Začnite písať

RECEPTY

Letná sladká rozlúčka: Malinovo-čokoládový koláč

Spojenie kyslej chuti malín a horkastej chuti čokolády si vás podmaní už prvým sústom.

Letné prázdniny sa blížia ku koncu a s nimi odchádzajú aj slnečné dni plného dobrodružstva. Na rozlúčku si vychutnajte tento úžasný koláč Malinovo – čokoládový koláč. Tento koláč spája horkosť čokolády s osviežujúcou kyslosťou čerstvých malín. Je to dokonalý spôsob, ako zakončiť prázdniny plné radosti a zábavy. Oslávte spolu s deťmi tieto nezabudnuteľné letné chvíle a pripravte sa na návrat do školy s touto lahôdkou na tanieri.

Recept na Malinovo-čokoládový koláč

Čo budete potrebovať:

  • 130 gramov celozrnných keksíkov
  • Hŕstka mandlí (môžete ponechať aj so šupkou)
  • 70 gramov masla
  • 500 ml šľahačkovej smotany (s obsahom tuku 33%)
  • 125 gramov horkej čokolády (s minimálnym obsahom kakaa 55%)
  • 1 polievková lyžica medu
  • 1 väčšie vajce
  • 250 gramov malín
  • 1 polievková lyžica malinového džemu

Vedeli ste, že?

Čokoláda obsahuje chemickú látku nazývanú fenyletylamin, ktorá je prirodzeným stimulantom zlepšujúci náladu. Táto látka je považovaná za „lásku vo forme jedla“, pretože sa uvoľňuje v mozgu počas zamilovanosti. Takže, keď si vychutnáte čokoládový koláč, môžete pociťovať nielen chuťový, ale aj náladový pozitívny boost!

Postup prípravy:

  1. Predhrejte rúru na 180 stupňov.
  2. Pripravte celozrnný korpus:
    • Keksíky a mandle mixujte na prášok.
    • Pridajte rozpustené maslo a premiešajte, kým nedosiahnete konzistenciu mokrého piesku.
    • Túto zmes natlačte na dno a po bokoch formy a dajte piecť do predhriatej rúry na 8 minút.
  3. Pripravte čokoládovú vrstvu:
    • Do hrnca nalejte 250 ml smotany a priveďte ju k varu.
    • Vypnite sporák a pridajte nadrobno nalámanú horkú čokoládu a med
    • Miešajte, kým sa všetko dobre nerozpustí.
    • Rozšľahajte vajce so štipkou soli a postupne pridajte k čokoládovej zmesi, neustále miešajte. Táto zmes bude veľmi tekutá, ale nebojte sa, to je v poriadku.
    • Vylejte čokoládovú zmes na predpečený korpus a pečte v rúre 15-20 minút. Čas pečenia môže byť kratší, ak použijete väčšiu formu, pretože čokoládová vrstva bude tenšia.
  4. Nechajte koláč vychladnúť:
    • Po upečení nechajte koláč úplne vychladnúť.
  5. Pripravte malinovú vrstvu:
    • Ak používate mrazené maliny, nechajte ich rozmraziť a sceďte zbytočnú šťavu.
    • Povarte maliny a popučte ich vidličkou, do ktorých následne pridáte džem a med. Dôkladne premiešajte.
    • Rovnomerne rozotrite tuto malinovú zmes na vychladený koláč.
  6. Dokončite s vrstvou šľahačky a ozdobte podľa svojej predstavy:
    • Vyšľahajte zvyšnú smotanu do tuha, pridajte lyžicu práškového trstinového cukru a rovnomerne rozotrite na malinovú vrstvu.
    • Na vrch môžete pridať nastrúhanú čokoládu, ako dekoráciu a ozdobte čerstvými malinami.
  7. Nechajte zachladiť:
    • Dajte koláč do chladničky na 2-4 hodiny, ideálne celú noc, aby sa všetky chute dobre spojili a koláč pekne stuhol.

Prečítajte si:Taliansko-Grécka nátierka: Sušené rajčiny, feta a cesnak

Tak poďte si spolu so svojimi deťmi spraviť túto dobrôtku a spoločne si na nej pochutnajte. Dobrú chuť!

Kyslastá chuť malín a horkosť čokolády si vás ihneď získa.

 

Zdroj foto: Osobný zdroj redakcie

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár