Začnite písať

ZDRAVIE

Imunita v ohrození? Zaručené rady ako ju posilniť

imunita

V jesenných a zimných mesiacoch každý z nás začína viac myslieť na svoju imunitu. Prichádzajúce chrípkové obdobie nás núti hľadať rôzne spôsoby ako zabrániť prechladnutiu. Preto vám v tomto článku ponúkneme zaručené rady ako posilniť imunitu.

Základom je zdravá a vyvážená strava

Jedným z najdôležitejších faktorov ovplyvňujúcich imunitu je strava. Zdravá a vyvážená strava poskytuje telu potrebné živiny na správne fungovanie imunitného systému.

Naša strava by preto mala obsahovať:

  • Veľa ovocia a zeleniny, pretože obsahujú vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré sú dôležité pre zdravý imunitný systém. Zamerajte sa najmä na potraviny bohaté na vitamín C (citrusové plody, brokolica, červená paprika) a vitamín D (losos a mlieko).
  • Bielu a hnedú ryžu – zdroj komplexných sacharidov, ktoré poskytujú energiu pre bunky imunitného systému.
  • Mliečne výrobky – obsahujú probiotiká, ktoré podporujú zdravú črevnú mikrobiotu, čo je dôležité pre imunitu.
  • Mandle a lieskové orechy – obsahujú zdravé tuky a vitamín E, ktorý má protizápalové vlastnosti.
imunita

Zdroj Pexels, Autor Furkan Gunes

Dodržujte pitný režim

Dostatočný príjem vody je dôležitý pre udržanie zdravia. Voda pomáha odstraňovať toxíny z tela a udržiava správnu funkciu všetkých orgánov, vrátane imunitného systému. Vhodné sú aj bylinné čaje a šťavy z čerstvej zeleniny a ovocia. Čaj z rakytníka alebo čerstvého zázvoru s medom, citrónom a mletým čili je skvelým bojovníkom proti sezónnej chrípke.

Prečítajte si: Ako zvládnuť detský kašeľ: Rady pre rodičov

Správna suplementácia

Imunitný systém tiež podporuje správna suplementácia.

Vitamíny, ktoré by ste mali zaradiť sú:

  • Vitamín C: Zvýšený príjem vitamínu C môže pomôcť zvýšiť odolnosť organizmu voči infekciám. Okrem citrusových plodov je tento vitamín bohatý aj v brokolici, jahodách a paprike.
  • Vitamín D: Hrá kľúčovú úlohu v regulácii imunitného systému. Jeho príjem môže byť obmedzený, ak trávite veľa času v interiéri. Preto je dôležité zvažovať príjem vitamínu D cez potraviny alebo doplnky.
  • Zinok: Zinok je dôležitý pre správne fungovanie imunitného systému. Nachádza sa v hovädzom mäse, kuracích prsiach, fazuľke a orechoch.

Pravidelný pohyb a pobyt na čerstvom vzduchu

Pravidelným cvičením podporíte krvný obeh a lymfatický systém, čo môže pomôcť zlepšiť imunitnú reakciu na infekcie. Na podporu imunity je tiež rovnako dôležitý pravidelný pobyt na čerstvom vzduchu za takmer každého počasia.

imunita

Zdroj Pexels, Autor Angele J.

Prečítajte si: Rodičia pozor: Detí pod vplyvom novej ľahko dostupnej drogy pribúda

Dostatočný spánok

Dostatočný a kvalitný spánok je na udržanie imunitného systému a regeneráciu tela veľmi dôležitý.

Otužovanie

Imunitný systém tiež podporuje otužovanie. Otužovať sa môžete aj doma v sprche, dokonca otužovať môžete aj deti. Postačí minúta chladnej sprchy a vaša imunita sa nakopne.

 „Na vybudovanie si silnej imunity je potrebné prepojiť užívanie vitamínov a probiotík, so zdravým stravovaním, s otužovaním, pravidelným pobytom na čerstvom vzduchu za takmer každého počasia a so zdravým pohybom. Ak chceme mať silnú imunitu nemôžeme vynechať ani jednu z týchto súčiastok, no zároveň to príliš nepreháňať. Rodičom odporúčam vitamíny ako C, D, zinok, tiež probiotiká, dbať na zdravú stravu, dostatok spánku, zdravý pohyb a na pravidelný pobyt na čerstvom vzduchu.“ – Michaela Olosová, záchranárka

 

Zdroj foto: Pexels

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár