Začnite písať

AKČNÉ TIPY ZDRAVIE

Škuľavosť u detí: Príznaky, liečba a dôležitosť včasného zásahu

Škuľavosť (zabiehanie oka) alebo strabizmus je porucha koordinácie pohybov očí. Pri pozeraní na predmet by obe oči mali byť v tom istom postavení. Pri škúlení je však ich pozícia rozdielna. Táto porucha sa prejaví tak, že dieťa predmet fixuje iba jedným okom, kým druhé oko voľne „zabieha“.

Škuľavosť je bežná u novorodencov a malých dojčiat. Ak pretrváva po 1.roku života, je potrebné očné vyšetrenie. Do 6 rokov života sa vyskytuje asi u 5% detí. U niektorých detí prebieha nepozorovane, vidíme ju len pri veľkej únave alebo pri zápale dýchacích ciest. Táto porucha je nebezpečná, preto, lebo zabiehajúce oko sa nezúčastňuje na videní, časom zlenivie, stráca svoju zrakovú schopnosť a stáva sa tupozraké. Škuľavosť nie je len následok narušenej svalovej koordinácie, ale môže ju spôsobiť aj úraz, nádor či zakrvácanie. Predčasne narodené deti, u ktorých bola diagnostikovaná retinopatia (ochorenie sietnice), ňou trpia častejšie.

Čo je charakteristické pre škuľavosť

Poznáme niekoľko typov škuľavosti. Najčastejšie postihnuté oko zabieha k vnútornému očnému kútiku, zriedkavejšie k vonkajšiemu. Môže sa uchyľovať aj smerom nadol alebo nahor. Môže zabiehať vždy to isté oko alebo sa oči môžu striedať. Oko môže zabiehať buď vždy alebo príležitostne pri únave a chorobe.Typickým príznakom je nezvyčajná poloha hlavy. Dieťa pri počítači alebo pri sledovaní televízie vytáča hlavu doboka s cieľom zaostriť na pozeraný predmet. Rodič, ktorý je pozorný, tak zjavnú škuľavosť u svojho dieťaťa dokáže zbadať, najmä vtedy, ak sa dieťa pozerá na predmet zblízka.

Čo môžete spraviť doma

Ak máte podozrenie na škuľavosť, vždy vyhľadajte očného lekára. Každú zrakovú chybu je potrebné odhaliť, čo najskôr. Liečba je úspešná, len ak sa začne včas. Začiatok liečby po 6. roku života neprináša výrazné výsledky. Ak má dieťa stanovenú diagnózu škuľavosti, dodržiavajte rady očného lekára. Nevyhnutné je zakrývať zdravé oko aspoň na 2 hodiny denne. Musí byť zakryté dôsledne, aby bolo škúliace oko nútené pozerať všetkými smermi. Pri písaní a kreslení dodržiavajte primeranú vzdialenosť od podložky, najmenej 30 cm.

Prečítajte si: Úzkostné poruchy u detí: Čo musíte vedieť a ako im pomôcť

Liečba škuľavosti

Cieľom liečby je upraviť svalovú koordináciu, zlepšiť pohyblivosť svalu postihnutého oka a zabrániť jeho „lenivosti“. Pri liečbe sú dôležité okuliare, cvičenie okohybných svalov a zakrývanie zdravého oka, vďaka ktorému je škúliace oko nútené pracovať. Ak táto liečba nie je účinná, očný lekár rozhodne o chirurgickej liečbe.

wowvision.net

Cvičenie pri škuľavosti

  • Ak dieťa škúli smerom k nosu, pri cvičení je potrebné dostať oko, čo najviac do vonkajšieho kútika.
  • Ak dieťa škúli smerom k vonkajšiemu kútiku, pri cvičení je potrebné dostať oko k vnútornému kútiku.
  • Pri cvičení používajte zaujímavú hračku. Držte ju pred dieťaťom v stredovej polohe na úrovni nosa a pomaly ju oblúkom posúvajte k vonkajšiemu alebo vnútornému kútiku oka podľa typu škuľavosti. Toto cvičenie je vhodné pri zakrytom aj pri odkrytom zdravom oku (lepší efekt má pri zakrytom).
  • Zakrývanie oka je účinnejšie pri hre s drobnými predmetmi (lego, kreslenie, navliekanie korálikov), pretože škuľavosť sa viac prejaví pri manipulácii s blízkymi predmetmi.

Je dôležité, aby rodičia a starí rodičia boli pozorní na príznaky škuľavosti u svojich detí a pravidelne ich sledovali. V prípade podozrenia na škuľavosť je dôležitá konzultácia s odborným očným lekárom, aby sa problém mohol identifikovať a liečiť, ak je to potrebné, a aby sa minimalizoval riziko trvalých zrakových problémov u dieťaťa.

Image by Freepik

 

Zdroj foto: Freepik.com, wowvision.net

Zdroj článku: Mudr. Monika Antošová/ Sprievodca detskými chorobami

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár