Začnite písať

Uncategorized

Čaká nás zmena času. Ako ju prežiť s deťmi čo najjednoduchšie?

Tento víkend, v noci zo soboty na nedeľu, sa mení letný čas na zimný. Poslednú októbrovú nedeľu si pospíme o hodinku dlhšie. O tretej hodine v noci si posunieme čas naspäť na druhú. Čo posun času robí s našim organizmom a ako na tento posun reagujú naši najmenší?

Pexels_Autor fotky: Antoni Shkraba

Vplyv časového posunu

Mnohí z nás posun času znášajú veľmi dobre, dokonca si pochvaľujú, že si pospia dlhšie. Na druhej strane sú aj takí, ktorým vstávanie do tmy nerobí dobre. A ak sa za tmy zo škôl, či práce aj vracajú domov, je to na ich psychiku dosť náročné. Je dokázateľné, že zmena času môže mať na náš organizmus negatívny vplyv a narušiť tiež kvalitu spánku.

Prečítajte si: Katarína Reptová: Nebojte sa génov, pretože ani u biologického dieťaťa neviete, čo z neho vyrastie

Dôvod zmeny času

Striedanie zimného a letného času je zavedené už vyše 200 rokov. Pôvodným zámerom zmeny bolo vyriešiť nedostatok výkonu v elektrárňach v čase rannej a večernej špičky. Na Slovensku sa už pár rokov zrušenie striedania času zvažuje, zatiaľ však k trvalej zmene nedošlo.

Pexels_Autor fotky: Jordan Benton

Deti a zmena času

Ako s deťmi zvládnuť časový posun? Pripravte si najmä obrovskú dávku trpezlivosti. Aj inokedy veľmi pokojné a dobre spinkajúce detičky môžu mať vďaka časovej zmene ťažkosti a prejavujú to plačom a nervozitou. Pravidelný režim detí spojený s časovým harmonogramom na vstávanie, či ukladanie večer do postieľky, sa posunom naruší, tak sa ani niet čomu čudovať. Záťaž, ktorú náhla zmena biorytmu spôsobí, skúsme deťom čo najviac uľahčiť.

Prečítajte si: Jablkový koláč: Odmerka? Postačí vám obyčajná lyžica!

Je to len hodina, ale…

Deti reagujú citlivejšie ako dospelí, preto majú rodičia pred sebou zložitú úlohu, ako časový posun deťom zjednodušiť. Dôležité je, aby ste na zmenu času nijako neprihliadali. Nerozmýšľajte nad tým, koľko by bolo hodín podľa starého času. Sústreďte sa na ten zmenený a svoju rutinu podľa toho aj dodržiavajte. Nebude to jednoduché, no časom si deti zvyknú. Pokojným prístupom a pochopením, že za svoju mrzutosť v súvislosti s posunom deti rozhodne nemôžu, dokážete oveľa viac ako nervóznym okrikovaním a napomínaním.

Dobrá správa pre čerstvých rodičov

Novorodenec väčšinou ešte nemá vybudovaný pevný spánkový režim. Posun sa ho viac menej netýka a nijako extra naň nevplýva. Rodičia sa tak príliš trápiť nemusia a pokojne môžu ďalej pokračovať v budovaní spánkového harmonogramu.

Pexels_Autor fotky: Antoni Shkraba

A čo staršie deti? 

Väčšie deti už fungujú na základe rituálov. Vstávanie, papanie, kúpanie, zaspávanie. A najmä to večerné kúpanie v detičkách evokuje pocit, že sa blíži dlhší nočný spánok. Počas časového posunu určite nič nemeňte, maximálne sa posnažte večerné zvyky poposúvať po pár minútach.

Staršie deti už zmenu vnímajú viac, nakoľko sú počas dňa aktívnejšie. Čaká vás preto zrejme niekoľko dní so skorým ranným vstávaním. Určite prospeje, ak budete po zmene času na čerstvom vzduchu dlhšie než inokedy. Pohyb aj pobyt vonku ich dostatočne unaví a zaspávať sa im bude oveľa ľahšie. Rovnako aj kvalita spánku sa polepší a ranné skoré prebúdzanie sa veľmi pravdepodobne o čosi posunie smerom k prijateľnému času.

Najhoršie zmenu času zvládajú malí škôlkari a školáci. Ráno problém nebude, ale stihnúť večeru tak, aby pri nej nezaspali, už bude náročnejšie. Pomôcť si môžete tým, že na pár dní po zmene budete deti vyzdvihovať zo škôlky či školy skôr a aj večeru si nastavíte na skorší čas. Úspešné ukladanie unaveného dieťatka umocníte rozprávkou, príjemnou hudbou, ale najmä pokojným prístupom.

Všetko sa dá zvládnuť

Mamičky to veľmi dobre poznajú. O časovom posune by mohli rozprávať dlhočizné príbehy. Každá z nich to však napokon so svojimi deťmi zvládne úplne skvele. Ako deti rastú, problémy s posunom miznú. Tak už len dovtedy pevné nervy, nevyčerpateľná dávka trpezlivosti a nekonečná láska. Táto trojkombinácia zaručene zaberá. A nielen na časový posun.

Pexels_Autor fotky: Helena Lopes

Zdroj titulná foto: Pexels: RP Singh

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár