Začnite písať

AKČNÉ TIPY INŠPIRÁCIE RODIČOVSTVO zaujímavosti

Zdravá a rýchla desiata: 10 akčných tipov, čo pripraviť deťom do školy pod zub

Dochádzajú vám nápady čo pripraviť deťom do školy na desiatu? Inšpirujte sa našimi 10 tipmi na zdravú a rýchlu desiatu.

Zvoľte praktický desiatový box s dizajnom, ktorý sa páči vášmu dieťaťu

Predtým než začne pripravovať desiatu je skvelou voľbou desiatový box, ktorý je rozdelený na viacero menších priestorov. Takýto typ desiatového boxu je veľmi praktický, pretože môžete všetky potraviny vložiť do jedného boxu, a pritom sa nič nerozmočí. Navyše pekný desiatový box dokáže prieberčivé dieťa desiatu aspoň ochutnať.

Prečítajte si: Študenti, ktorí poberajú sirotský dôchodok a pokračujú v štúdiu nemajú voči sociálnej poisťovni žiadnu oznamovaciu povinnosť

Desiata by mala obsahovať sacharidy, bielkoviny, tuky, cukry a vlákninu. K tomu, aby bola desiata nielen chutná, ale aj zdravá vám môže opäť pomôcť desiatový box rozdelený na viacero menších priestorov. Napríklad, ak máte desiatový box rozdelený na 4 časti do prvej vložte pečivo naplnené s tým, čo má vaše dieťa rado. Do druhej časti vložte nakrájanú zeleninu, do tretej časti nakrájané ovocie a do štvrtej časti môžete dať pár keksov.

Okrem desiatového boxu môže dieťa motivovať zjesť desiatu aj to, ak bude oku lahodiaca. Preto by mali byť potraviny farebné a navyše pekne nakrájané.

Zdroj Pexels, Autor Katerina Holmes

10 tipov na desiatové snacky pre deti

  1. Obľúbený tvrdý syr s obľúbenou zeleninou/ovocím – nakrájajte tvrdý syr – chedar, mozzarella, parenica a skombinujte ho napríklad s paradajkou alebo hroznom.
  2. Ovocný špíz – presvedčiť dieťa zjesť ovocie alebo zeleninu môžete skúsiť tak, že na špilku striedavo ponapichujete viacero druhov ovocia alebo zeleniny.
  3. Biely jogurt ochutený tým, čo má vaše dieťa rado – čo tak ochutiť klasický biely jogurt, ktorý je bohatý na bielkoviny lyžičkou džemu, nutely, detskej výživy a pod. Dieťa tak zje niečo výživné, ale zároveň mu to bude aj chutiť, pretože tam bude trochu rýchleho cukru, ktorý má rado.
  4. Tvaroh – podobne ako jogurt môžete skúsiť ochutiť aj obyčajný tvaroh.
  5. Celozrnný sendvič s domácou nátierkou – vájičkovou, avokádovou, cesnakovou, sirokrémovou, jednoducho s akoukoľvek, ktorá dieťaťu chutí.
  6. Smoothie – presvedčiť dieťa zjesť ovocie alebo zeleninu môžete aj tak, že to jednoducho rozmixujete. Pomixujte ovocie, ktoré vaše dieťa rado papá a k tomu dajte napríklad pár listov špenátu a dieťa ani nezistí, že zjedlo zeleninu, ktorú odmieta jesť.
  7. Domáci koláč, muffiny, lievance a pod. – ak vám dochádzajú nápady na domáce koláče, inšpirovať sa môžete aj našimi tipmi, ako napríklad: Rýchly pšenový nákyp s čokoládou a ríbezľami, Rýchly a fit cuketový perník – hrnčekový recept, Recept na zdravý domáci kinder mliečny rez, Zdravé domáce brumíky akčnej mamy, Zdravé moravské koláče bez cukru
  8. Chlebík vo vajíčku – ktorý môže oživiť sirokrémom, syrom, kečupom alebo nátierkou.
  9. Kaša – ryžová, ovsená, pšenová, ciroková – ochutená lyžičkou džemu alebo kúskami ovocia.
  10. Zapečené toasty alebo plnená tortila – čím naplníte toast alebo tortilu sa fantázii medze nekladú, na slano či na sladko, jednoducho tým, čo vaše dieťa ľúbi jesť.

A čo tak do prípravy desiaty zapojiť aj dieťa? Dieťa si tak vyberie to na čo má chuť a zároveň bude motivovanejšie zjesť niečo, čo aj samo pripravovalo. 🙂

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár