach tráviaceho traktu neboli potvrdené. Prvotná príčina sa zdá byť spojená s nezrelosťou nervového systému a špecifickým správaním dojčiat.

Výskyt koliky

Kolika postihuje od 10 do 35% dojčiat vo veku od 2. týždňa do 5. mesiaca života. Je častejšia u chlapcov, u detí, ktorých súrodenci trpeli kolikou v dojčenskom veku a tiež u nedojčených detí.

Faktory, ktoré prispievajú kolike

  1. Nesprávny spôsob kŕmenia: Nadmerne rýchle pitie mlieka, nesprávna poloha po kŕmení a nedostatočná koordinácia medzi pitím a prehĺtaním môžu spôsobiť, že dieťa prijme vzduch a má potom problémy s trávením.
  2. Nedostatočné odgrgnutie: Krátke držanie dieťaťa vo vzpriamenej polohe po kŕmení môže viesť k nahromadeniu plynu.
  3. Prekrmovanie: Príliš časté kŕmenie bez dostatočnej prestávky na spracovanie potravy môže zaťažiť tráviaci systém dieťaťa.
  4. Gastroezofagálny reflux: Toto ochorenie, ktoré zahŕňa spätný tok žalúdočnej kyseliny do pažeráka, môže sprevádzať koliku.
  5. Alergia na bielkovinu kravského mlieka: Toto je častejšie u umelo živených detí a môže spôsobiť nielen koliku, ale aj iné problémy, ako sú riedka stolica a kožné problémy.
  6. Napätie v rodine: Neskúsenosť rodičov, nedostatok spánku matky, fajčenie v prítomnosti dieťaťa a iné stresové faktory môžu ovplyvniť stav dieťaťa.

Prečítajte si: Reflux kyseliny u dojčiat: Príznaky, liečba a rady pre mamičky

Čo je pre koliku charakteristické?

Charakteristické pre koliku sú záchvaty intenzívneho a nepoddajného plaču, ktorého charakter sa líši od bežného plaču počas dňa. Dieťa je červené v tvári, v pästiach má stisnuté ruky a trpí nárazovými bolesťami v brušnej oblasti. Táto bolesť je často sprevádzaná napínaním sa a ťahaním nožičiek k bruchu, pričom vtedy dochádza k uvoľňovaniu plynov.

Záchvaty koliky prichádzajú náhle, a tak rýchlo, ako začali, tak aj končia, obvykle po vyprázdnení stolice a plynov. Niekedy môže dieťa mať ťažkosti s vyprázdňovaním.

Tieto epizódy sa častejšie vyskytujú v popoludňajších a večerných hodinách, ale nie vždy a nepravidelne. Kolika nezávisí od jedla alebo potreby prebaľovania. Dieťa neodmieta stravu, normálne priberá na váhe a lekárske vyšetrenia neodhaľujú žiadne významné odchýlky od normálneho zdravotného stavu.

Ako sa snažiť pomôcť svojmu dieťaťu

  • Je dôležité vylúčiť iné možné zdravotné problémy u dieťaťa.
  • Kŕmte dieťa včas, aby nedošlo k silnému vyhladovaniu, čo by mohlo spôsobiť nervozitu a rýchle hltanie jedla pri veľkom hlade. Pravidelne vymieňajte plienku a udržiavajte optimálnu teplotu v okolí dieťaťa.
  • Hudba s upokojujúcim rytmom a prihováranie sa dieťaťu môžu pomôcť zmierniť jeho nevoľnosť.
  • Snažte sa zmierniť svoje vlastné napätie a nájdite si čas na odpočinok. Pokojná a oddýchnutá matka je pre dieťa veľmi prospešná.
  • Je dôležité zachádzať s dieťaťom jemne a vyvarovať sa trhaním a nadmernému manipulovaniu s ním. Masírujte jemne bruško dieťaťa v smere hodinových ručičiek a opatrne cvičte s jeho nožičkami.
  • Rektálnu rúrku používajte len výnimočne.
  • Snažte sa minimalizovať potraviny, ktoré môžu zvyšovať tvorbu plynov, ako sú strukoviny, kaleráb a karfiol.
  • Ak máte dojča, u ktorého by sa mohlo jednať o alergiu na bielkovinu kravského mlieka, môžete zvážiť prechod na antialergické mlieko.
  • Niekedy môžu byť užitočné voľnopredajné lieky, ktoré pomáhajú uvoľňovať plyn. Pred použitím týchto liekov však vždy konzultujte s lekárom alebo lekárnikom.

Kedy ísť s dieťaťom ku lekárovi

Ak sa kolika spája s ďalšími príznakmi, ako sú zápcha, hnačka alebo vracanie, ak je dieťa nepokojné aj počas dňa, odmieta jedlo, alebo nepriberá na váhe, je dôležité konzultovať to s lekárom. Včasná lekárska starostlivosť môže pomôcť identifikovať prípadné závažné problémy a zabezpečiť vhodnú liečbu.

Máme pre vás aj ukážku cvikov, ktoré nájdete v tomto videu

 

 

Zdroj: Sprievodca detskými chorobami/ Mudr. Monika Antošová

 

 

 

 

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár