Začnite písať

RODIČOVSTVO Uncategorized

Nočné pomočovanie u detí: Ako ho zvládnuť ?

Nočné pomočovanie u detí je bežným problémom, s ktorým sa stretávajú mnohé mamičky. V tomto článku sa dozviete, prečo k nemu dochádza, a ako s ním správne narábať. Rozhodujúce je porozumieť príčinám nočného pomočovania, poznať obdobie, v ktorom je to normálne a komunikovať so svojím dieťaťom tak, aby sa cítilo podporené a najmä bezpečne.

Aké sú príčiny nočného pomočovania u detí

  • Genetické faktory

Sklon k nočnému pomočovaniu môže byť dedičný. Ak rodičia mali v detstve problémy s nočným pomočovaním, pravdepodobnosť, že to postihne aj ich potomkov, je vyššia.

  • Zrelosť močových ciest

Niektorým deťom sa vyvíjajú močové cesty pomalšie, čo môže spôsobiť nočné pomočovanie, kým sa úplne nevyvinú.

  • Psychologické aspekty

Stres, úzkosť alebo emocionálne problémy môžu mať vplyv na nočné pomočovanie. Deti môžu mať problémy so spaním v dôsledku obáv z nového prostredia, školských problémov alebo emocionálneho stresu.

  • Hormonálna nerovnováha

Hormonálne zmeny v tele dieťaťa môžu ovplyvniť produkciu moču a schopnosť udržať moč počas noci.

  • Fyzické faktory

Niektoré deti majú menšiu kapacitu močového mechúra, čo znamená, že sa možno rýchlejšie naplní a spôsobí nočné pomočovanie.

  • Nevyvinutá kontrola močenia

Deti niekedy nevedia rozpoznať potrebu močenia v noci alebo sa jednoducho zobudia, keď už močia.

  • Zlé návyky pred spaním

Konzumácia veľkého množstva tekutín tesne pred spaním zvyšuje riziko nočného pomočovania.

Image by Freepik

Kedy je nočné pomočovanie normálne

Nočné pomočovanie sa považuje za normálne v určitom vekovom rozpätí a to v nasledujúcom:

Predškolský vek

Deti vo veku 3 až 5 rokov často nemajú plnú kontrolu nad močením v noci, a preto je nočné pomočovanie bežné. V tomto predškolskom veku môžu deti mať občasné epizódy nočného pomočovania, pretože ich močový systém ešte nie je úplne zrelý a nemajú plnú kontrolu nad močením v noci.

Školský vek

Väčšina detí sa naučí udržať moč počas noci medzi 5. a 7. rokom. Niekedy však môžu mať občasné epizódy nočného pomočovania až do 10. alebo 12. roka. Aj, keď nočné pomočovanie u starších detí nie je tak bežné ako u malých detí, stále sa považuje za normálne, ak sa občas vyskytne. U starších detí môže nočné pomočovanie mať rôzne príčiny, vrátane emocionálnych stresov, zmien v živote dieťaťa alebo rodiny a môže byť aj dočasné. Je dôležité byť ohľaduplný a podporujúci voči starším deťom, ktoré sa môžu snažiť zvládnuť nočné pomočovanie. Rodičia by mali byť trpezliví a pozitívne ich povzbudzovať.

 

„Trpezlivosť a pozornosť sú najlepšími spojencami pri riešení nočného pomočovania u detí, a správna komunikácia s dieťaťom je tým prvým krokom na tejto ceste.“

Buďte trpezliví a empatickí

Prejaviť dieťaťu porozumenie a trpezlivosť je kľúčové v procese riešenia nočného pomočovania. Týmto spôsobom dávate dieťaťu najavo, že rozumiete jeho situácii a, že ho podporujete v ňom.

Porozumenie znamená, že sa snažíte vnímať veci z pohľadu dieťaťa. Snažíte sa pochopiť jeho pocity, obavy a strach ohľadom nočného pomočovania. Aktívne počúvanie dieťaťa a povzbudzovanie ho, aby sa podelilo so svojimi myšlienkami, môže vytvoriť otvorenú komunikačnú cestu. Dieťa potom cíti, že jeho pocity sú dôležité a platné.

Trpezlivosť je rovnako dôležitá, pretože proces zvládania nočného pomočovania môže byť pre dieťa frustrujúci a zdĺhavý. Namiesto tlačenia dieťaťa na rýchlejšie zvládnutie problému je dôležité prejaviť mu trpezlivosť. Umožnite mu postupovať vo vlastnom tempe a podávať mu podporu a povzbudenie počas tohto procesu.

Prečítajte si: Škuľavosť u detí: Príznaky, liečba a dôležitosť včasného zásahu

Neodsudzujte dieťa

Dieťa by malo vedieť, že nie je za nočné pomočovanie potrestané. Vyhnite sa odsudzovaniu a snažte sa porozumieť tomu, ako sa dieťa cíti. Spolu s dieťaťom skúmajte možné príčiny nočného pomočovania a snažte sa nájsť spôsoby, ako mu pomôcť.

Podporte dieťa a zvážte aj lekársku pomoc

Uistite dieťa, že má vašu podporu a spolu hľadajte riešenia. Pretože podpora je presne to, čo vaše dieťa ocení a pomôže mu zvládnuť toto stresujúce obdobie. Ak nočné pomočovanie trvá dlhšie a spôsobuje vám stres, konzultujte to s lekárom, ktorý vám ukáže všetky možnosti v boji proti pomočovaniu vášho dieťaťa.

Vytvorte pozitívne prostredie a pokrok zaznamenajte

Vytvoriť pozitívne prostredie v izbe dieťaťa znamená, že by ste mali urobiť niekoľko vecí, aby sa dieťa cítilo pohodlne a bezpečne v noci, keď pomočuje. Je tiež užitočné sledovať pokrok, keď sa snažíte riešiť nočné pomočovanie.

Image by Freepik

Rady pre zvládanie nočného pomočovania

  • Vytvorte pravidelnú rutinu pred spaním: Stanovte pravidelnú hodinu spania a budenia dieťaťa.
  • Toaletný tréning: Učte dieťa, ako správne používať toaletu pred spaním.
  • Nočný toaletný tréning: Ak dieťa pociťuje potrebu močiť, povzbudzujte ho, aby išlo na toaletu.
  • Plienky v noci: Použitie plienok môže byť vhodné, ak nočné pomočovanie trvá.
  • Pozitívne posilňovanie: Chváľte dieťa za každý úspech, ktorý dokáže pri nepomočovaní sa.
  • Znížte konzumáciu tekutín večer: Obmedzte pitie tekutín pár hodín pred spaním.
  • Dokumentujte pokrok: Vedenie denníka o nočnom pomočovaní môže pomôcť identifikovať vzory a faktory, ktoré na dieťa vplývajú.

Nočné pomočovanie u detí je bežným javom, z ktorého väčšina detí vyrastie. Dôležitá je podpora a komunikácia so svojím dieťaťom, pričom sa treba zameriavať na pozitívne riešenia. V prípade pretrvávajúcich problémov sa nebojte konzultácie s lekárom, ktorý vám môže pomôcť v boji proti pomočovaniu.

 

 

Zdroj foto: freepik.com, unsplash.com

Tagy
Predchádzajúci článok
Ďalší článok

Zanechaj nám svoj komentár