Začnite písať

AKČNÉ TIPY RODIČOVSTVO zaujímavosti

Nenásytná húsenička od Erica Carlea: Učenie a radosť v jednej knihe

Kniha „Nenásytná húsenička“ od svetoznámeho autora Erica Carlea nie je len klasickou detskou knihou, ale aj vzácny vzdelávací nástroj pre najmladších čitateľov. Táto kniha nielenže privedie deti k počítaniu, farbám a tvarom, ale ponúka aj pohľad do života húsenice, ktorá sa postupne premení na krásneho motýľa. S jedinečnými kolážovými ilustráciami Erica Carlea a príbehom o raste a zmene sa stáva nezabudnuteľnou súčasťou detstva, ktorá bude deti inšpirovať a vzdelávať. Rodičia, táto kniha je nevyhnutným doplnkom knižnice vašich detí, pretože nielenže ponúka vzrušujúce dobrodružstvo, ale aj cenné učenie.

eric_photo

eric-carle.com

Eric Carle: Umelec farebných príbehov

Eric Carle, medzinárodne uznávaný americký autor a ilustrátor kníh pre najmenšie deti, sa narodil v roku 1929 v Syracuse, v štáte New York. Jeho životná cesta ho priviedla z Ameriky do Nemecka, kde získal vzdelanie a študoval na prestížnej umeleckej škole Akademie der bildenden Künste v Stuttgarte. Napriek tomu bolo vždy jeho snom vrátiť sa do krajiny jeho najšťastnejších spomienok z detstva – Ameriky.

Cesta Späť do Ameriky

V roku 1952, s pekným portfóliom a štyridsiatimi dolármi vo vrecku, sa Eric Carle vrátil do New Yorku. Tam rýchlo našiel prácu grafického dizajnéra v propagačnom oddelení The New York Times a neskôr sa stal umeleckým riaditeľom reklamnej agentúry.

Spolupráca s Billom Martinom Jr.

Jeho život zásadne zmenil jeden telefonát od uznávaného pedagóga a autora Billa Martina Jr., ktorý požiadal Erica Carlea, aby ilustroval príbeh, ktorý napísal. Výsledkom ich spolupráce bol klasický príbeh „Medveď hnedý, medveď hnedý, čo vidíš?“.

Jeho najväčší úspech je klasika detí po celom svete

Najväčším úspechom Erica Carlea je kniha „Nenásytná húsenička,“ ktorá od svojho prvého vydania v roku 1969 oslovila milióny detí po celom svete. Táto kniha bola preložená do viac, ako 62 jazykov a predalo sa takmer 50 miliónov výtlačkov. Získala rôzne ocenenia a bola adaptovaná aj pre televíziu. Je považovaná za jednu z najväčších detských klasík všetkých čias a jej príťažlivosť spočíva v posolstve nádeje pre deti, že môžu vyrásť a dosiahnuť veľké veci.

Výtvarný štýl Erica Carlea

Eric Carle je známy svojím výrazným umeleckým štýlom, ktorý používa techniku koláže pomocou ručne maľovaných papierov, ktoré strihá a vrství, aby vytvoril žiarivé a veselé obrazy. Jeho knihy majú nielen rozprávkovú hodnotu, ale obsahujú aj vzdelávacie témy, ako je počítanie, dni v týždni, jedlá a životné fázy motýľa.

Prečítajte si: 7 dôvodov, prečo deti klamú a najlepšie spôsoby, ako sa s tým vysporiadať

Jeho ocenenia a uznania

Eric Carleho dielo bolo ocenené rôznymi cenami a oceneniami, vrátane The New York Times Top 10 najlepších ilustrovaných kníh roka 1969, Deutscher Jugendbuchpreis v roku 1970 a mnohými ďalšími. Jeho knihy boli odporúčané ministrom školstva a čitateľmi z celého sveta.

Nadčasový prínos Erica Carlea

Eric Carle sa svojím jedinečným umením a príbehmi dotkol sŕdc generácií detí a stále pokračuje v tom, že prináša radosť a vzdelanie malým čitateľom po celom svete.

Edukačné využitie „Nenásytnej húseničky

Deti sa z knihy Erica Carlea môžu naučiť mnoho vecí. Kniha obsahuje vzdelávacie témy, ako je počítanie, dni v týždni, jedlá a životné fázy motýľa. Deti sa môžu tiež učiť rozpoznávať farby, tvary a textúry prostredníctvom jeho výrazných ilustrácií. Avšak kniha nepôsobí, ako didaktická, ale skôr poskytuje informácie diskrétne bez toho, aby si to deti uvedomovali. Toto je ideálne pre deti, pretože sa učia zábavným a neformálnym spôsobom.
dieťa si po prečítaní knižky osvojí tieto poznatky:
  1. Počítanie: Kniha obsahuje jednoduché počítanie, keď húsenička požiera rôzne predmety, ako sú jablká, hrušky a sladkosti, v konkrétnom počte. Týmto spôsobom môžu deti cvičiť základné počítacie schopnosti.
  2. Dni v Týždni: Húsenička požiera rôzne jedlá každý deň, a to od pondelka až po nedeľu. Knihou sa tak deti môžu naučiť dni v týždni.
  3. Farby: Ilustrácie Erica Carlea sú bohaté na rôzne farby. Deti môžu rozpoznávať a učiť sa základné farby prostredníctvom týchto jasných a farebných obrázkov.
  4. Tvary: Okrem farieb môžu deti rozpoznávať aj základné tvary objektov, ktoré húsenička zožerie, ako sú kruhy (jablká), obdĺžniky (hrušky) a ďalšie.
  5. Životný cyklus motýľa: Kniha ukazuje transformáciu húseničky na motýľa, čo je dôležitý životný cyklus a vzdelávacia téma pre deti. Deti sa môžu naučiť o tom, ako sa z húsenice stáva krásny motýľ.
  6. Jedlo: Kniha predstavuje rôzne druhy jedla, ktoré húsenička zožerie a tým nám pomáha spoznávať a učiť sa o rôznych druhoch potravín. Zároveň nás učí, prečo je dôležité zdravo jesť a aké môže mať nezdravé stravovanie negatívne dôsledky.
  7. Sebestačnosť: Hlavným posolstvom knihy je sebestačnosť. Deti sa môžu naučiť, že s vytrvalosťou a rastom môžu dosiahnuť svoje ciele a premeniť sa na niečo krásne.

 

Dôsledky nesprávneho stravovania, kvôli ktorým sa stala húsenička tučnou.

Dôsledky nesprávneho stravovania, kvôli ktorým sa stala húsenička tučnou.

Kniha „Nenásytná húsenička“ je ideálnym nástrojom pre vzdelávanie detí. Pomáha im rozvíjať základné zručnosti a vedomosti v zábavnej a interaktívnej forme, čo ju robí neodmysliteľnou súčasťou knižnice každej rodiny.

Prečo nesmie chýbať v žiadnej detskej knižnici ?

Kniha „Nenásytná húsenička“ by mala byť súčasťou knižnice každého dieťaťa a to z niekoľkých dôvodov.

  • Jej príbeh nesie posolstvo nádeje a rastu pre deti.
  •  Ukazuje, že aj z malého a nenásytného začiatku môže vyrásť niečo krásne a úžasné. To je dôležitá lekcia pre deti, ktoré sa učia o živote a svete okolo seba.
  • Okrem toho, kniha je vizuálny zážitok pre deti. Ilustrácie Erica Carlea sú jedinečné a veselé, čo priláka pozornosť detí a rozvíja ich umelecké vnímanie
  • Navyše, kniha je vhodná pre deti rôzneho veku a má dlhodobú hodnotu. Môže byť prečítaná viackrát, no vždy ponúkne niečo nové a vzrušujúce.

Nenásytná húsenička sa doslova prežiera stránkami knihy – a priamo do srdca vášho dieťaťa…“

Preto, ak zvažujete akú knihu kúpiť svojim deťom, tak im vyberte knižku „Nenásytná húsenička„. Poskytnete im tak nezabudnuteľný umelecký a vzdelávací zážitok, a zároveň im pomôžete vnímať svet s radosťou a nádejou. Nenásytná húsenička je viac než len kniha – je to cenný dar pre budúcnosť našich detí.

Ak vás táto knižka presvedčila, tak ju nájdete aj tu na tomto linku, kde si ju môžete rezervovať alebo rovno zakúpiť cez e-shop.

Nenásytná húsenička - Eric Carle, Zelený kocúr, 2012

 

 

Foto: osobný zdroj redakcie, eric-carle.com

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár