Začnite písať

AKČNÉ TIPY RODIČOVSTVO

Nechutenstvo u detí: Prečo sa vyskytuje a ako ho zvládnuť?

Odmietavosť detí k jedlu, známa ako „nechutenstvo“, môže byť pre mnohých rodičov záhadným problémom. Avšak, je dôležité si uvedomiť, že nie vždy ide o nedostatok potravy alebo zdravotný problém. V skutočnosti, iba u približne 10 % detí je nechutenstvo spojené s chorobnými príčinami. Je dôležité rozlišovať nechutenstvo od prieberčivosti. Ak dieťa normálne rastie, je spokojné, aktívne a živé, pravdepodobne netrpí hladom a problém možno hľadať inde.

Kedy môže vzniknúť nechutenstvo

  1. Prechod z mliečnej na nemliečnu výživu: Prvým obdobím, kedy môže dieťa zažiť nechutenstvo, je prechod z mliečnej výživy na nemliečnu. Nová strava je niečo, čo dieťa nepozná a niekedy sa môže stať, že nové jedlá odmieta. Toto je normálna súčasť procesu učenia sa novým chutiam.
  2. Obdobie vzdoru: Druhým obdobím, kedy môže nechutenstvo nastať, je obdobie vzdoru. Deti v tomto veku môžu často odmietať jedlo ako formu protestu alebo nezávislosti. Je dôležité si uvedomiť, že takéto správanie je prechodné a nie je potrebné ho prehnaným spôsobom riešiť.
  3. Nástup do škôlky: Niekedy sa nechutenstvo môže objaviť aj pri nástupe do škôlky. Deti môžu cítiť, že ich rodičia majú veľké očakávania ohľadom jedla, a preto môžu jedlo odmietať ako formu protestu.

Úzkostné poruchy u detí: Čo musíte vedieť a ako im pomôcť

Chyby v stravovaní vedúce k nechutenstvu

Niektoré chyby v stravovaní môžu prispieť k rozvoju nechutenstva. Medzi tieto chyby patria:

  • Nútenie do jedla: Dieťa by sa nemalo nútiť do jedla. Jedlo by malo byť postavené pred dieťa, a ak ho nezje, môžete ho nechať tak, až príde samé a vyhladne.
  • Podávanie sladených nápojov medzi jedlom: Sladené nápoje môžu dieťa zasýtiť cukrom a znížiť jeho chuť k jedlu.
  • Chrumkanie drobností: Niektoré deti majú vždy niečo v ruke, ako sú rožteky, piškótky alebo kukuričné chrumky. Toto môže oslabiť ich chuť do jedla.
  • Odpútavanie pozornosti pri kŕmení: Dieťa by malo mať istý rituál pri jedení a kŕmenie by nemalo byť spojené s hraním alebo rozptyľovaním.
  • Porovnávanie s inými deťmi: Každé dieťa je jedinečné a nie každé musí zjesť rovnaké množstvo potravy. Porovnávanie s inými deťmi môže dieťa stresovať a ovplyvniť jeho chuť do jedla.
  • Nepravidelnosť v stravovaní: Pravidelný režim je pre deti dôležitý. Jedlo by sa malo podávať vždy v rovnakú hodinu.
Image by mdjaff on Freepik

Pohľad mamy a učiteľky v jednom alebo máme doma školáka

Čo môžete urobiť doma

  • Zabezpečte pravidelný režim a spôsob podávania jedla.
  • Nesľubujte dieťaťu žiadnu odmenu  za zjedené jedlo a ani ho nenapomínajte, ak jedlo nezje. Jedenie sa tak môže stať pre neho utrpením, a to veru nechcete.
  • Nedávajte dieťaťu jedlo k televízoru, počítaču alebo pri hocijakej hre a už vôbec nie ak plače, pretože jedlo v tej chvíli odmietne.
  • Dávajte dieťaťu malé porcie. Radšej nech si vypýta, ak si ešte bude prosiť viac. Veľké porcie môžu dieťa odradiť od jedla.
  • Pri novom jedle dieťaťu vysvetlite, prečo je dobré , a ako mu prospeje. Ak nechce jesť, nenúťte ho. Skúste mu ponúknuť dané jedlo v inej podobe alebo s inou prílohou o 2-3 týždne.
  • Za zjedené jedlo nesľubujte odmenu, ale ani ho nenapomínajte. Jedenie by nemalo byť pre dieťa utrpením.
  • Skúste pripraviť zaujímavý pokrm. Ozdobte ho hráškom, mrkvou alebo vytvorte z jedla tvary, ktoré budú pre dieťa atraktívne. Ak je to možné, jedzte všetci spolu ako rodina.
  • Medzi jedlom je dovolené ponúknuť zeleninu alebo resp. kúsok jablka, no vyvarujte sa sladeným nápojom.
  • Venujte pozornosť vlastným stravovacím návykom. Deti sa učia z našich príkladov, a ak budeme robiť jedlo príjemným zážitkom, bude to mať pozitívny vplyv na ich stravovacie návyky. Takže ak odchádzate od jedla, čítate alebo kritizujete jedlo, buďte si istý, že aj vaše dieťa bude robiť to isté!

Odmietanie stravy je zvyčajne prejav prirodzeného vzdoru. Dieťa tým chce niečo dosiahnuť, či už iné jedlo, sladkosť, alebo rozličné výhody. Vydržte, kým ho to prejde. Ak zistí, že vám to neprekáža, jeho správanie sa zmení.

 Kedy navštíviť lekára

  • Ak dieťa nerastie normálne, je bledé, unavené, má problémy so stolicou alebo pravidelne zvracia, je dôležité konzultovať situáciu s lekárom. Po vylúčení možných zdravotných problémov, ak nechutenstvo pretrváva, môže byť užitočná aj konzultácia so psychológom.

V závere, je dôležité si uvedomiť, že nechutenstvo u detí môže mať rôzne príčiny a riešenia. Je dôležité byť trpezlivým rodičom, podporovať pozitívny vzťah k jedlu a vytvárať z jedla príjemný a rodinný zážitok.

 

Zdroj: Sprievodca detskými chorobami/ Mudr. Monika Antošová

Zdroj foto: Freepik, Pexels

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár