Začnite písať

AKČNÉ TIPY Mediálna výchova RODIČOVSTVO zaujímavosti

Rodičia pozor: Čo by ste mali vedieť o celosvetovo obľúbenej streamovacej platforme Twitch

Počuli ste už o streamovacej platforme Twitch? Vaše deti pravdepodobne áno. Možno túto platformu aj pravidelne používajú. Ak vám záleží na tom, aby vaše dieťa bolo v bezpečí aj v online svete prečítajte si náš článok o všetkých informáciách, ktoré by mal každý rodič o najobľúbenejšej online streamovacej platforme vedieť.

Čo je streamovacia platforma Twitch?

Platforma Twitch bola založená v USA v roku 2011, ide o celosvetovo najpopulárnejšiu platformu, ktorá slúži na streamovanie obsahu – online živé vysielanie videí. V priemere v jednom momente sleduje aplikáciu takmer 3 milióny používateľov súčasne. 80 % používateľov platformy sú muži a 20 % ženy. Videá je možné pozorovať naživo alebo z archívu. Medzi najsledovanejšie videá patria online počítačové hry. No platforma ponúka aj obsah, ako napríklad rozhovory, recepty, hudbu, politické diskusie a podobne. Ale aj povedomie o duševnom zdraví či závažných ochoreniach, ktoré šíria neziskové organizácie s cieľom vyzbierať peniaze na dobrú vec.

Platformu môžu používať len ľudia od dovŕšenia minimálneho veku 13 rokov. Avšak sledovať streamerov môže každý bez zaregistrovaného účtu. Účet je potrebný len ak sa chce používateľ zapojiť do chatu alebo sa tiež stať streamerom online videí.

Používatelia platformy sú buď streameri-vysielatelia, alebo diváci.

Prečítajte si: Umelá inteligencia a deti: Hrozba alebo digitálny pomocník v každej životnej situácii

Obsah na platforme Twitch určený 18+

Na platforme zatiaľ neexistujú pravidlá na označovanie obsahu, ktorý je určený len pre ľudí 18+. Zároveň obsah na platforme nie je nijako rozdelený pre detského diváka a dospelého diváka. Označenie videí ako nevhodné pre deti je len na dobrovoľnosti streamerov.

deti a počítačové hry

Zdroj Pexels, Autor Julia M. Cameron

Streamovaním si môžu deti dokonca aj zarobiť

Streamovanie na online platforme Twitch znamená aj finančnú odmenu pre streamera. Ak sa divákovi kanál páči, môže si ho predplatiť za mesačný poplatok, ktorý sa v jednotlivých krajinách líši, pričom podiel z neho dostáva streamer aj Twitch. Fanúšikovia môžu streamera podporiť aj jednorazovými darmi bez toho, aby museli prispievať pravidelne. Streamer na Twitchi je niečo podobné ako influencer na Istagrame. Postupne môže streamer získať veľké spolupráce, partnerstvá, sponzoring a dokonca sa streamovanie online obsahu môže stať jeho full time prácou s vysokým finančným ohodnotením.

Diváci zvyčajne posielajú streamerom „dary“ prostredníctvom služby tretej strany (napríklad Streamlabs alebo StreamElements) použitím systému PayPal alebo platobnej karty. Twitch má aj vlastnú virtuálnu menu nazvanú Bit. Používatelia si môžu zakúpiť Bity priamo na webovej stránke (Twitch dostane podiel) a neskôr ich poslať streamerovi zadaním špeciálneho príkazu v čete.

Aj z tohto dôvodu by mali mať rodičia zvýšenú pozornosť pre túto platformu, nakoľko dieťa môže finančne podporovať iných streamerov, napríklad aj zo svojho vreckového.

Prečítajte si: Prečo dnes deti sexuálne dospievajú oveľa skôr ako kedysi

Čo robiť ak vaše dieťa láka používanie platformy Twitch

Komunikácia, kontrola, hranice a finančná gramotnosť.

Zákaz pravdepodobne nič nevyrieši. Preto buďte informovaný o všetkom čo platforma ponúka a aké riziká predstavuje. Následne všetky riziká vašim deťom komunikujte. Niektoré kanály sledujte s deťmi spoločne, aby ste podporili vzájomnú dôveru a porozumenie.

mediálna výchova

Zdroj Pexels, Autor Julia M. Cameron

Nastavte si hranice, koľko času môže dieťa sledovaním online videí tráviť, aký obsah môže sledovať, či môže finančne podporovať streamerov alebo dokonca sa streamerom aj stať. Naučte vaše deti rozoznať kvalitný obsah od škodlivého alebo obsahu, ktorý okráda o čas. Pravidelne kontrolujte aký obsah dieťa sleduje, no pozor si dajte aj na to či sa zapája do chatu na platforme. Nakoľko pomocou chatu sa deti môžu na platforme s kýmkoľvek kontaktovať a zároveň sa stať súčasťou chatu na rôzne témy, prospešné, ale aj tie deštruktívne, nenávistné a nebezpečné. Preto nastavte vášmu dieťaťu filtre chatu. 

 

Zdroj: safety.twitch.tv, eset.com

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár