Začnite písať

TEHOTENSTVO

Akým potravinám by sa mala tehotná žena vyhýbať?

Čakáte bábätko a strácate sa v informáciách akým potravinám a nápojom by ste sa mali vyhýbať? Doktor hovorí jedno, kamarátka a internet niečo celkom iné? Na základe rád odborníkov vám poradíme čomu by ste sa skutočne v tehotenstve mali vyhýbať.

Počas tehotnosti by mala byť strava pestrá a mala by obsahovať všetky dôležité zložky potravy: bielkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny aj vlákninu. Samozrejme, primerane rozložené do viacerých jedál, čiže radšej 5 – 6 menších porcií denne ako 3 veľké. Neodporúčajú sa žiadne diéty, pretože môžu viesť k predčasnému pôrodu a neodporúča sa ani hyperkalorické stravovanie, ktoré vedie k obezite, tehotenskej cukrovke, alebo k vysokému krvnému tlaku v tehotenstve.

Alkohol rozhodne nie

Tehotná žena by v žiadnom prípade nemala piť alkohol. Pretože alkohol je bunkový jed, ktorý prechádza placentou, ovplyvňuje aj metabolizmus a vývoj plodu. Ak tehotná žena pije pravidelné a vysoké dávky alkoholu vedie to k tzv. fetálnemu alkoholickému syndrómu, ktorý sa prejavuje nízkym vzrastom plodu, dysfunkciou centrálneho nervového systému, čo môže zapríčiniť hyperaktivitu, poruchy správania, učenia, pozornosti, intelektu, či spomalenie psychomotorického vývoju.

Čo si o alkohole myslí doktorka MUDr. Katarína Lundén?

Káva len v malom množstve

Tehotné ženu môžu piť kávu, ale denná dávka predstavuje menej ako 200 mg kofeínu. Čo znamená maximálne dve šálky kávy. No nezabúdajte, že kofeín sa nachádza aj v čaji, kole, čokoláde a bezkofeínovej káve.

Pozor na surové mäso a surové ryby

Surové mäso, surové ryby alebo sušené mäso môže obsahovať parazity, ktoré sú pre plod škodlivé, preto by sa im mali tehotné ženy vyhýbať.

tehotná žena

Prečítajte si: 10 akčných tipov na Halloween kostými pre deti

Nepasterizované mliečne výrobky

Tehotné ženy by sa tiež mali dávať pozor na nepasterizované mliečne výrobky, ktoré môžu obsahovať škodlivé baktérie.

Budúce maminky by si tiež mali dávať pozor na rýchle potraviny s vysokým obsahom cukru či soli. Ako napríklad čipsy alebo rôzne fast foody. Tento typ potravín nedokáže nahradiť plnohodnotné jedlo, preto by „rýchle potraviny“ tehotné ženy mali konzumovať minimálne a rozhodne ich nekonzumovať ako hlavné jedlo.

 

Zdroj foto: Pexels

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár