Začnite písať

RODIČOVSTVO

Ako určiť vhodnú výšku vreckového pre dieťa?

Výška vreckového pre dieťa je téma, ktorá rodičom môže spôsobiť veľa úvah. Vreckové vytvára u detí zdravé finančné základy, preto by jeho výška mala byť správne stanovená. Univerzálna suma vreckového neexistuje, pretože by mala zohľadniť viacero faktorov. V tomto článku vám poradíme na základe čoho dokážete určiť výšku vreckového pre vaše dieťa.

Okrem správnej výšky vreckového je dôležité stanoviť ako často budete deťom dávať vreckové. To či deťom budete dávať vreckové raz za týždeň alebo raz za mesiac je len na vás. Dôležité však je, aby to bolo pravidelné. Rovnako ako dospelý dostávajú výplatu zvyčajne približne v rovnaký deň v mesiaci, tak aj deti by mali mať presne stanovený deň „výplaty“.

Prečo by dieťa malo dostávať vreckové? Aké výhody má vreckové pre dieťa v učení sa finančnej gramotnosti?

Vreckové je nástroj ako naučiť dieťa hodnote peňazí. Zároveň sa tak dieťa učí zodpovednosti a samostatnosti.

  • Dieťa sa naučí tvoriť si finančný plán, pretože si musí peniaze rozdeliť tak, aby mu vydržali do ďalšej „výplaty“.
  • Dieťa sa postupne naučí za čo sa oplatí peniaze míňať a čo sú len zbytočné a impulzívne nákupy. Keď sú deti zodpovedné za vlastné výdavky, rýchlo pochopia, koľko stojí ich obľúbená hračka.

Prečítajte si: Prvá pomoc pri boľavom brušku detí

Vek a zrelosť dieťaťa sú kľúčové

Prvým faktorom, ktorý by ste mali zvážiť, je vek a zrelosť vášho dieťaťa. Mladšie deti budú potrebovať menej peňazí v porovnaní so staršími deťmi, ktoré možno budú mať viac nákladov, napríklad na školu, koníčky alebo sociálne aktivity. Je dôležité zohľadniť tieto rozdiely pri stanovovaní výšky vreckového.

Presný vek sa nedá určiť, pretože každé dieťa je iné. Avšak vo všeobecnosti platí, že dieťa by malo dostať vreckové hneď ako začne o peniaze prejavovať záujem. Zvyčajne je to v predškolskom veku. V tomto období je dobré dieťa naučiť rozoznať mince a učiť ho šetriť si peniaze do prasiatka.

Školský vek je ideálny na zavedenie pravidelného vreckového. S nástupom do školy môžete dieťaťu kúpiť aj jeho prvú peňaženku a stanoviť si pravidlá: „výplatný deň“, sumu a na čo môže vreckové minúť.

vreckové

Zdroj Pexels, Autor Cottonbro studio

Finančné ciele vo výučbe finančnej gramotnosti dieťaťa

Výška vreckového by mala tiež závisieť od vašich finančných cieľov a filozofie výučby. Ak chcete naučiť svoje dieťa zodpovednosti voči peniazom a správnemu hospodáreniu, môžete zvýšiť výšku vreckového a povoliť dieťaťu, aby si spravovalo svoje vlastné financie pod dohľadom.

Prečítajte si: Mamy neporovnávajme sa navzájom, dokonalá mama neexistuje

Regionálne rozdiely

Cena života sa môže výrazne líšiť v závislosti od oblasti, v ktorej žijete. Je dôležité zvážiť regionálne rozdiely v nákladoch, keď stanovujete výšku vreckového. Napríklad, výdavky v meste môžu byť vyššie ako na vidieku.

Približná výška vreckového na základe veku dieťaťa

Predškolský vek: 1-3€ týždenne

Prvý stupeň základnej školy: 3-5€ týždenne

10 až 12 rokov: 5-10€ týždenne

13 až 15 rokov: 10-20€ týždenne

Stredná škola: 20-30€ týždenne

Tieto sumy prispôsobte na základe vyššie spomenutých faktorov, finančnej situácie rodiny, výdavkov dieťaťa a podobne.

vreckové

Zdroj Pexels, Autor Karolina Grabowska

Je dôležité, aby ste dieťa vzdelávali o financiách a finančnej gramotnosti. Toto vzdelávanie môže zahŕňať učenie sa o sporení, rozpočtovaní a investovaní. Ako naučiť deti finančnej gramotnosti vám pomôžeme pochopiť na našom webinári Deti a finančná gramotnosť.

 

Zdroj foto: Pexels

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár